Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Fejfájásroham

Fejfájásroham

Szinte nincs olyan ember, aki élete során ne szenvedne többször (többet vagy kevesebbet) valamilyen típusú fejfájás miatt. Az iparilag fejlett országokban a civilizációs ártalmak, a zsúfoltság, a zaj, a fokozódó stressz következtében igen gyakori, és egyre szaporodik: egyes statisztikák szerint az emberek megközelítőleg 20%-a szenved ún. fejfájásbetegségben.

Megosztás Nyomtatás
Fejfájásroham

Fejfájásbetegségről pedig akkor beszélünk, ha a fájdalom tartós vagy gyakran visszatérő probléma, mely megnehezíti, megkeseríti a beteg életét.

 A cluster-típusú fejfájás
A fejfájásnak számos típusa van, ezek közül a laikusok körében legkevésbé ismert a halmozott rohamokban jelentkező, ún. cluster-típusú fejfájás. Ez a betegség nevét a rohamok jellemző halmozódásáról kapta (cluster angolul = csomag, csoport, halmaz), magyar elnevezése, szakkifejezése nem ismeretes, illetve nem használatos. Jóval ritkább a feszültség okozta tenziós fejfájásnál vagy a migrénnél. Az erősebb nemnél gyakoribb (a férfi–nő arány 5:1). Általában középkorú, 30–40 év feletti férfiaknál fordul elő. Oka nem ismert, valószínűleg éreredetű.

A tünetekről
A cluster-roham súlyos, mindig féloldali, a szem környékén vagy a halántéktájon jelentkező éles, hasító fájdalom, mely igen változó ideig, 15–120 percig tart. Az első rendszerint éjszaka, álmából ébreszti fel a beteget, és a nap folyamán többször ismétlődik. A rohamot vegetatív tünetek kísérik, melyek féloldaliak, és mindig a fájdalom oldalán jelentkeznek. Ilyenek pl. a belövellt kötőhártya, a könnyezés, az orrdugulás, a homlokizzadás.

Az érintett oldalon szűkebb a pupilla, csüng a szemhéj, mely gyakran duzzadt, ödémás is lehet. Naponta 1–8 roham léphet fel, és ezek sokszor szinte óramű pontossággal jelentkeznek. Évente rendszerint 1-2 rohamperiódus fordul elő, többnyire évszakváltáskor. A rohamperiódus általában 6–8 hétig tart, ezután néhány hónap rohammentes periódus következik.

Melyek a kiváltó tényezők?
Számos tényező provokálhatja a rohamot. Közülük a leggyakoribb az alkohol, de erős fény vagy hanghatás, bizonyos ételek fogyasztása, illetve olykor stresszállapot is előidézheti.

A cluster-roham gyógyítása az orvos feladata, kivizsgálása, megelőző kezelése az ún. fejfájás-ambulanciákon történik.

dr. Valló Ágnes
belgyógyász

A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!
Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu