Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Tavaszi fényvédelem

Tavaszi fényvédelem

A légkörön áthatoló sugárzások - köztük a folytonos színképű napfény - együttes hatásán alapszik a földi élőlények élete. Évmilliók sugárzási viszonyai alakították ki az éghajlati tényezőket, a levegő és a mikroklíma viszonyait, a növények, élőlények sajátos biotópjait.
Megosztás Nyomtatás
Tavaszi fényvédelem A fénysugarak összetételük és a sugárzási idő függvényében bonyolult biokémiai folyamatokat indítanak el a bőr legfelső rétegeiben. Az ultraibolya sugárzás hullámhossza 290-400 nm-ig terjed. A látható fényen belül a 290-320 nm tartományú UV-B sugarak idézik elő a pigment képződését, a lebarnulást és felelősek a napégésért. Tavasszal egyre intenzívebben érik bőrünket e sugarak. A bőr színe általában öröklött tényezőkhöz kötött. A fehér és a fekete bőrű embereknek ugyanannyi pigmentet termelő sejt van a bőrükben, csupán a sejtek festékképző képessége eltérő. Bőrtípusok Általában hatféle bőrtípust szoktak megkülönböztetni napfényérzékenység szerint: - az első típusú bőr a fehér bőr (északi szőke típus), ami mindig leég, és sohasem barnul le, - a második típus mindig leég, néha le is barnul, - a harmadik a mediterrán típus, ami néha leég, de mindig lebarnul, - a negyedik típus sohasem ég le és mindig lebarnul, - az ötödik-hatodik típushoz a sötét, ill. fekete bőrű emberek tartoznak. Hogyan barnulunk? A bőrben bonyolult rendszerű biokémiai folyamatok zajlanak. A bőr festékanyaga (a melanin), a hormonok, az immunanyagok, a vegetatív és a központi idegrendszer összehangolt működése együttesen adja meg a kellő választ a bőr felszínét ért sugárzásra. A legkülső rétegben lévő szarusejtek magjai fölé ernyő alakban rendeződve védik az érzékeny osztódó fehérjéket. A nagyobb és káros összetételű sugármennyiség sokszor kóros sejtképződéshez, esetleg bőrdaganatok kialakulásához vezethet. A káros sugárhatás legegyszerűbb példái a tavasszal megjelenő szeplők és a májfoltok stb. Fényérzékenységet idézhetnek elő bizonyos gyógyszerek, májbetegségek, túlzott alkoholfogyasztás stb. Idős korban a fedetlen, kopasz fejbőrön is keletkezhetnek kissé barnás pigmenttel beivódott foltok, amik később rosszindulatúvá válhatnak. A hatásos fényvédelemhez ismernünk kell bőrünk érzékenységét, tűrőképességét. Fényvédő hatású kozmetikumok használatával elkerülhetjük a bőr leégését. Használatuk előtt kérjük ki a gyógyszerész javaslatát is. A napfényes időszak kezdetével szerezzünk be gyulladáscsökkentő kenőcsöket. Ügyeljünk arra, hogy ne szenvedjünk súlyos másodfokú napégést. Különösen a kisgyermekek bőrét védjük nagy gondosan. dr. Major Endre bőrgyógyász A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!



Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu