Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › Szüreti Sokadalom a Skanzenben

Szüreti Sokadalom a Skanzenben

A szüret körüli munkákat és magát az ünnepkört eleveníti fel a Szabadtéri Néprajzi Múzeum kora őszi fesztiválja, a Szüreti Sokadalom szeptember 4-én és 5-én. A skanzenes rendezvény mintegy családi fesztiválja és egyben előfutára a 19. Budavári Borfesztiválnak, amely szeptember 8. és 12. között kerül megrendezésre.

Szüreti Sokadalom a Skanzenben

Észak-Magyarország "skanzenes lejtőin" kézműves programokkal, szüreti foglalatossággal, felvonulással, vásárral és borkóstolóval várja a múzeum a látogatókat. 27 családi pincészet szőlőligeteiből kikerülő nedűkkel várja a borkedvelőket. A borászokkal a látogatók beszédbe is elegyedhetnek, sőt, akár közös jóslatokba bocsátkozhatnak az idei termésről, de megesik, hogy egy-egy pohár finom bor után az élet nagy dolgai is terítékre kerülnek.

A fesztivál egyik különlegessége a Ki a ,,Bor-ász"? családi vetélkedő, ami a gyermekek és szüleik aktív részvételére egyaránt számít. Az egyik - "Seregély, szüretelni ne segélj!" - feladatban például a bámészkodó, még kevésbé ittas felnőttek alkotják majd az élő, alakját folyamatosan változtató útvesztő falat, segítve a seregély menekülését, akadályozva a madárijesztő mozgását. Szerepel majd a repertoárban puttonyhordás és hordógurítás is, s a legvégén egy borvidéki hétvégével jutalmazzuk a legügyesebb csapatot.

Az idei fesztivál másik újdonsága az a nyolc bor út, mely bizonyos szempontrendszer szerint összeválogatott 6-6 bor megkóstolását írja elő a rendezvény helyszínéül szolgáló új tájegység (Észak-magyarországi falu) különböző pontjain. A Déli bor utat szerelmeseknek, míg a Hungaricum utat a tradíciók kedvelőinek ajánlják, de lesz külön borút nőknek és férfiaknak is.

 

Mindemellett megszemlélhetők a szőlő feldolgozásának és tárolásnak, valamint a mustnyerésnek hagyományos eszközei (pincetok láda, lopó, bálványos, végorsós prés) és módjai (taposás, csömöszölés, préselés). A szüreti vásárra érkező kézművesek nemcsak termékeiket kínálják, hanem bepillantást engednek mesterségükbe is. A Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága szervezésében (ez az intézmény felel a szellemi kulturális javak nemzetközi listájának magyarországi jelöléseiért) szombaton Novajról vasárnap pedig Mezőkövesdről érkező hagyományőrzők által kel életre a szüreti vigasság.

A felnőtteknek Hotyek Attila kádár tart lenyűgöző bemutatót, a csömöszölés és a szőlőfajta bemutatót követően a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet oltványaiból is vásárolhatnak az elszánt szőlészek. A gyermekek, persze a felnőtteket sem zárjuk ki a jóból, madárijesztőt készítenek majd és zajkeltő eszközöket a seregély elzavarásához, illetve kunyhót építenek a csősz éjszakai pihenéséhez.

Táncegyüttesek és zenekarok szürethez kapcsolódó színes műsorral lépnek fel a rendezvény fesztiválszínpadján, ahol komédiából és tréfás hagyományokból sem szűkölködik a program. A bordalok, gyermekelőadások és komédiák után a színpadon Bognár Szilvi és az Ágoston Crew zenekar lép fel.

Mindkét nap két időpontban, 11 órától és 14 órától tárlatvezetések indulnak Tüzikutya és herőce - Népi konyha Észak-Magyarországon, valamint Pincék titkai címmel.

A fesztivál boros kiállítói

AZ Nektár Pince, Tokaj; Bolyki Szőlőbirtok, Eger; Bott Frigyes Pincészete, Komárom-Muzsla; Bott Pince, Tokaj; Breitenbach Kézműves Pince, Tokaj; Bussay Pince, Zala; Demeter Zoltán, Tokaj; Dénes Hegybirtok, Somló; Dorogi Testvérek Pincészete, Tokaj; Drozdík Pincészet, Párkány; Dúzsi Tamás Pincéje, Szekszárd. Fekete Pince, Somló; Hernyák Birtok, Etyek; Hollóvár Pincészet, Somló; Karner Gábor Kézműves Borászata, Mátra; Kikelet Pince, Tokaj; Kislaki Bormanufaktúra - Légli Géza, Balatonboglár; Maurer Pincészet, Szerémség; Németh János Pincészet, Szekszárd; Pálos Miklós Borműhely, Szekszárd. Planina Borház, Mohács; Remete-bor, Szekszárd; Tamás Pince, Csopak; Tokaj Nobilis Szőlőbirtok, Tokaj; Szecskő Pince, Mátra; Vissy László, Tokaj; Zarándok Pince, Etyek

 

A Szüreti Sokadalom részletes programja

A Fesztiválszínpad programjai
Szeptember 4. szombat
10:00-11:00
Novaji Hagyományőrző Csoport: Szüreti dalcsokor

11:30-12:30
Lábita Színház: Székely népmesék lábbábozással

13:00-14:00
Csoóri Sándor Sündi és zenekara: Népzenei koncert

14:30-15:30
Kuckó Művésztanya: Kel a borjú és Az ellopott kakas c. vásári komédiák

16:00-17:00
Ágoston Crew (Ágoston Béla és zenekara) koncertje

Szeptember 5. vasárnap
10:00-11:00
Mezőkövesdi Hagyományőrző Csoport: Szüreti dalcsokor

11:30-12:30
Fabula Bábszínház: Vitéz László c. bábelőadás

13:00-14:00
Csoóri Sándor Sündi és zenekara: Népzenei koncert

14:30-15:30
Alig Színpad: Móricz zsigmond: Dufla pofon és A zördög (két vásári komédia)

16:00-17:00
Bognár Szilvia és zenekarának koncertje: dalok gyermekeknek és nagyobbaknak

Bor utak

Hungaricum út: Borok, amit nem kóstolhat meg máshol, csak a magyar kóstolóknál. Hazai
dűlők, hazai fajták, hagyományok, amit őseink alapoztak meg, s amiket mi ápolunk. Mindezek eredői a hungaricumok.

Vörösbor út: A vörösborok világában egyelőre nem rengettük meg a világpiac kapuit. Színeink, ízeink, izgalmas boraink azonban vannak. Egyéniségek egy gazdag világból.

Fehérbor út: Kevés ország dúskál olyan adottságban a fehér borok tekintetében, mint a magyar táj. Ebből a szempontból igazi nagyhatalom vagyunk. Csak egy csipetnyi ebből a hatalomból: így is szédítő.

Északi út: A változatosság, az izgalmak, a küzdelem világa északon található: ahol a hegyek nőni kezdenek, ahol kevesebb jut a napból, ahol több kell az emberből.

Déli út: A boldogság, az öröm, a kellem délen ébred. A lankák finomabbak, a meleg bővebben ömlik. Szerelmes borok- déli borok.

Borút nőknek: A nők érzéssel kóstolnak: lélekből. Ha nők körében sikerre vágynak a borok, ők sem adhatják alább a férfiaknál: kedveskedniük kell, udvarolni, mosolyogni.

Borút férfiaknak: A férfiak mindent intellektusukkal akarnak megközelíteni - vagy ösztönükkel. Az összetett, bonyolult, de hatalmas vitalitású borok nekik készülnek.

Dűlőút: Vannak misztikus termőhelyek: valamiért, valahol előbb megnevesülnek, majd elhíresülnek.

 

Kapcsolódó cikk:
Fedezzük fel Szentendrét, a művészetek városát


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu