Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Az életet adó víz

Az életet adó víz

A folyadékfogyasztás - létezésünk alapja.
A vízre nagy szüksége van az emberi szervezetnek - fizikai és mentális egészségéhez egyaránt. Testünk nagy részét folyadék alkotja, ám életkortól függően, eltérő arányban. Amíg például a csecsemők szervezetének 75%-a víz, addig az időseknél ez csupán 60%. S miért baj, ha nem iszunk eleget?

Megosztás Nyomtatás
Az életet adó víz


Mi sem mutatja jobban a víz fontosságát a szervezetünkre, mint hogy élelem nélkül akár 50 napig is kibírjuk, folyadék hiányában viszont mindössze néhány napig élhetünk csak. Szervezetünk kiválasztással kb. 2,5 liter folyadékot veszít naponta, amelyet pótolni kell. Ebből adódik, hogy 1,5-2 liternyit kell innunk mindennap, sőt: sportoláskor vagy nagy melegben még ez a mennyiség sem elegendő!

Miért baj, ha nem iszunk eleget?
A folyadékfogyasztás szempontjából kiemelt célcsoportnak számítanak a gyerekek és az idősebb korosztály. A fiatalok legtöbbször egyszerűen "elfelejtenek" inni, míg a korosabbak egyre kevésbé érzik a szomjúságot.

A nem elegendő folyadékbevitel leggyakoribb hatása a fejfájás, a fáradtság és a koncentrációképesség hiánya. A fiatalok légzéssel több folyadékot vesztenek, mint az idősebbek, így nagyon fontos, hogy az előbbieket állandóan kínáljuk folyadékkal.

Kutatások kimutatták, hogy ha testtömegünkből 5%-nyi folyadékot vesztünk, akkor a munkaképességünk akár 30%-kal is csökkenhet. Viszont a sportolás előtti és utáni megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás növeli a sportolás intenzivitását és a teljesítményt.

Mindegy, hogy mit iszunk?
Minden vizet tartalmazó ital hozzájárul a folyadékszükségletünkhöz, beleértve a gyümölcsleveket, az üdítőket, a teát, de még a kávét is. Kutatások bizonyították, hogy az italok sokszínűsége nagyon fontos szerepet játszik a folyadékigény kielégítésében. Hiszen kevés ember képes 2-3 liter vizet fogyasztani. A víz íze ugyanis hamar unalmassá válhat, s kialakul a vágy más ízek iránt.

Napjainkban a táplálkozástudósok kimutatták, hogy a koffeintartalmú italok (kávé, tea, kólafélék) nem okoznak dehidrációt (kiszáradást). Így megállapíthatjuk, hogy ezek az italok is hozzájárulnak a folyadékszükséglet kielégítéséhez - természetesen a helyes arányok betartása mellett.

Arra azonban figyelnünk kell, hogy már a 10%-ot tartalmazó alkoholos italok folyadékvesztést okoznak.

Mit kell innunk, ha sportolunk vagy ha nagy meleg van?
Elegendő ásványvizet fogyasztunk, ha intenzíven sportolunk? A válaszunk: nem. A sót (nátriumot) tartalmazó ital stimulálja a szénhidrátok felszívódását és fokozza a folyadékfelvételt, edzés alatt segít a vérmennyiség megőrzésében.

Ha sportolás előtt, illetve után nagy mennyiségű folyadékot fogyasztunk ásványi anyagok nélkül, megtörténhet a testfolyadékok felhígulása, amely nagy mennyiségű folyadékvesztéshez vezethet. Ez azt jelenti, hogy az alacsony sószint a testünkben görcsöt és kimerülést okozhat. A megelőzéshez ideális esetben ajánlott sót, gyorsan felszívódó glükózt, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó sportitalt fogyasztani.

Számít a minőség?
Napjainkban az élelmiszerek és az italok rendkívül széles skálája áll rendelkezésünkre. Emellett szervezetünk igénye is eltérő kortól, nemtől és igénybevételtől függően, így figyelmesen kell a nekünk legmegfelelőbbet kiválasztani. A minőségi és biztonsági szempontok pedig egyre jobban felértékelődnek, s nincs ez másként az ásványvizek esetében sem.

Kutatások bizonyítják, hogy az ásványvizeknél általában a hosszúra nyúló tárolási idő és a szén-dioxid hiánya befolyásolta a baktériumok megjelenését.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy a szénsavmentes ásványvizek érzékenyebbek, ezért jobban oda kell figyelni a száraz, hűvös, lehetőleg hűtött tárolására - különösen a nyári melegben. Jó, ha tudjuk, hogy az ásványvizek gyártóinál a legszigorúbb higiéniás szabályokat kell betartani. Ez komoly beruházásokat és minőségbiztosítási rendszer meglétét írja elő, amely betartását rendszeresen ellenőrzik is.

Mi, vásárlók is tanuljuk meg: az ár mellett a minőségre is figyelni kell, valamint mindig nézzük meg a szavatossági időt is!

Forrás:  Tudományos Életmódtanácsok

A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!
Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu