Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › Így főznek a borászok - Kóstolófesztivál

Így főznek a borászok - Kóstolófesztivál

Őszy-Tóth Gábriel író-producer és felesége, Balla Ibolya 2009 nyarán arra az elhatározásra jutottak, hogy folytatják az Így főz... sorozatukat, és meglátogatják Magyarország történelmi borvidékeit. Az előző kötet még 2001-ben jelent meg ,,Így főz a Tisztelt Ház" címmel, és abban száz parlamenti képviselő mesélt a gasztronómiai élményeiről. Így főznek a borászok -  Kóstolófesztivál Ezúttal a lelkes házaspár több mint 130 borászatot járt be, mintegy hatszázféle bort kóstolt meg, s végül a könyvben 81 neves magyar borászt szólaltattak meg. A legfőbb szempontjuk az volt, hogy olyan borászok-borászatok szerepeljenek a könyvben, akik tradícióként fogják fel a borászkodást, perspektívát látnak ebben a gyönyörű szakmában.
A szerző legfőbb célja ezzel a könyvvel, hogy népszerűsítse a borfogyasztást, a magyar borászokat, és azt a gasztrokultúrát, ami Franciaországban és Olaszországban már régóta kitűnően működik. Éppen ezért a könyvet is úgy szerkesztették, hogy minden borász két oldalt kapott: az egyiken egy izgalmas gasztronómiai beszélgetés olvasható, a másik oldalon a borász kedvenc étele nagyméretű színes fotóval illusztrálva, s hozzátéve az ajánlott bor palackfotója, valamint a recept.
A könyvben található egy zenei CD, amelyen a Vivat Bacchus énekegyüttes bordalai hallhatóak, és 11. számként a Borászok Kórusa dala. A szerző felesége, Balla Ibolya - aki több évtizedig az Operaház szólókorrepetitora volt - nem kevesebbre vállalkozott, minthogy dalra fakasztja a magyar borászokat. A kórus másik ötletgazdája Heimann Zoltán szekszárdi borász volt, akivel összefogva végül a Magyar Kultúra Házában megtörtént a hang-, illetve videofelvétel, ugyanis a dalból videoklip is született. A „Gyere várunk rád" című dal szövegét a Vivat Bacchus énekegyüttes vezetője, Szentgyörgyvári Péter írta, a dallamot pedig Balási Szabolcs komponálta meg, szólót énekel Dula Bence (Eger), Heimann Zoltán és Ágnes (Szekszárd), Bock József (Villány) és Áts Károly (Tokaj).

A könyvben található egy 112 oldalas Élménykatalógus, ami kivehető, s az országjáró borkedvelők kipipálhatják benne, hogy melyik borásznál jártak, eddig kit kerestek fel. A katalógus segítségével bárki végigjárhatja azokat a borvidékeket, amelyeket a szerző is felkeresett, s végigélhetik azokat az élményeket is.
A Kóstolófesztivál: A szerzőpáros arra gondolt, hogy azokat az ízeket, amelyeket útjaik során megkóstoltak, a nagyközönség számára is elérhetővé kellene tenni. Így született az ötlet, hogy a könyvet étlapként felhasználva megfőzetik a könyvben szereplő mind a 81 ételt, ami már önmagában is VILÁGSZÁM! Elhatározták, hogy a kétnapos fesztiválon lehetőséget teremtenek arra, hogy az emberek összekóstolhassák a 81 borász kedvenc ételét az általuk ajánlott borral. Addig keresték a helyszínt, míg rá nem találtak a Symbol Budapestre. A Symbol épületkomplexuma kiválóan alkalmasnak tűnt a rendezvény megvalósítására, s mivel a Symbol vezetése nyitott volt a rendezvényre, összefogtak a szerzőpárossal, hogy megszervezzék ezt az ,,Ilyen még nem volt" eseményt. Külön kuriózum, hogy a Kóstolófesztiválon élőben is fellép a Borászok Kórusa, valamint számos zenei koncert is gazdagítja az eseményt. A fesztivál házigazdája pedig Rókusfalvy Pál, aki borászként a könyvben is szerepel.
Az Ínyenckrém verseny: A szerzőpáros sokat gondolkodott azon, hogy mivel várják az érkező vendégeket, amíg a csévékbe kerülnek a finom falatok. Végül úgy döntöttek, hogy a borászok kreativitását bevonva ínyenckrém versenyt rendeznek, s a borászok a saját receptúrájuk által alkotott krémmel szállnak versenybe. S mivel a szerző rátalált a házi margarin elkészítésének receptjére, úgy döntöttek, hogy ezt az alapot használják a krémek kikeveréséhez, hiszen a margarin visszafogott íze lehetőséget ad a változatos ízesítésre. Mivel a borászok évente sok-sok borkóstolót tartanak, és sokszor nincsen lehetőségük arra, hogy komolyabb ételeket főzzenek, az ínyenckrém remek lehetőség a vendégek fogadására, hiszen gyorsan elkészíthető, és kiemeli a bor ízvilágát. Kiváló ínyenckrém recepteket tartalmaz a könyv karácsonyi kiadása, az élménykatalógus és a Kóstoló Magazin is. Ráadásul az ínyenckrémeket - a borászok receptjei alapján - odahaza is elkészíthetik az emberek, s hozzá a kedvenc borukat kortyolgathatják. A kóstoló fesztivál 2010. október 29-30-án (péntek-szombat) a SYMBOL BUDAPEST-ben kerül megrendezésre. (III. kerület Bécsi út 56.)
Házigazda: Rókusfalvy Pál
A két nap alatt 80 híres magyarországi borász80 kedvenc ételét és borát kóstolhatják az érdeklődők.
A belépő 7500 Ft, amely korlátlan étel és borfogyasztást foglal magában.

A rendezvény részletes programját megtalálják ide kattintva.

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu