Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Csokoládé › Csupa csoki

Csupa csoki

Ahhoz, hogy különböző csokoládéfajtákat készítsenek, eltérő mennyiségben vegyítik a kakaóvajat és a kakaómasszát. Az alábbi összetevőket tartalmazzák a különböző csokifajták: - Keserű csokoládé: cukor, kakaóvaj, kakaómassza és (néha) vanília - Tejcsokoládé: cukor, kakaóvaj, kakaómassza, tej vagy tejpor, vanília - Fehér csokoládé: cukor, kakaóvaj, tej vagy tejpor, vanília
Nyomtatás
Csupa csoki Akármelyik típusról is legyen szó, textúráját elsősorban a feldolgozási folyamat határozza meg. Hosszabb időn keresztül készítik a drágább fajtákat, így állaga lágyabb, krémesebb lesz. A különböző gyárak saját maguk kísérletezik ki az arányokat, melyet aztán féltve őriznek. A legintenzívebb keserűcsokoládé kakaótartalma olykor eléri a 70%-ot is, ezzel szemben a tejcsokoládé "mindössze" 50%-os. Még a legjobb minőségű fehércsokoládé is csak 33%-ban tartalmaz kakaót. Sajnos sok cég igen silány minőségű terméket forgalmaz (a kakaótartalom olykor még a 7%-ot sem éri el). Gyakran növényi olajakkal vagy vanília aromával fedik el efféle hiányosságaikat. 2007-ben több külföldi gyár összefogott, hogy a hivatalos szervek pontosan határozzák meg a csokoládék kakaótartalmának arányát. Így akarják elérni, hogy a "csokoládé" nevet valóban csak az arra érdemes termékek viselhessék. Ha tehát minőségi édességre vágyunk, ne csak a márkáknak és az árnak higgyünk, hanem vizsgáljuk meg az összetevőket is. Néhány érdekesség a csokoládéról: - Legyen szó keserű-, ét-, vagy tejcsokoládéról, a franciák évente 4 kg-ot fogyasztanak belőlük. Közel azonos mennyiséggel büszkélkedhetünk mi is, a svájciak azonban mindent visznek: évi 10 kg/fő átlaggal. - A svájciak egyéb módon is hódolnak szenvedélyüknek, hisz 2001-ben postájuk csokoládéillatú bélyegeket dobott piacra. - A legjelentősebb kakaótermelő országok: Brazília, Nigéria, Ghána, Elefántcsontpart és Kamerun. - Amszterdam vezetősége Csokoládépark nyitását tervezi, főként gyerekek számára, üvegfelvonóval és csokoládé szökőkúttal. - Finn kutatók szerint nem csak a várandós kismamákra, hanem születendő gyermekeikre is jó hatással van a csokoládéfogyasztás. Ezek a gyermekek a felmérések szerint vidámabbak, kiegyensúlyozottabbak. - A kakaó igen sok kémiai vegyületet tartalmaz, melyek közül sok áldásos hatással lehet közérzetünkre, teljesítményünkre. - A cukorbetegek, diétázóknak sem kell lemondania az édességekről, hisz ma már rengeteg bio-csokoládé kapható. Láthatjuk, hogy milyen sokoldalú, kedvelt édesség a csoki. Rovatunk célja, hogy minél változatosabban mutassuk be, nem mindennapi recepteken keresztül. Zárásképp egy frappáns gondolat John G. Tullius tollából: "Tíz emberből kilenc szereti a csokoládét. A tizedik hazudik." Képek forrása: www.bvizioz.com www.chocolateandzucchini.com
Kígyós Adrienn

Együttműködő partnerünk a chocoMe

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu