Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › Ítélet Pinot Noir-okról

Ítélet Pinot Noir-okról

Természetesen csak jelképesen ült össze a „esküdtszék” a Borbíróságon 2007. október 1-jén, hogy értékeljen 13 magyar Pinot-t, majd meghozza döntését. A Borbíróság étterem borkóstolóján szerencsére nem az ítélethozatal, sokkal inkább a „tárgyalás” volt fontos: vagyis a borok vakkóstolása, az élmények megvitatása. Ítélet Pinot Noir-okról A zsûri is többnyire lelkes borbarátokból és nem szakemberekből állt, Schützenhoffer Gergely volt házigazdánk. A borokat a 100 pontos skálán értékeltük (stílusos borbírálati lapon), és az összesített eredményt nem sokkal az utolsó tételt követően meg is kaptuk. Ennek tükrében izgalmas volt megbeszélni az adott egyéni és átlagpontokat az asztaltársasággal, átnézni a jegyzeteket a borászok, évjáratok és palackárak ismeretében, majd visszakóstolni a kedvenceket. A helyszín is kedvezett az oldott beszélgetésnek - és persze egyáltalán nem emlékeztetett egy hideg bírósági tárgyalóra. A kiszolgálás udvarias, az étterem barátságosan elegáns, a galéria is kifejezetten kellemes - bár a rendezvény jellegéhez talán még inkább illett volna a pincerész atmoszférája. A Borbíróság egyértelmûen a borbarátok helye, ahol az egyszerre hagyományos és különleges ételek mellé közel 60 féle bort kimérve is kérhetünk. „Természetesen” rendszeresen tartanak további kóstolókat, borvacsorákat is (a következő kóstolón 2007. október 29-én például a szekszárdi vörösök - Kadarkák, Merlot-k - lesznek terítéken). Úgy tartják, hogy a Pinot Noir főként az igényes borkedvelők itala, amely eleganciájával, kifinomultságával emelkedik ki. A burgundiai eredetû kékszőlő bora rubinvörös színû, határozott fajtakarakterrel rendelkezik, a piros húsú gyümölcsök mellett fûszeres, gombás, animális jellegû. Üdébb, karcsúbb, mint a legtöbb nagy vörösbor, és viszonylag magas alkoholtartalmú, amely több tételnél ki is érződött a kóstolón. A termelő mellett a fogyasztónak is nehezebb mûfaj, éppen ezért jó lehetőség ilyen alkalmakkor több pincészet különböző Pinot-jaival megismerkedni. Elmondhatjuk, hogy a borok viszonylag jól szerepeltek (valamivel alacsonyabb hőfokon - 16-18°C-on - talán még jobban kiteljesedhettek volna). Az érdekesség kedvéért az „ítélet”-et is közöljük - amely csupán tájékoztató jellegû a rendezvény jellege és résztvevők miatt. A pontszámokon látszik, hogy a végére „megenyhült” a társaság, és az is - mint ahogy az általában várható -, hogy nem feltétlenül a drágább bor ízlik jobban! Összességében jó ár-érték arányú kóstolón vehettünk részt, és igen kellemes élménnyel távozhattunk a „tett színhelyéről”. Harsányi Dávid

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu