Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Szépüljön vízzel!

Szépüljön vízzel!

Az élethez víz szükséges. A fiatal sejtek 70%-át ez alkotja. A víz hidratálja a testünket felépítő anyagokat – az életjelenségek csak jelenlétében folyhatnak le zavartalanul. A vizet ősidők óta használják szépítőszerként is. Bőrápoló szerepe sokszor és sokat változott a különböző korok folyamán, az azonban régi igazság, hogy a hidratálás fontos része a bőrápolásnak. Az orvosok, a természetgyógyászok és a kozmetikusok is arra biztatnak mindenkit, hogy sok folyadékot igyanak.

Megosztás Nyomtatás
Szépüljön vízzel!

Gyakori jelenség a szemek mély karikássága, a bőr tónustalansága, a tényleges életkornál petyhüdtebb arcbőr, a súlyosbodó, egyre kiterjedtebbé váló cellulitisz - sajnos e mögött sokszor a kevés folyadék fogyasztása áll. Az optimális folyadékfogyasztás napi 2-3 liter - ez a mennyiség független az évszaktól, hőmérséklettől, fizikai aktivitástól és a levegő nedvességtartalmától.

Vízhiányos bőr
Ha nem iszunk eleget, a szervezet a vízben gazdag, laza kötőszövetből vonja el a folyadékot. A helyzetet ronthatja a szöveti ionmiliő túlsavanyosodása, a pH-érték csökkenése, amely nem kedvez az élettani folyamatoknak. Csökken a kollagénszintézis, a kötőszöveti alapállomány képződése. A kevés vízfelvétel felszíni, majd mélyrétegi vízhiányt okoz a bőrben. Ha a vízhiány a hámban keletkezik, felszíni, ha az irhában, mélyrétegi vízhiányról beszélünk.

Testünk 70-75%-át, bőrünk 60-70%-át víz alkotja. A bőrünkön keresztül mindennap elveszítjük testünk folyadékmennyiségének 30%-át. A szépség, és nem utolsó sorban az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen tehát a bőséges folyadékbevitel, elsősorban az ásványvizek fogyasztása.

A víz okosít is?
Azt mondják a bölcsek, hogy az ásványvízkúrától nemcsak egészségesek, soványak, szebbek, hanem ráadásként még „okosabbak” is leszünk. A vízkúra jót tesz az agyműködésnek, serkenti az agysejtek aktivitását. Fokozott folyadékbevitellel megelőzhető a sokak életét megkeserítő vesehomoknak, illetve a vesekőnek tulajdonítható, nagy fájdalmakat okozó vesegörcs is.

Külső-belső felüdülés
Ha tisztában vagyunk azzal, hogy nem csak belsőnk, hanem külsőnk is üdébb lesz a sok víztől, akkor nem okozhat gondot a napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása. Ha tehetjük, óránként igyunk egy pohár ásványvizet, amit ízesíthetünk gyümölcslével, citromlével, mézzel is. Hasznosak lehetnek a gyógyteák, amelyek nemcsak a szükséges folyadékot biztosítják szervezetünk számára, hanem támogatnak egy-egy élettani folyamatot is, illetve orvosságként is szolgálhatnak. Azonban ha egész nap alig ittunk, este már hiába próbáljuk egyszerre pótolni a hiányt...

Folyadékhiány
Ha megfelelő mennyiségű folyadékot iszunk, és bőrünket a bőrtípusunknak megfelelő krémmel ápoljuk rendszeresen, lassíthatjuk a bőr öregedését, ráncosodását is. A folyadéknak a méregtelenítésben, a salakanyag kiürülésében játszott fontos szerepe sem utolsó szempont! Ha nem iszunk eleget, annak nem csak bőrünk látja a kárát. A folyadékhiány számos más tünetet generál: kiszáradunk, agresszívebbek leszünk, szédülünk, remeg a lábunk, gyengeséget érzünk, fáj a fejünk. Minden porcikánk érzi, megsínyli a víz hiányát.

Mire jók a hidratálók?
Ma már tudjuk, hogy a bőr öregedése összefügg a kötőszövet víztartalmának megfogyatkozásával. A bőr nedvességtartalma a természetes olajok, a víz, a természetes hidratálófaktor pontos arányától függ. Minden bőrnek, zsírosnak, száraznak, érzékenynek egyaránt szüksége van hidratálásra. A stressz és a környezeti ártalmak csökkentik az önvédelmi képességét. A hidratáló készítmények javítják a bőr ellenálló képességét, biztosítják a nedvességet a belső rétegek számára, és fokozzák a bőr vízmegkötő képességét is, valamint egyensúlyban tartják a bőr természetes vízháztartását.

A víz önmagában nem hatol be a bőrbe, de ha arcunkat hosszasabban mossuk (nem szappannal, mert az szárít), s ha vizes masszást (a kozmetikus vízbe vagy gyógyteába mártogatja a kezét, vizes kendővel borogatja vagy permetezi az arcot) alkalmazunk, a felhám megduzzad, felpuhul, jobban befogadja a nedvességet. Ezért is kell a krémet fürdés után használni, mert a víz és a vízgőz is felpuhítja a bőrt, kitisztítja a pórusokat, így a krém könnyebben felszívódik . A bőrre nagyobb erővel rácsapódó vízsugarak élettani hatása pedig a masszázséhoz hasonló. Két atmoszféra nyomás mellett már jelentős tisztító, ezen felül erélyes pórusösszehúzó hatása is van.

Az ásványvizek, gyógyvizek sókoncentrációja, gáztartalma nagyobb, hőmérséklete gyakorta magasabb az átlagosnál. A sók segítik a hidratálást, a víz könnyűfelszívódását – és a nedvességet stabilan tartják egész nap. Ha például rendszeresen ásványvízzel permetezzük arcunkat, lassul az öregedés folyamata.

A bőr optimális víztartalma
Az 1970-es évektől kezdve egyre több kozmetikai szakember ismerte fel, hogy a bőr szempontjából is a víz az egyik legfontosabb anyag, hisz valamennyi rétegében létfontosságú a szerepe. Ha a bőr minden rétegében optimális a víztartalom, akkor annak felszíne bársonyos, sima tapintású, s így az irha, a bőralja is rugalmas: a bőr tökéletesen hidratált, a bőr színe üde és hamvas lesz.


dr. Martonné Lukács Ágota
aranykoszorús kozmetikus mester

A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!
Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu