Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Napfényes intelmek

Napfényes intelmek

A különféle bőrproblémák elkerülése miatt komolyabban kellene vennünk a kozmetikus következő hét tanácsát.

Megosztás Nyomtatás
Napfényes intelmek

- Ne hagyjuk, hogy a bőrünk felégjen! A napsugarak akkor a legerősebbek, amikor merőlegesen érik a földet, ezért a 11–16 óra közötti idő egyáltalán nem való napozásra.

- A legbiztosabb a saját fényvédelem, valamint az árnyék. Lassan, fokozatosan kell hozzászoktatni a bőrünket a napfényhez, az égető sugarak elől pedig árnyékba kellene vonulnunk. A fényt visszaverő világos, természetes anyagból (vászonból, lenből) készült öltözet, kalap, kendő is megóvhat bennünket az ártó sugaraktól. A szem és a fej védelméről se feledkezzünk el.

- Napozásnál feltétlenül ügyeljünk a mértékre. Ha hosszabb időt töltünk a napon, akkor mindenképpen használjunk fényvédő szert. A készítmény kiválasztásánál vegyük figyelembe bőrünk típusát, érzékenységét, s a napsugarak intenzitását. Csak olyan napozószert válasszunk, amelyik mind az UVA-, mind az UVB-sugarak ellen véd. Olvassuk el a flakonokon található összetevők felsorolását. A fizikai fényvédő anyagokat (cink-oxid, titán- dioxid) tartalmazó készítmények azonnal hatnak, míg a kémiai fényszűrős készítményektől csak fél óra után várható fényvédelem. A nyaralás kezdetén, ha még nem edzett a bőrünk, valamint a vízen, a tengerparton, a magasabb hegyekben az erősebb, 20–30 faktoros fényvédő szerek biztosítanak – mértéktartás mellett – megfelelő védelmet. A magasabb faktorú termékek rendszerint nagyobb mennyiségben tartalmaznak bőrizgató anyagokat. Friss sebhelyek, pattanások bebarnulását UV-blokkoló használatával előzhetjük meg.

- Zsíros bőrűek számára gél típusú napozószerek valók. Az érzékeny, allergiára hajlamos egyének speciális, illatszert és konzerváló anyagot nem tartalmazó fényvédőt vásároljanak.

- Nyáron tűz a nap, s néha nem tudunk elbújni előle. Milyen jó, ha ilyenkor ott van a táskánkban a fényvédő, s legalább a különösen veszélyeztetett testrészek – az orr, a homlok, az orcák, az áll és a fejtető (kopaszoknál), valamint a vállak – bőrét be tudjuk kenni. A világos bőrűeknek és az édesanyáknak (gyerekek) erre különösen oda kellene figyelniük.

- A gyerekek bőrét nekünk, felnőtteknek kell megóvnunk a tűző naptól, mert a bőr nem felejti el a pírokat és a hólyagokat. A gyermekkori felégések később, felnőttkorban válnak láthatókká. A fénykárosodások összegződése – a bőr korai öregedése mellett – a rosszindulatú bőrelváltozásoknál is nyomon követhető.

- Divatosak az önbarnító készítmények. Ám ezek egyáltalán nem védenek a felégéstől.


Markovics Vera kozmetikus
Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu