Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Fejfájásroham

Fejfájásroham

Szinte nincs olyan ember, aki élete során ne szenvedne többször (többet vagy kevesebbet) valamilyen típusú fejfájás miatt. Az iparilag fejlett országokban a civilizációs ártalmak, a zsúfoltság, a zaj, a fokozódó stressz következtében igen gyakori, és egyre szaporodik: egyes statisztikák szerint az emberek megközelítőleg 20%-a szenved ún. fejfájásbetegségben.

Megosztás Nyomtatás
Fejfájásroham

Fejfájásbetegségről pedig akkor beszélünk, ha a fájdalom tartós vagy gyakran visszatérő probléma, mely megnehezíti, megkeseríti a beteg életét.

 A cluster-típusú fejfájás
A fejfájásnak számos típusa van, ezek közül a laikusok körében legkevésbé ismert a halmozott rohamokban jelentkező, ún. cluster-típusú fejfájás. Ez a betegség nevét a rohamok jellemző halmozódásáról kapta (cluster angolul = csomag, csoport, halmaz), magyar elnevezése, szakkifejezése nem ismeretes, illetve nem használatos. Jóval ritkább a feszültség okozta tenziós fejfájásnál vagy a migrénnél. Az erősebb nemnél gyakoribb (a férfi–nő arány 5:1). Általában középkorú, 30–40 év feletti férfiaknál fordul elő. Oka nem ismert, valószínűleg éreredetű.

A tünetekről
A cluster-roham súlyos, mindig féloldali, a szem környékén vagy a halántéktájon jelentkező éles, hasító fájdalom, mely igen változó ideig, 15–120 percig tart. Az első rendszerint éjszaka, álmából ébreszti fel a beteget, és a nap folyamán többször ismétlődik. A rohamot vegetatív tünetek kísérik, melyek féloldaliak, és mindig a fájdalom oldalán jelentkeznek. Ilyenek pl. a belövellt kötőhártya, a könnyezés, az orrdugulás, a homlokizzadás.

Az érintett oldalon szűkebb a pupilla, csüng a szemhéj, mely gyakran duzzadt, ödémás is lehet. Naponta 1–8 roham léphet fel, és ezek sokszor szinte óramű pontossággal jelentkeznek. Évente rendszerint 1-2 rohamperiódus fordul elő, többnyire évszakváltáskor. A rohamperiódus általában 6–8 hétig tart, ezután néhány hónap rohammentes periódus következik.

Melyek a kiváltó tényezők?
Számos tényező provokálhatja a rohamot. Közülük a leggyakoribb az alkohol, de erős fény vagy hanghatás, bizonyos ételek fogyasztása, illetve olykor stresszállapot is előidézheti.

A cluster-roham gyógyítása az orvos feladata, kivizsgálása, megelőző kezelése az ún. fejfájás-ambulanciákon történik.

dr. Valló Ágnes
belgyógyász

A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!
Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu