Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Pirosló bogyók

Pirosló bogyók

Pirosló bogyók... A piacot járva ingerlően csábítanak színükkel, illatukkal. A legfinomabb gyümölcsös édességek is talán belőlük készülnek. De nem csak ízletesek, az egészségre is jótékonyan hatnak.

Megosztás Nyomtatás
Pirosló bogyók

A bogyós gyümölcsök antioxidáns, antimikrobiális, fertőtlenítő  és összehúzó hatása mellett említést érdemel A- és a C-vitamin tartalmuk. A bennük található ásványi anyagok közül a legjelentősebbek a kálium, a kalcium és a vas. A bogyós gyümölcsök emellett rostbeviteli forrásként is figyelmet érdemelnek.

Az eper és a szamóca
Kedvelt tavaszi kerti, ill. nyáron gyűjthető erdei gyümölcsünk. Az erdei szamócával végzett kísérletek szerint a termés egyes összetevői csökkenthetik a vér koleszterin szintjét, segíthetnek a tüdőrák kialakulásáért felelős ráksejtek elpusztításában, valamint gátolhatják a nitritek és nitrátok rákkeltő hatású anyagokká való átalakulását.

A málna       
Egyes, egereken végzett kísérletek szerint  a málna terméseiből kinyert ellágsav-származékok bőrrákkal szemben fejthetnek ki védő hatást.
 
A szeder 
A különféle szedrek gyakori csemegéi a turistáknak, de termesztett tövismentes változatait is sokan fogyasztják. A népi gyógyászatban a szederszörpöt vérnyomáscsökkentőnek tartják. Préslevei salaktalanító és antimikrobiális hatásokkal rendelkeznek, részben ezért nő a szerepük a reformtáplálkozásban.

A ribizli és az egres
A vörös és fekete ribizlinek, ill. az egresnek főként antioxidáns, bélfertőtlenítő és vitaminpótló hatása miatt van nagy jelentősége a mindennapi táplálkozásunkban. A fekete ribizlimag-olaj jelentősége abban van, hogy belőle a szervezetben gyulladáscsökkentő hatású anyagok képződnek, de kozmetikai készítményeknek is hasznos alkotórésze lehet. A bogyós gyümölcsűek közül a fekete ribizli az egyik legfontosabb C-vitamin forrásunk.

Az áfonya
A különféle hazai és észak-amerikai áfonyafajok gyümölcseinek és présleveinek elsősorban a bakteriális eredetű hasmenéses, ill. húgyúti fertőzések megelőzésében  vagy kezelésében lehet szerepük. A nálunk vadon termő fekete áfonya terméseiben jelenlévő színanyagoknak pedig egyes szembetegségek (pl. szürkületi vakság, szemideg- és érhártya- gyulladások) kezelésében van jelentőségük.     dr. Babulka Péter


A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu