Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Már megint front van...

Már megint front van...

A frontbetöréseket megakadályozni nem tudjuk, ezért nekünk kell hozzájuk alkalmazkodni és védekezni ellenük. Honfoglaló őseink a frontok szempontjából nem egy nyugodt területet választottak, hiszen a Kárpát-medencében évente körülbelül 120 front alakul ki. S ezek zöme tavasszal jön létre.
Megosztás Nyomtatás
Már megint front van... Mi történik szervezetünkben frontbetöréskor? A levegő hőmérséklete, légnyomása, páratartalma, sőt a levegő elektromos töltése is megváltozik. Mindezek akár viharos gyorsasággal is. Az élet lényege, hogy a szervezet állandó belső egyensúlyt kialakítva tud működni. Ezt a belső egyensúlyi állapotot, az ún. homeostasist a frontok felborítják. Ezt a felborult egyensúlyt a szervezet igyekszik minél előbb helyreállítani. A meleg hatására a hajszálerek kitágulnak. Az ehhez társuló izzadás pedig fokozza a hőleadást, ezáltal nemcsak folyadékot veszít a szervezet, hanem ásványi anyagokat is. Az ásványianyag-vesztés pedig szintén kihat a vérnyomásra. Verejtékezéssel főleg nátriumot veszítünk. A kitágult hajszálerekben több vér kering, ami az egész keringési rendszerre kihat. Változik a vérnyomás, a pulzusszám emelkedik. De mindez nemcsak a keringési rendszerre, hanem a légzőrendszerre is kihat. Emelkedik a percenkénti légvételek száma, fokozódik a veseműködés is, mivel a vesének újra helyre kell állítania a só- és vízháztartás korábbi egyensúlyát.
Tehát láthatjuk, hogy a front megterheli a szervezetet (kiét jobban, kiét kevésbé). A front lényege, hogy hirtelen felborul a szervezet egyensúlya, és ezt igyekszik minél előbb helyreállítani.
A hidegfront hatásai Hidegfront betörésekor, főleg ha az viharos, csökken a levegő hőmérséklete és páratartalma. Viszont növekszik a levegő nyomása (a légnyomás). Fokozódik a paraszimpatikus idegrendszer izgalma, minek következtében csökken a vérnyomás, gyengül a szív működése, a reumatikus fájdalmak erősödnek, az arra hajlamosaknál gyakrabban alakul ki a migrén, mely lehet egy- vagy kétoldali. Az addig tűrhető fájdalom szinte elviselhetetlenné válik. Növekszik a balesetek száma, főleg a közlekedési, mert megnyúlik a reflexidő. Az alvás mélyül és könnyebb lesz az elalvás is. Egyre több az epe-, a vesegörcs. Több az asztmás roham, mely nehezebben múlik el. Fokozódik a trombózisveszély, egyre több az agyvérzés, agylágyulás. Gyakoribb az ízületi gyulladás. Több a bélgörcs is. És nem utolsósorban csökken a munkabírás. A melegfront hatásai Melegfront betörésekor emelkedik a levegő hőmérséklete és páratartalma, viszont csökken a nyomás és fokozódik az anyagcsere. Növekszik a szív frekvenciája, emelkedik a vérnyomás, fokozott teher hárul a szívre. A vércukor szintje is emelkedik. Ez főleg a cukorbetegeket terheli. Növekszik a vérzésre való hajlam. Gyakrabban fordul elő orrvérzés. Többen ingerlékennyé, nyugtalanná válnak; sokan panaszkodnak álmatlanságra és nő a depresszióra való hajlam is. Tompul a figyelem, s nőhet a dekoncentráltság. A szívbetegeket szintén megterheli a melegfront. Megváltozik a vér folyadék- és ásványianyag-tartalma (növekszik a kalcium- és a káliumtartalom). A verejtékezés miatt csökken a vér vízmennyisége, ezáltal besűrűsödik, ami szintén növeli a trombózisveszélyt. Tehetünk valamit a frontok ellen? A frontra érzékenyek hallgassák a meteorológiai előrejelzéseket. Öltözködjenek mindig a várható időjárásnak megfelelően és ne feledjék szokásos gyógyszereiket bevenni. De nagyon vigyázzunk arra, nehogy minden tünetünket a frontra fogjuk, mert előfordulhat, hogy akár egy szívinfarktust, egy agyérgörcsöt vagy -vérzést nem veszünk észre.
Ha Ön frontérzékeny, kérje a patikában gyógyszerésze segítségét - bizonyosan találnak a számos, speciálisan erre a problémára kifejlesztett gyógynövényi készítmény között olyat, amely az Ön panaszait is hatásosan képes enyhíteni!
dr. Benkő András A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu