Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Amit a gyógyszerszedésről tudni kell

Amit a gyógyszerszedésről tudni kell

Sok beteg helytelenül az előírt gyógyszereket. Legtöbbször a naponta háromszor szedendő orvosságokat "fogyasztják" rossz időbeosztással. Pedig a megjelölt időpontok rendszeres betartása fontos ahhoz, hogy a gyógyszerkészítmény megfelelően fejthesse ki hatását.

Megosztás Nyomtatás
Amit a gyógyszerszedésről tudni kell

Nézzünk egy helytelen gyakorlatot.
A magas vérnyomásban szenvedő beteg általában az első tablettát délelőtt tíz órakor veszi be, mert csak ekkor reggelizik. Pedig általában már reggel hat órakor, vagy előbb ébred és kel fel. Déli tizenkét órakor ebédel és közvetlenül ebéd után veszi be a déli gyógyszeradagot. Sokan este hat órakor vacsoráznak és közvetlenül utána veszik be az esti adagot. Nem csoda, hogy ezek után reggel hat és tíz óra között gyakran az egekig ugrik fel a vérnyomásuk. A legtöbb stroke, agyvérzés, agylágyulás, agyérgörcs, szívinfarktus hajnalban vagy a reggeli órákban következik be. Ezért a legjobb, ha reggel hat órakor, ébredés után eszünk egy pár falatot és utána vegyük be a gyógyszereinket. Ha reggel hét órakor vesszük be reggeli gyógyszereinket, a következő adagot délután három órakor vegyük be. Az esti adagot pedig elalvás előtt, este tizenegy órakor.

A helyes időbeosztás
A lényeg az, hogy a naponta háromszor szedendő gyógyszereket egyenletesen elosztva, nyolcóránként vegyük be. A naponta négyszer szedendő gyógyszerek időbeosztása már nehezebb. Szerencsére ma már ritkák a hatóránként szedendő gyógyszerek. A legjobb reggel öt óra, délelőtt tizenegy óra, délután öt óra és este tizenegy órakor bevenni a gyógyszereket.

A gyógyszerkutatók és a gyógyszergyártók arra törekednek, hogy lehetőleg minél több olyan gyógyszert tudjanak előállítani, amelyet csak naponta egyszer kell bevenni és a hatásuk legalább huszonnégytől harminchat óráig húzódik el. Ma már széles spektrumú antibiotikumok, vérnyomáscsökkentő és koszorúértágító gyógyszerek állnak a kényelmes és biztos gyógyítás szolgálatában.

A naponta kétszer szedendő gyógyszerek időbeosztása egyszerű. Például reggel nyolc és este nyolc óra. A naponta egyszer szedendő gyógyszert a legegyszerűbb délután ugyanabban az időpontban bevenni. Amennyiben antibiotikumot ír fel az orvos, azt ajánlatos minél előbb beszerezni és bevenni, utána pedig mindig ugyanabban az időpontban kell bevenni.

Az orvos által felírt gyógyszereket mindig rendszeresen a számunkra optimális időpontban kell bevenni.

Étkezés után
A gyógyszerek egy részét étkezés után kell bevenni, éhgyomorra nem szabad fogyasztani, mert a gyógyszer vagy növeli a gyomorsav-elválasztást, vagy közvetlenül károsítja a gyomornyálkahártyát (például az aszpirintartalmúak), vagy pedig a gyomorsav károsítja a gyógyszert. Gyógyszerszedés előtt általában elég néhány falat, például keksz.

Az alkohol veszélyes
Számos gyógyszer szedésekor mellőzni kell az alkoholt, mert fokozza pl. altatók és a nyugtatók hatását. Egyes tabletták szedésekor ha alkoholt fogyasztunk, súlyos rosszullét következik be. Az alkoholelvonásra szedendő gyógyszerek mellé az alkohol fogyasztása akár halálos kimenetelű is lehet.

Ünnepnapok alkalmával még azok a betegek is szoktak alkoholt fogyasztani, akik egyébként nem és sajnos a betegek egy része “a kisebb ellenállást választja”: ilyenkor inkább a gyógyszert nem veszi be.

Ne rágjuk szét
A kapszulákat ne rágjuk szét és ne vegyük ki a tartalmát, mert azért teszik a gyógyszert a kapszulába, hogy a gyomorsav ne ártson neki, így a kapszulák sértetlenül jutnak túl a gyomron és a vékonybél enzimei bontják a kapszulát és így a tartalma sértetlenül felszívódhat.

dr. Benkő András

A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!
Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu