Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Hogyan javítsuk a hangulatunkon télen? I. rész

Hogyan javítsuk a hangulatunkon télen? I. rész

Minden évben ugyanaz a ,,forgatókönyv": a napok rövidülésével és a napsütéses órák számának csökkenésével egyidejűleg szervezetünk ,,lassított tempóban jár", kedélyállapotunk romlik. Ezen a télen ne hagyjuk magunkat, és tegyünk ellene!

Megosztás Nyomtatás
Hogyan javítsuk a hangulatunkon télen? I. rész

Amint a napfényes időszakok egyre ritkábbak lesznek a téli hónapokban, ,,belső óránk" hajlamos szabálytalanul ,,járni", és a rosszkedv is mind gyakrabban vesz erőt rajtunk. Úgy érezzük, míg vidám ,,tücskök" voltunk nyáron (dinamikusak, pozitívak, szerettünk eljárni otthonról, vagy tervekkel telve a jövőbe nézni), most átmegyünk szinte mindig morgolódó, zsémbes ,,medvébe". Nehezebben megy a munka, szabadnapjainkon hajlamosak vagyunk sokáig ágyban maradni, vagy hétköznapokon ügyeink intézése helyett egész nap szeretnénk a kanapén pihenni. Itt az ideje, hogy ne hibáztassuk magunkat emiatt, hanem törekedjünk jó formánk és kedélyállapotunk (lehetőleg folyamatos) megőrzésére egész éven át.

Igy van ez szinte mindnyájunknál: télen romlik a teljesítmény, sokkal eredménytelenebbnek érezzük magunkat, mint az év többi szakában. Ráadásul, ha ezt még a szép napok idején ismételgetjük magunkban, jó előre negatívan ítélve meg a téli időszakot, megvan az esélye annak, hogy a búskomorság a vártnál hamarabb beköszönt – állítják a pszichológusok. Sokkal többet ér, ha dinamikusan, pozitívan állunk hozzá ehhez az évszakhoz, hogy a várható káros hatásokat a lehető legtovább késleltessük, vagy elkerüljük. És mi lenne, ha hasznot húznánk a helyzetből? Fedezzük fel a téli időszak jó oldalát!

Összhangban a biológiai ritmussal


Ha a számunkra elengedhetetlenül fontos napfényből kevés van, más eszközök is lehetővé teszik, hogy biológiai ritmusunk ennek ne lássa kárát. Ezen eszközök segítségünkre lehetnek abban, hogy feltöltődjünk energiával, jobban érezzük magunkat a bőrünkben télen is. De vegyük sorra, mit is tehetünk:

REGGEL: ébredjünk jó kedvvel! Néhány felemelkedés (hasizom-gyakorlat) az ágyban és az azt követő, meleg vizes zuhanyozás elősegíti a testhőmérséklet gyorsabb emelkedését.   Ez egyik módja lehet annak, hogy jelezzük szervezetünknek: ideje munkába állni! Még jobb, ha emellett reggelente legalább 15-20 percet tornázunk vagy gyalogolunk. Ennek ugyanis a napi bemelegítésen kívül antidepresszív hatása is van.

ESTE: biztosítsunk magunknak lehetőleg maximális nyugalmat, a jó alvás érdekében. Központi „termosztátunk” hőfokának csökkentése végett, és a könnyebb elalvás elősegítésére jól tesszük, ha előnyben részesítjük a csillapító, nyugtató hatású tevékenységeket. Emellett a könnyű vacsora után csak langyos zuhany ajánlott – utána pedig várjunk kicsit a lefekvéssel. A helyes életritmus megtartásának záloga a jó alvás. Ahhoz, hogy ezt elérjük, már délutántól kerüljük az izgató hatású italokat (kávé, tea, koffeines üdítők stb.). Hiszen azoknak 8-10 óra elteltével is lehet következményük, ami növeli a rossz alvás, álmatlanság kockázatát. De vannak még jó tanácsok, melyeket ajánlatos megfogadni. Például: az ideális az, ha mindjárt igyekszünk lefeküdni, amint az álmosság első jelei jelentkeznek (ásítozás, szemhéjak elnehezülése stb.) Ha nem így teszünk, vagy nincs lehetőségünk rá, kb. másfélórát kell várnunk, míg ismét bekövetkeznek Nem árt az sem, ha mindennap igyekszünk kb. ugyanabban az időben lefeküdni. Fontos az is, hogy kb. azonos időben keljünk fel a hétvégi napokon is. Jobb ilyenkor elkerülni a késői felkelést, mert akkor az egész napi ritmusunk megbomlik, minden programunk, napi elfoglaltságunk eltolódik. De azért profitálhatunk a szombat-vasárnap reggelből: olvasgassunk az ágyban, reggelizzünk nyugodtan. Végül sajnálni fogjuk, hogy vége a sötét, téli napoknak...

Rajtunk áll a „puha fészek” megteremtése

Amikor szürke az ég, és romlik a kedélyállapot, nincs is jobb, mint otthon maradni, kellemes, meleg, ,,puha fészkünkben". De mi ajánlott annak érdekében, hogy javítsunk hangulatunkon?

Kis ,,szertartások" a jobb közérzetért:

Illatos, gyógyfüves fürdő, a láb masszírozása, manikűrözés... De az olvasás és a kreatív tevékenység is hasznos lehet: festegetés, fotóalbum létrehozása, varrás-kézimunka stb. Összefoglalva: miután télen, rossz időben többet kell otthon maradnunk, részesítsünk előnyben minden olyan (kellemes) tevékenységet, melyet mellőzünk, amikor kint szép az idő.

A tv előtt ülve:

Nem kérdés, hogy ha válogatás nélkül nézünk esténként tv-filmeket egy zsörtölődő házastárs vagy partner mellett, lefekvés előtt garantált a rosszkedv. Ezért nem árt az ellenkezőjére törekedni: konszenzusos alapon, jól szelektált műsorokat tekintsünk meg - hogy ne legyen vita, és a nap végére visszanyerjük jó hangulatunkat.

,,Nevetés-terápiával" a rosszkedv ellen:

Bizonyított, hogy a nevetés, mint fizikai tevékenység endorfin hormont szabadít fel, mely közel áll a morfium hatásához, és eufóriát okoz. Ne tétovázzunk hát, hogy meghívjuk barátainkat egy vidám beszélgetésre otthonunkba. Nevessünk sokat velük, álljunk elő tréfás történetekkel - de öntsük szóba érzéseinket, ,,beszéljük kis" esetleges aggodalmainkat is, ami szintén jót tesz kedélyállapotunknak.

Forrás: Galenus
Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu