Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › Huszonegy ország borai vetélkednek a rangos érmekért

Huszonegy ország borai vetélkednek a rangos érmekért

Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 11. VinAgora Nemzetközi Borverseny, 2010. június 17-20. között kerül megrendezésre Visegrádon, a Thermál Hotelben.

A világ tíz legjelentősebb borversenyébe sorolt megmérettetést a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 1992 óta rendezi meg, évente más-más helyszínen, azzal a céllal, hogy a nemzetközi zsűri tagjait megismertesse a magyarországi borrégiók természeti adottságaival és szépségeivel. Az idei versenyre közel 600 nevezés érkezett, Magyarországgal együtt 21 országból. Huszonegy ország borai vetélkednek a rangos érmekért A hazai és a nemzetközi borászatok körében komoly elismerést szerzett rendezvény, aktív tagja a VinoFed-nek (Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége), valamint megszerezte az OIV (Nemzetközi Szőlő és Bor Hivatal) és az UIOE (Nemzetközi Borász Szövetség) szervezetek szakmai védnökségét is.

Különlegesség, hogy a késői szüretből származó, a jég-, a botrytizált, az erősített borokat egyedi összetételű, szakértő bizottság bírálja el, amelynek tagjai e borkategóriák bírálatában nagy tapasztalattal rendelkeznek.

Újdonság, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően, amikor az egész borversenyre nevezett borok összesen 30 százaléka részesülhetett éremben, ettől az évtől kezdve mindegyik főkategóriában külön-külön 30-30 százalék kaphat érmet. A változás jelentősen növeli az éremhez jutás esélyeinek kiegyenlítettségét.
Először ítélnek oda különdíjat is a magyar mintáknak. A „VinAgora legjobb fajtabora" címet az a bor nyerheti el, amely az adott fajtán belül, a legmagasabb pontszámmal arany érmes lesz.

A borokat nyolc főkategóriában nevezik és az eredményeket 36 - 42 főből álló nemzetközi bíráló bizottság határozza meg.

A bíráló bizottságok külföldi tagjai - Belgium, Brazília, Chile, Franciaország, Horvátország, Kanada, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia és Tunézia - érkeznek.

A borok értékelése a VinAgora által fejlesztett korszerű informatikai program és notebook számítógépek segítségével történik. A világon először 2000-ben a VinAgora teremtette meg a bírálati folyamat teljes informatikai hátterét (szoftver-hardver), amely et több nemzetközi borversenyen, így Svájcban a Mondial du Pinot noir Nemzetközi Borversenyen és Ljubjanában a Vino Ljubjana Nemzetközi Borversenyen sikerrel alkalmaznak.

A program objektív, több nyelven is könnyen használható bírálatot tesz lehetővé a világ számos borvidékéről érkező, nagy szakmai múlttal rendelkező bírálók és a bíráló bizottságokban résztvevő neves magyar borászok és szakemberek számára.

A borverseny zsűrijének elnöke: dr. Kállay Miklós, tanszékvezető egyetemi tanár.

A borverseny igazgatója: Zilai Zoltán, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezetője.

 

A hagyományokat folytatva a szakmai zsűri mellett, erre az alkalomra felkért média zsűri is meghozza döntéseit. A média zsűriben olyan újságírók, médiaszemélyiségek, művészek vesznek részt, akik vagy szakújságíróként váltak ismertté, vagy olyanok, akik szívügyüknek érzik a minőségi borfogyasztás, a borkultúra népszerűsítését.

 

A hivatalos eredményhirdetésre, a média zsűri különdíjainak ünnepélyes átadására 2010. július 3-án, Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban kerül sor. A díjátadást követően a 3. VinAgora Borgála keretében a nagyközönség is megismerkedhet a borversenyre nevezett borokkal és a zsűri által alkotott szakértő véleményekkel.

 

A VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazott borai külön megjelenési lehetőséget kapnak a 19. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon 2010. szeptember 8.-12. között a Budai Várban.


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu