Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › Magyar borok sikere a 11. VinAgora Nemzetközi Borversenyen

Magyar borok sikere a 11. VinAgora Nemzetközi Borversenyen

2010. június 17-20. között, Visegrádon, a Thermal Hotelben rendezték meg a Közép-Európa bor-iránytűjének tartott 11. VinAgora Nemzetközi Borversenyt, amelyre 552 borminta érkezett Magyarországgal együtt 21 országból, Európából, Dél-Amerikából, Új-Zélandról és az USA-ból,

 

Magyar borok sikere a 11. VinAgora Nemzetközi Borversenyen

A világ tíz legjelentősebb borversenyébe sorolt megmérettetést a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. 1992 óta rendezi meg, évente más-más helyszínen, azzal a céllal, hogy a nemzetközi zsűri tagjait megismertesse a magyarországi borrégiók természeti adottságaival és szépségeivel. Az idei versenyen 54 főből álló nemzetközi bíráló bizottság értékelte a nevezett fehér, vörös, rosé, a késői szüretelésű, a botrytizált és az erősített borokat, a pezsgőket és 7 Champion díjat, 83 arany és 84 ezüstérmet ítélt oda.

A késői szüretből származó, a jég-, a botrytizált, az erősített borokat egyedi összetételű, szakértő bizottság bírálta el, amelynek tagjai e borkategóriák bírálatában nagy tapasztalattal rendelkeznek.

A bíráló bizottságok külföldi tagjai, neves borszakértők - Belgium, Brazília, Chile, Franciaország, Horvátország, Kanada, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia és Tunézia - érkeztek. A szakmai zsűri magyar résztvevői között jelentős számban képviselték magukat a fiatal, második generációs magyar borászok.

A hazai és a nemzetközi borászatok körében komoly elismerést szerzett megmérettetésen a versenybizottság - a VinAgora által kifejlesztett korszerű informatikai program és notebook számítógépek segítségével - az alábbi díjakat ítélte oda.

 

A 145 külföldi borminta közül 1 Champion díjat, 23 aranyérmet, 23 ezüstérmet nyert.

Az aranyérmek közül négyet Horvátország, hármat-hármat Svájc és Szlovákia, kettőt-kettőt Franciaország, Montenegro, Németország, Románia, Spanyolország, egyet-egyet Portugália, Uruguay és az USA színeiben. A nevezett és a díjazott borok arányában kimagasló eredmény értek el a horvát, a svájci és a szlovákiai, és ez utóbbinál a felvidéki magyar borok. Érdekesség, hogy az USA-ból egyetlen bort neveztek be a versenyre, de az aranyérmes lett.

 

A magyar borok - 407 borminta - jelentős sikereket értek el: 6 Champion díjat, 83 aranyérmet és 84 ezüstérmet nyertek.

A nemzetközi borversenyek legmagasabb elismerését a Champion díjat, amelyet az aranyérmet nyert borok versenyeztetésével lehet megítélni, a zsűri hat 6 bornak és 1 pezsgőnek ítélt oda. A hét díjból ötöt magyar bor, egyet magyar pezsgő érdemelt ki.

 

 

A 11. VinAgora CHAMPION 2010. díjai:

 

Fehér édes borok kategóriában:

Imrehegyi Nektár Késői szüretelésű (Béla Borászati Kft.)

Botrytizált borok kategóriában:

Tokaji Aszúeszencia Prémium Selection 1993 (Tokaj Kereskedőház Zrt.)

Késői szüretelésű borok kategóriában:

Sous lEscalier Petit Arvine du Valais 2008 (Domaine du Mont dOr SA-Sion, Svájc)

Rosé borok kategóriában:

Gál Szigetszentmártoni Pinot noir Rosé 2009 (Gál Szőlőbirtok és Pincészet)

Szekszárdi Shiraz Rosé 2009 (Dúzsi Tamás)

Vörös borok kategóriában:

Domaine Gróf Zichy Szekszárdi Cabernet sauvignon 2007 (Baron von Twickel Szőlőbirtok)

Pezsgők kategóriában:

Törley Chardonnay Brut 2006 (Törley Pezsgőpincészet Kft.)

 

A versenyen először ítéltek oda különdíjat a magyar mintáknak. A „VinAgora legjobb fajtabora" címet az a bor nyerhette el, amely az adott fajtán belül, a legmagasabb pontszámmal arany érmes lett.

A „VinAgora legjobb fajtabora" cím nyertesei:

Domaine Gróf Zichy Szekszárdi Cabernet sauvignon 2007 (Baron von Twickel Szőlőbirtok)

Badacsonyi Olaszrizling Késői szüretelésű 2006 (Borbély Családi Pincészet)

Bock Villány Cabernet franc Fekete-hegy Selection 2007 (Bock Borászat kft.)

Villányi ördögárok Merlot Reserve 2007 (Günzer Tamás Pincészete)

Villányi Pinot noir Reserve 2008 (Günzer Tamás Pincészete)

Béres Lőcse Tokaji Furmint 2008 (Béres Szőlőbirtok és Pincészet)

Buday Chardonnay 2009 (Nyakas Pince Zrt.)

„Bűbáj" Kunsági Kékfrankos Rosé 2009 (Dimenzió Borászat Kft.)

 

Újítás volt az is, hogy ha egy külföldi országból legalább 20 minta érkezett, akkor a nevezett minták közül a legtöbb pontszámot elért arany érmes bor különdíjban részesült.

Az „Ország legjobbja" cím nyertesei:

Pinot Blanc, ice wine 2009 (Golguz, Szlovákia)

Traminic Ledena Berba 2007 (Ilocki Podrumi d.d., Horvátország)

 

A hagyományokat folytatva a szakmai zsűri mellett, az erre az alkalomra felkért média zsűri is meghozta döntését a média különdíjakról. A média zsűriben szakújságírók és azok a médiaszemélyiségek, művészek vesznek részt, akik szívügyüknek érzik a minőségi borfogyasztás, a borkultúra népszerűsítését. A média zsűri tagja volt többek között Ditz Edit, borszakértő, leendő borakadémikus, Kurucz Éva, a HírTV műsorvezetője, Németh Ágnes, a Decanter magazin főszerkesztője, Niszkács Miklós, a vendéglátás főszerkesztője és Vallai Péter Jászari Mari díjas színművész.

Média Különdíjat nyert:

fehér borok kategóriában Budai Chardonnay 2009 (Nyakas Pince Zrt.)

vörös borok kategóriában Görögszó Szekszárdi Cabernet franc-Cabernet sauvignon Cuvée 2006 (Dúzsi Tamás),

botrytizált borok kategóriában Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000 (Kiss István P. Fitomark 94. Kft.)

 

A hivatalos eredményhirdetésre, a média zsűri különdíjainak ünnepélyes átadására 2010. július 3-án, 10.00 órakor Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban, a VinAgora Borgálán kerül sor.

 

A VinAgora Borgálán 12.00 órától a nagyközönség - belépődíj ellenében - nem csupán a díjazott borokat ismerheti meg, hanem valamennyi, a versenyre érkezett, több mint 500 bort is megkóstolhatja

 

A VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazott borai külön megjelenési lehetőséget kapnak a 19. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválon 2010. szeptember 8-12. között a Budai Várban.

 

Az érmes borok listája a borverseny weboldalán www.vinagora.hu megtalálhatók.

 


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu