Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Természetes hatóanyagokkal a szénanátha és a gyulladások ellen

Természetes hatóanyagokkal a szénanátha és a gyulladások ellen

A légút érzékeny nyálkahártyáját folyamatosan érik támadások a beszippantott különféle porok (pl. virágpor), cigaretta és városi füstök, valamint a szinte mindenütt jelen lévő vírusok és baktériumok által. Immunrendszerünk nyújt védelmet a káros hatásokkal szemben, ha azonban a szervezet legyengült, az immunrendszer nem képes megfelelően ellensúlyozni a légutat ért káros hatásokat.

Megosztás Nyomtatás
Természetes hatóanyagokkal a szénanátha és a gyulladások ellen

A légút nyálkahártyája az irritációk és az immunreakciók eredményeként gyulladásba kerül, ami váladékozást, valamint a légutak tisztítását célzó reflexfolyamatot, köhögést eredményez. Előfordul, hogy az immunrendszer túlzott működésbe jön. Például a szénanátha esetében, melyet virágporok, pollenszemcsék váltanak ki. A szervezet ellenreakciója olyan heves lehet, hogy légúti és szempanaszokat: köhögést, viszketésérzést, könnyezést, orrfolyást, görcsöt eredményezhet.

Természetes hatóanyagok a légút tisztítására
A megfázás, nátha, szénanátha során a légútban antihisztamin szabadul fel és a túlzott nyáktermelődés köhögést eredményez. Antibiotikus és antiallergén hatású növények, valamint görcsoldó, gyulladást mérséklő gyógynövények kedvező hatásúak ezekre a tünetekre. A tormát, a fokhagymát és a gyömbért évszázadok óta alkalmazzák nátha és szénanátha tüneteinek kezelésére, megelőzésére.

A torma, a fokhagyma, a gyömbér és az antioxidánsok hatásai a légút védelmére


A torma
Régi tapasztalat és gyakori népi javaslat, hogy náthás ember reszeljen tormát. A tormából felszabaduló erős illatú anyagok csillapítják, sőt meg is szüntethetik a légút gyulladt állapotát, az orrfolyást, köhögést, a könnyezést. A torma szinigrint tartalmaz, amely hatékony szer a szénanátha enyhítésére is. A légutat, bronchusokat tágító hatása segít a hörghurut, sinusitis, orrdugulás eseteiben.

A fokhagyma
A fokhagyma közismert gyógynövény, széleskörűen használják sokféle egészségi probléma kezelésére. Fertőzést és váladékozást gátló tulajdonságai allicintartalmából erednek. A fokhagyma és kivonata jó hatású a hörgők tisztán tartására, a huruttal és allergiával kapcsolatos váladékos orrdugulás átmeneti enyhítésére. Az immunrendszer erősítésében is fontos szerepet játszik.

A gyömbér
A gyömbér teáját, hatóanyag-kivonatát megfázásos, influenzás esetekre ajánlják. Fokozza a véráramlást, izzadást eredményez, mérsékli a légúti váladékozást, köhögést. Segít a torokfájás, a légúti gyulladások kezelésében, megelőzésében.

Az antioxidánsok
A gyulladásban lévő légúti nyálkahártyák szöveteiben fokozott oxidációs folyamatok zajlanak, ami a helyi oxidáns–antioxidáns egyensúly eltolódását eredményezi. A kialakuló oxidatív stressz pedig elnyújtott vagy súlyosbodott légúti betegségekhez vezethet. Megelőzésére és kezelésére antioxidánsterápia javasolt: C-vitamin (antiallergén hatása is van), citrus bioflavonoidok, zöldtea-kivonat katechinjei.
A nátha megelőzésére, kezelésére, valamint ugyancsak a szénanátha enyhítésére világszerte egyre elterjedtebben alkalmaznak olyan hatóanyag-keverékeket, amelyekben a torma, a fokhagyma, a gyömbér stb. kivonatai és különféle antioxidánsok szerepelnek.

Dr. Ősapay György


A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!
Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu