Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › Kis magyar bortörténelem I. - Mit találtunk a Kárpát-medencében?

Kis magyar bortörténelem I. - Mit találtunk a Kárpát-medencében?

Magukkal hozták, vagy itt, a Kárpát-medencében sajátították el a szőlőkultúrát honfoglaló eleink? Előttünk is szőlészkedtek-borászkodtak már errefelé vagy mi hoztuk magunkkal a szőlővesszőket? Cikkünkből megtudhatja! Kis magyar bortörténelem I. - Mit találtunk a Kárpát-medencében? A borok minősége, megbízhatósága mindig hűen tükrözi egy adott ország politikai és gazdasági helyzetét - mondta Tóth Sándor borász és bortörténész. Ez így volt a történelemben régen és minden bizonnyal a jövőben is hasonlóképpen lesz. Hiszen a magyarság történelme szorosan összekapcsolódott mindig is a borral, annak kultúrájával. Kevés olyan nép van, amelynek van saját szava a borra. A magyar ilyen nép. A legtöbb nép a latinból átvett „vinum” szót használja, míg a magyarok a bor szóval az újjászületést fejezték ki. A bor szó csodálatos misztériumokkal teli világba kalauzol el minket. A kétezer évvel ezelőtt leírt krónikák tesznek tanúbizonyságot arról, hogy a hunok és utódaik nagy tiszteletben tartották Bor Tengri hegyét, ahol az Újjászületés Istenének mutattak be áldozatot. A bort az Istennel hozták összefüggésbe, éppúgy mint az ókori görögök és rómaiak. Dionüszoszról és Bacchusról azonban többen hallottak. Ha közelebbről nézzük meg Pannónia bortörténelmét, akkor a kelták után feltűnnek a rómaiak, akik a szőlőművelés és borkészítés nagymesterei voltak. A Pannon táj olyan adottságokkal áldrendelkezett már akkor is, hogy hatalmas konkurencia volt ez Itália szőlőbirtokosainak. Ezért Domintianus császár a „Lex Dominatius” rendeletet meghozva betiltatta az újabb szőlőtelepítéseket és a meglévők nagy részét kivágatta. Több mint 200 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ezt a rendeletet egy katonai sorból felemelkedett császár, Marcus Aurelis Probus megszüntesse. Amikor a magyarok megkezdték a Honfoglalást egy virágzó szőlőkultúrát találtak itt. A magukkal hozott tudást a gyakorlatba így már ezen a vidéken is könnyű volt átültetni. A magyar bortermelés hármas alapú volt: egyrészt a magyarság magával hozott ősi belső-ázsiai és Kaukázus vidéki hagyományai, másrészt a Pannon vidék, főleg a Balaton területéről átvett és megmaradt gyakorlatok, harmadrészt a térítő-tanító rendek, és a bevándorló telepesek. A régi magyar vallás kötődése a borhoz a mai napig fellelhetőek egyes szavakban, például borvidékek nevében. A vérszerződést is borral kötötték meg a törzsek vezetői. folytatása következik... Kielmayer Kristian Borászportálok bortudósító Okleveles Borbíráló, Nemzetközi Borakadémikus

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu