Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › A kis felfedező - és a lakás

A kis felfedező - és a lakás

Ha nem is lehet egy lakást százszázalékosan biztonságossá tenni egy kúszó-mászó kisgyermek számára, néhány óvintézkedéssel nagymértékben csökkentheti a baleset bekövetkezésének valószínűségét. Sose feledje persze, hogy semmilyen elővigyázatosság sem helyettesítheti a szülői felelősséget és felügyeletet!

Megosztás Nyomtatás
A kis felfedező - és a lakás

Ha egy kis felfedező szemével (és testhelyzetében) indul túrára lakásában, olyan dolgokkal találkozik majd, mint fedetlen konnektorok, elhullajtott aprópénzek, műanyag zacskók, biztosító- és egyéb tűk, egy doboz altató, a dvd izgalmas, hívogató gombjai, szabadon lógó elektromos kábelek...

Ha nem is lehet egy lakást százszázalékosan biztonságossá tenni egy kúszó-mászó kisgyermek számára, néhány óvintézkedéssel nagymértékben csökkentheti a baleset bekövetkezésének valószínűségét. Sose feledje persze, hogy semmilyen elővigyázatosság sem helyettesítheti a szülői felelősséget és felügyeletet!

Induljunk hát, és - az alábbi útmutató segítségével - vegyük sorra, milyen veszélyekre kell figyelni egy tipikus kisgyerekes házban.

Előszoba, lépcső
Először is a házban, illetve lakásban található konnektorra helyezzen egy-egy, erre a célra szolgáló védőfedelet. Ezek az olcsón beszerezhető eszközök megakadályozzák, hogy a kíváncsi kis felfedező valamilyen apró tárgyat vagy éppen az ujjacskáját próbálja bedugni a feszültség alatt álló nyílásokba. Fontos, hogy a lépcsőt alul és felül egyaránt egy-egy biztonságos ajtó (rács) zárja le.

Ne feledkezzen meg egy olyan eszközről sem, amelyre négykézláb megtett "túrája" során esetleg nem gondolna: a füstérzékelőről! Többszintes házban minden szinten helyezzen el egyet belőle, de ne közvetlenül a konyha mellé. Végül pedig, ha az ajtók, ablakok üvegei törhetetlenek vagy legalábbis biztonsági fólia van rajtuk, elkerülhetők az üvegtörésből származó esetleges súlyos sérülések.

Célszerű beszerezni tehát: lépcsőlezáró ajtókat, konnektorvédőket, füstjelző(ke)t, biztonsági üveget vagy fóliát.

Konyha
Ebben a helyiségben igen nagy bajok történhetnek, ha nem elég elővigyázatosak a szülők. A legjobb, ha a babák egyáltalán nem mennek be a konyába - de ez nem mindig oldható meg. A szekrényekre és a fiókokra tetessen biztonsági fogantyúkat, a különféle tisztítószereket tartsa megfelelően magasan vagy elzárva, még akkor is, ha elvileg "gyerekbiztos" kupakjuk van!

Ügyeljen arra, hogy az elektromos készülékek vezetékei ne legyenek a gyerek számára elérhető helyen, a bútorok éles sarkaira pedig tegyen kis védőpárnákat. A háziállatok edényeit mindig mossa el, vagy legalábbis rakja el az útból, amint már nincs rájuk szükség, a késeket pedig biztonságos fiókban tárolja! Főzés közben a serpenyők fogói sohase álljanak kifelé és a tűzhely hátsó égőit használja. Hasznos még a gázszabályzó gombokra szerelt biztonsági zár, akárcsak például a zárható hűtőszekrényajtó.

Ha forró vízzel, olajjal dolgozik a konyhában, a kicsi ne legyen a "lába alatt" - komoly, akár életveszélyes baleset történhet. Nem egy gyermeken hagyott már életre szóló nyomot egy kiborult lábas tartalma! Ha szeretné, hogy a baba az ön közelében legyen, szerezzen be erre a célra egy járókát, amiben gyermeke biztonságban van.

Célszerű beszerezni tehát: szekrény- és fiókzárakat, zárható hűtőszekrényajtót, sarokvédő párnákat, járókát.

Étkező, nappali
Ezek a helyiségek is izgalmas terepek egy érdeklődő ifjú hölgy vagy fiatalember számára! Sohase tegyünk egy csésze forró kávét vagy teát alacsony asztalra, ha például megszólal a telefon vagy a csengő! Komoly veszélyt rejtegethet a dvd nyílása, amelybe természetesen muszáj belenyúlnia a kis embernek; azután ott az izgalmas kábeldzsungel vagy egy asztalilámpa forró körtéje...

Sajnos a nappali szobában is rengeteg baleset történhet. Akárcsak mi, felnőttek, a babák sem egyformák: az egyik békésen eljátszogat a számára letett kis szőnyegen, mások viszont nem bírják ki sokáig egy helyben. Az apróságok előszeretettel takarítják fel a padlót és szőnyeget elejtett aprópénz, gomb, kis ceruza, stb. után kutatva, amiket természetesen rögtön meg is kóstolnak.

A lakás valamennyi ajtajára ajánlatos becsapódásgátlót szereltetni a gyerek kezének védelmében. Továbbra se feledkezzünk meg a sarokvédő párnákról, valamint a tűzjelzőről!
Ügyeljünk az ablakok megfelelő zárhatóságára, mert a külvilág túlságosan is vonzó a csöppségek szemében. Ne legyenek egymásra állítható bútorok az ablakok közelében, mert némelyik gyerek ügyessége és találékonysága egy betörőnek is dicsőségére válna... A távkapcsolókat se hagyjuk a picik "karmai közé kerülni", már csak azért se, mert nagyon könnyen kivehetők - és megízlelhetők - a bennük levő elemek...

A kellően stabil lámpákat természetesen megfelelően biztonságos helyre kell állítani.

Célszerű beszerezni tehát: becsapódásgátlókat az ajtókra, konnektorvédőket, sarokvédő párnákat, biztonságos ablakzárakat, tűzérzékelőt...

Hálószoba /gyerekszoba
A gyerekszobában különösen fontos, hogy jól záródjanak az ablakok, és hogy a kicsi semmiképpen se mászhasson fel az ablakpárkányra vagy a fűtőtestre. Nagyobb gyerekek esetében gondoljunk az ágyból való kiesés veszélyére! A fiókok ne legyenek teljesen kihúzhatók! Célszerűbb, ha inkább polcokat szerelünk a falra, megfelelő magasságba. A már megszokott módon, itt is gondoljunk a kábelek veszélyeire és arra, hogy lenyelhető apró tárgyak, továbbá parfümök, kozmetikai szerek ne legyenek a baba számára elérhető helyen.

Célszerű beszerezni tehát: biztonságos ablakzárat, becsapódásgátlókat az ajtókra, konnektorvédőket.

Fürdőszoba, WC
Sok lakás fürdőszobájában találni tisztítószereket és más vegyszereket. Ezek mindig egy elzárható szekrényben legyenek, a kulcsot olyan helyen tartsa, ahol a gyerek még csak nem is látja.
Ha lehetséges, úgy állítsa be a termosztátot, hogy a víz ne melegedjen 45 fok fölé, ha pedig fürdővizet készít, mindig hideg vizet engedjen először. Jó, ha van itt is hőmérő és csúszásgátló szőnyeg.

Célszerű beszerezni tehát: zárható szekrényt, csúszásgátló szőnyeget, hőmérőt.

Ne feledje: statisztikai adatok szerint a komoly balesetek majdnem fele a lakásban történik!


Forrás: Galenus
A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!
Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu