Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Irány a hegy! - Nordic Walking

Irány a hegy! - Nordic Walking

A nagy melegben nem mindenki szereti áztatni a testét a csábító vizekben, van, aki szívesebben megy fel a hideg hegyekbe, ahol hódolhat a divatos sportnak, a nordic walkingnak.

Megosztás Nyomtatás
Irány a hegy!  - Nordic Walking

A síjárás nevét azért jelölik meg angolul, mert ez a sport ezen a néven van elterjedve hazánkban is. Említik még ski walking, északi gyaloglás néven is. A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már az 1930-as években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma.

Eredeti finn neve „sauvakävely”, jelentése „botos gyaloglás”. A sport mai formájában meglehetősen fiatal, 1997-ben mutatkozott be hivatalosan önálló sportágként. Azóta nem várt népszerűségre tett szert, elsősorban Skandináviában és a német nyelvterületen, de hódít a világ többi részén is. A népszerűségnek már látszanak hátulütői: az északi gyaloglás tömegsport voltából adódóan nagyon felhígult a mozgást tanító, magát „fitnesztrénernek” nevező emberek és a botokat gyártó "szakemberek" tábora.

A nordic walking egyesíti a gyaloglás vagy futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a speciális botok használata, melyek révén a sportoló önkéntelenül is hosszabbakat lép, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmaradjon.

A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak, jó kikapcsolódást, harmonikus mozgást ad a testnek. A térd terheléscsökkentését, keringésjavító hatását tekintve, az optimista vélemények azonban nem igazolódtak be: nem találtak különbséget a megszokott és a nordic stílusú gyaloglás között.

Meglepő módon, ennek a sportnak is megvannak a veszélyei (sérülési rátája alacsony, de megelőzi a repülősportokat): elsősorban eleséskor sérül a hüvelykujj ulnáris szalagja ugyanúgy, mint a síelésnél. Az esések következménye a hüvelyk, a váll distorsiója (hasonlóan a síbalesetekhez: a sportoló eleséskor nem engedi el a botot, így ráesik a fogóra), illetve gyakori a  vádli szakadása.

Forrás: Dr. Felkai Péter PhD: Utazásorvostani ismeretek gyógyszerészeknek / Galenus 2009
Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu