Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › A házimunka gondja

A házimunka gondja

A házimunka többsége, nemritkán egésze hagyományosan a nőkre hárul. Dolgozó nő esetén a háztartás ráadásul második műszakot jelent. Kényes helyzet, ha a férj munkanélküli, a feleség pedig dolgozik. Ki lássa el a gyerekeket és a háztartást?

Megosztás Nyomtatás
A házimunka gondja

A konfliktusokat a feladatok elosztásával, mindkét fél rugalmasságával, kölcsönösen elfogadható kompromisszum körvonalazásával lehet megelőzni.

Az elmúlt évtizedek azon nemzetközi tendenciája, hogy a nők egyre nagyobb arányban vállalnak munkát, kimutatható hatást gyakorol az otthoni teendők időbeli alakulására. A fizetett állással rendelkező férjes asszony érthető módon kevesebb időt fordít házimunkára. Emellett tevékenységének szerkezete is eltérő a “főállású háziasszonyokétól”, házimunkára leginkább esténként és hétvégenként jut ideje.

A nem fizetett otthoni munka
Gazdasági szempontból óriási jelentősége van a nem fizetett otthoni munkának. Szakértők szerint, ha a nem fizetett otthoni munka értékét is kifejeznénk pénzben, az ipari országok összjövedelmének 25–40 százalékát tenné ki a házimunka.

Ez a kevéssé elismert tevékenység a gazdaság többi részének működéséhez járul hozzá azzal, hogy ingyen nyújt létfontosságú szolgáltatásokat, teremt háttérfeltételeket az állásban dolgozóknak, tanuló gyermekeknek, és megkönnyíti sok idős, beteg ember életét. Hiszen gyakran a magatehetetlen nagyszülő gondozása is a családanyára hárul.

„Hiába” a gépesítés
Meglepő tény, hogy az elmúlt évszázadban a háztartások gépesítésével a házimunkára fordított idő alig csökkent. Természetesen a megerőltető munkák eltűnése nagy könnyebbséget jelent, viszont a háztartási gépek révén felszabaduló időt új feladatok kötik le.

A korábbinál nagyobb hangsúlyú tevékenység a gyermekgondozás, -nevelés és a változatos étkezés biztosításához szükséges beszerzés, előkészítés és főzés. Dédanyáinknak felesleges volt aerobikterembe vagy uszodába járniuk – derül ki egy mosógépgyár felméréséből. A kutatás a hagyományos kézi nagymosást veszi górcső alá. Eredményei szerint egy egész napos nagymosás hét-nyolc kilométer tempós mellúszásnak felel meg az energiafelhasználás nagyságrendje és a mozdulatok hasonlósága tekintetében.

Kiss Ákos
pszichológus

A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján! 
Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu