Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Pirosló bogyók

Pirosló bogyók

Pirosló bogyók... A piacot járva ingerlően csábítanak színükkel, illatukkal. A legfinomabb gyümölcsös édességek is talán belőlük készülnek. De nem csak ízletesek, az egészségre is jótékonyan hatnak.

Megosztás Nyomtatás
Pirosló bogyók

A bogyós gyümölcsök antioxidáns, antimikrobiális, fertőtlenítő  és összehúzó hatása mellett említést érdemel A- és a C-vitamin tartalmuk. A bennük található ásványi anyagok közül a legjelentősebbek a kálium, a kalcium és a vas. A bogyós gyümölcsök emellett rostbeviteli forrásként is figyelmet érdemelnek.

Az eper és a szamóca
Kedvelt tavaszi kerti, ill. nyáron gyűjthető erdei gyümölcsünk. Az erdei szamócával végzett kísérletek szerint a termés egyes összetevői csökkenthetik a vér koleszterin szintjét, segíthetnek a tüdőrák kialakulásáért felelős ráksejtek elpusztításában, valamint gátolhatják a nitritek és nitrátok rákkeltő hatású anyagokká való átalakulását.

A málna       
Egyes, egereken végzett kísérletek szerint  a málna terméseiből kinyert ellágsav-származékok bőrrákkal szemben fejthetnek ki védő hatást.
 
A szeder 
A különféle szedrek gyakori csemegéi a turistáknak, de termesztett tövismentes változatait is sokan fogyasztják. A népi gyógyászatban a szederszörpöt vérnyomáscsökkentőnek tartják. Préslevei salaktalanító és antimikrobiális hatásokkal rendelkeznek, részben ezért nő a szerepük a reformtáplálkozásban.

A ribizli és az egres
A vörös és fekete ribizlinek, ill. az egresnek főként antioxidáns, bélfertőtlenítő és vitaminpótló hatása miatt van nagy jelentősége a mindennapi táplálkozásunkban. A fekete ribizlimag-olaj jelentősége abban van, hogy belőle a szervezetben gyulladáscsökkentő hatású anyagok képződnek, de kozmetikai készítményeknek is hasznos alkotórésze lehet. A bogyós gyümölcsűek közül a fekete ribizli az egyik legfontosabb C-vitamin forrásunk.

Az áfonya
A különféle hazai és észak-amerikai áfonyafajok gyümölcseinek és présleveinek elsősorban a bakteriális eredetű hasmenéses, ill. húgyúti fertőzések megelőzésében  vagy kezelésében lehet szerepük. A nálunk vadon termő fekete áfonya terméseiben jelenlévő színanyagoknak pedig egyes szembetegségek (pl. szürkületi vakság, szemideg- és érhártya- gyulladások) kezelésében van jelentőségük.     dr. Babulka Péter


A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu