Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Elfáradt a szeme?

Elfáradt a szeme?

Szemünk lehetőségeihez képest mindig a lehető legjobban működik anélkül, hogy ettől károsodna. Túlzott igénybevétel esetén, vagy stressz hatására azonban előfordul, hogy átmenetileg látászavar, látásromlás lép fel.
Megosztás Nyomtatás
Elfáradt a szeme? A szemek kifáradását több tényező idézheti elő, melyek egy részét elkerülhetjük, megelőzhetjük, de van olyan is, ami ellen nem tudunk mit tenni. Az ipari létesítmények és a közlekedési eszközök által a levegőbe kibocsátott kén-dioxid a szemet folyamatosan izgatja, de a szénhidrogének és a nehézfémek is károsan hatnak a szemre. Nagyvárosban élve ezek az ártalmak jószerével elkerülhetetlenek. Tiszta levegőt a lakásba és a munkahelyre! Többet tehetünk azonban a lakás vagy a munkahely levegőjének tisztasága érdekében. A cigarettafüst, a takarításhoz használt vegyszerek egy részéből felszabaduló anyagok, valamint a dezodorokból származó kémiai anyagok irritálhatják a szemet, viszkető, égő, fájó érzést okoznak. Szintén hasonló tünetek, szemszárazság léphet fel a túlfűtött, a száraz levegőjű központi fűtéses vagy a klímaberendezéssel ellátott helyiségekben, ahol a száraz levegő mellett további irritáló tényezők a keringő porszemcsék, gázok és baktériumok. Megfelelő világítást! A szem kifáradásához vezethet a nem megfelelő világítás is, aminek leginkább a precizitást igénylő munkánál és az olvasásnál van jelentősége. Ha a kontraszt nem kielégítő, a szem a kompenzáció miatt fokozott alkalmazkodásra kényszerül, így könnyen kifárad. Bármilyen tevékenységhez legjobb a természetes fény, ha mégis mesterséges megvilágításra van szükség, ne az ingadozó fényű világítócsöveket válasszuk, mert azok fejfájást, vegetatív zavarokat okozhatnak. Televízió nézéskor - ami egyébként is nagyon megterheli a szemet - ügyeljünk arra, hogy a háttérként használt fényforrás ne tükröződjön a képernyőn. Számítógép előtt Egyre többen dolgoznak számítógéppel; a monitor folyamatos, akár napi 8-10 órás nézése rendkívül nagy terhet ró a szemre. Az emberi szem leginkább az olvasási távolságra és a távolba nézésre van berendezkedve. A kb. 50-60 cm távolságra lévő képernyő nézéséhez fokozottan alkalmazkodnia kell, ami idővel csökkentheti a szem alkalmazkodóképességét. A képernyő által kibocsátott és más egyéb forrásból származó sugárzások - pl. az infrasugarak, ultraibolya sugarak, lézersugarak, mikrohullámok - is károsíthatják a szemet. Nem csak az ide-oda pillantgatás és a rossz (vagy rosszul beállított) monitor terhelő a szemnek. A pislogásnak fontos biológiai szerepe van, ugyanis ez biztosítja, hogy mindig egyenletes könnyréteg borítsa a szemgolyó szaruhártyáját. Amennyiben nem pislogunk elég gyakran, ez a réteg megszakadhat, vagy megváltozhat a könny összetétele a normálishoz képest. A képernyő és a szem közötti távolság legyen körülbelül 50 cm, nagy képernyőknél ennél több. A képernyő felső szegélye legyen körülbelül szemmagasságban, semmiképpen sem szabad ennél magasabbra nézni. Sem az ablakon beáramló természetes nappali fény, sem a mesterséges megvilágítás ne képezzen zavaró visszatükröződést a képernyőn. Ha tehát időnként szünetet tartunk, rövid időre kikapcsoljuk a gépet, kinézünk az ablakon, teszünk egy kis sétát, vagy beleolvasunk az újságba, akkor pihentetjük a szemünket és növeljük a koncentráló- és teljesítőképességünket is. Forrás: Galenus A Patika Magazin közel 10 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!



Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu