Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › A szerelmi élet jótékony hatásai

A szerelmi élet jótékony hatásai

Amikor szexuális kapcsolatra is sor kerül a szerelmesek között, az mindenképp nyomot hagy testükön-lelkükön. De vajon tudjuk-e, hogy tanulmányok sokasága tér ki a szex jótékony hatásaira, egész szervezetünkre nézve? A kutatási eredmények ugyan országonként eltérőek és vitatottak, de ami közös bennük, azt érdemes megjegyezni...

Megosztás Nyomtatás
A szerelmi élet jótékony hatásai

Míg tart egy intim kapcsolat, az rendszerint biztosítja, hogy szellemileg-fizikailag jól érezzük magunkat. De egyre nyilvánvalóbbnak látszik, hogy a szex ezen túl is „teljesít”: javítja általános egészségi állapotunkat. Tudományos kutatások követik egymást ennek bizonyítására, miközben arra is rámutatnak, hogy a gyakori szerelmeskedés segít távol tartani a betegséget (például megelőzheti a szív- és érrendszeri problémák vagy egyes rákfajták kialakulását), és életkilátásainkra, immunrendszerünkre is pozitívan hat. Igaz, van aki vitatja e kedvező hatások egy részét, de valamiféle jótéteményre a tanulmányok mindenképp kitérnek.


A szívre és erőnlétre gyakorolt hatás

A szex egyik ,,gyógyhatását" a szívre fejti ki. Egy közelmúltban kiadott brit tanulmány hangsúlyozza: a szívbetegségek kockázatának csökkenése - idősebb életkorban – összefügg a szexuális élet intenzitásával. Ezt a jótékony hatást amerikai kutatók is igazolták.
Természetesen vannak, akik vitatják, hogy ezt a „jótéteményt” magának a szexnek tudjuk be. Szerintük a szeretkezés egyszerűen fizikai tevékenységnek tekinthető, így pozitív hatása nem különbözik például a sportétól, amely eddig is közismert volt. Tehát aki szeret sportolni, mozogni, jól teszi, mert használ vele az egészségének; de aki esetleg nem végez semmiféle testmozgást, viszont gyakran szeretkezik, folytassa csak! Hiszen az „ugyanolyan” hasznos a szívének, érrendszerének...
Közelebb járunk az igazsághoz, ha a szexet nem tekintjük egyszerű „testgyakorlatnak”, de mindenképp elismerjük: hozzájárul a fizikai erőnlét fenntartásához.  Becslések szerint annyi kalóriát égetünk el egy-egy szerelmes együttlét során, amely megfelel egy kisebb erőedzésnek! (Lehet akár 200 kalória is, amely kb. 30 percnyi intenzív futással egyenlő.) „A szex alapjában véve olyan testgyakorlat, amely jót tesz mindenkinek.” – állítják egyes szexuál-pszichológusok. Jótékonyan hat még a vérnyomásra, az izomtónusra, serkenti a hormontermelődést, és segíti a szövetek regenerálódását is. És még egy előny a szerelmesek számára: mindez fordítva is igaz, hiszen a rendszeres testmozgás, sportolás javít a szexuális teljesítményen.

Szex és lélek

A kielégítő és rendszeres szexuális élet jó közérzetet, derűs nyugalmat kölcsönöz, kedélyállapotunk egyik meghatározó eleme lehet. Nyugtató, stresszoldó, olykor altató hatású is lehet. Az orgazmus utáni pillanatokban sokan a teljes elégedettség, nyugalom nem is sejtett szintjét érik el A fizikai-szellemi ellazulás ilyenkor az endorfin-hormon felszabadulásának köszönhető, amely többek közt hangulatjavító, stresszoldó hatású, és gyorsítja az ellazulás folyamatát. Igaz, a férfiaknál sokkal hamarabb bekövetkezik ez a relaxált állapot, míg a nőknél valamivel lassabban alakul ki.
A szeretett partner karjaiban eloszlik az aggodalom, megszűnik a szorongás. Ennek hátterében is valószínűleg a hormonok állnak, melyek ösztönzik a pozitív gondolatokat, és messzire űzik a napi gondokat. A szerelemben eltöltött percek gyógyírt jelenthetnek az egyedülléttől és az elhagyatottságtól való félelem okozta depressziós problémákra is, mert boldogság-és örömérzést váltanak ki.  A párkapcsolat életben tartásának pedig a szex kifejezetten a legjobb eszköze. A nőknél ugyanis egy olyan kémia anyagot (oxitocint) szabadít fel, amely egyebek mellett fokozza a társhoz való kötődés, odaadás érzését, élteti a vágyat. A szeretkezés  a férfiak számára is erős összekötő kapocs, azonfelül a termelődő tesztoszteron nemi hormon náluk még erősítheti a csontokat és az izmokat, hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.

,,Fiatalító" hatás

A gyakori szex akár 10 évvel is fiatalíthat! Erre a megállapításra jutott korábban egy skót pszichológus, amikor az 1980-as években olyan személyeket tanulmányozott, akik korukhoz képest feltűnően jól tartották magukat.
Miért van az, hogy az öregdiákok érettségi találkozóján egyesek sokkal fiatalabbnak látszanak a többieknél? Eredetileg ez az egyszerű kérdés foglalkoztatta az edinburgh-i tudóst, amiből nagyszabású kutatási terv bontakozott ki. A válaszadáshoz egy apróhirdetés-sorozatot tett közzé az egyik országos lapban, amely lehetővé tette számára, hogy 3500, 28-102 év közötti személlyel lépjen kapcsolatba. A kutatónak csak egy elvárása volt velük szemben: mindnyájan érezzék úgy, hogy a valódi koruknál sokkal fiatalosabbak. Azután olyan kérdőívet töltetett ki velük, amely életvitelükre, szexuális szokásaikra vonatkozott.  Tanulmánya eredményeit a szakember könyvben összegezte. Természetesen mellőzte azoknak a személyeknek a vizsgálatát, akik valamilyen mesterséges eszközhöz (például plasztikai műtéthez) folyamodtak fiatalságuk megőrzése érdekében.
Megállapította, hogy fiatalosságunk megőrzésében 25% genetikai adottság játszik közre – a többi életstílusunktól, viselkedésünktől függ. Kiemelte azt is, hogy fittnek maradni nem jelenti azt, hogy visszafogott, „szerzetesi” életet kellene élni. Ellenkezőleg: a gyakori szex egyik alapvető tényezője annak, hogy valaki koránál mintegy 10 évvel fiatalabbnak látsszék. Ez a faktor a nőknél előmozdítja a fiatalos külső megőrzését elősegítő hormonok termelődését, egyúttal javítja mindkét nem esetében a szervezet oxigénellátását, fokozza a vérkeringést (amivel jót tesz a bőrnek is). És nem utolsósorban pszichés ösztönzést ad: akinek állandó intim partnere van, az többet törődik a külsejével…
A szerző persze több más tényezőt is vizsgált, amelyek hozzájárultak a fiatalság megőrzéséhez. Ezek között az első helyen állt, hogy a „szuperfiatalok” túlnyomó része nem dohányzott, ritkán fogyasztott alkoholt, ügyelt az egészséges táplálkozásra és kerülte a stresszes életet. Mégis, nem elhanyagolható részük „jól élt”, nem fosztotta meg magától az élet örömeit - így a szexet sem.  A pszichológus-kutató azt is megállapította, hogy az életstílus nem minden: sok embernek olyan belső nagysága, tartása van, amelynek alapján nem lehet megállapítani valódi korát, és inkább fiatalabbnak tartják őket.
Érdekes megjegyezni azt is, hogy rájött: nem mindig előny, ha valaki koránál fiatalabbnak látszik. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy ezeket az ,,örök fiatalokat" másoknál kevésbé veszik komolyan a szakmai életben. Mi több, a gyermeknevelésben is nehézségeik támadnak, hiszen nem tudnak könnyen tekintélyt, tiszteletet szerezni maguknak gyerekeik előtt.

Szex és életkilátások

Nemzetközi vizsgálódások azt is igyekeztek bebizonyítani, hogy a szexualitás minősége javul az évek folyamán - nem helyes tehát úgy gondolkodnunk, hogy sokévi együttélés után a párok már ,,túl vannak" a szex örömein.  Amint idősödünk, meg kell tanulnunk szexuális életünket is hozzá igazítani a korunkhoz. A szexuális ismeretek és tapasztalatok köre bővül az évek folyamán, a gátlások pedig egyre csökkennek - felszabadultabbak leszünk ezen a téren is. A szexuális teljesítmény csökkenhet ugyan az évek előrehaladtával, viszont intimitása elmélyül, minősége általában javul - még akkor is, ha bárki az ellenkezőjét gondolná.

Az utóbbi évtizedek egyes kutatásai azt is kimutatták, hogy a házas emberek egyre tovább élnek, és kevésbé depressziósak, mint az egyedülállók. De milyen döntő tényezők játszanak szerepet ebben? Vajon a gyakoribb szex vagy egyszerűen a társas lét, esetleg a személyiség pozitív fejlődése, a nagyobb alkalmazkodási készség? Ezek arányát nehéz meghatározni, de az biztos, hogy a szex jelentős részt képvisel bennük. Hasznos, ha idővel mindenki rájön: a szexuális hevületnek sokkal tovább kell velünk maradnia, mint azt hinnénk. Hiszen a harmonikus szex mindenképpen a boldog élet velejárója. És gyakran tapasztaljuk, hogy az elégedett, boldog emberek koruknál jóval fiatalabbaknak látszanak...

Forrás: Galenus
Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu