Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Természetes hatóanyagokkal a szénanátha és a gyulladások ellen

Természetes hatóanyagokkal a szénanátha és a gyulladások ellen

A légút érzékeny nyálkahártyáját folyamatosan érik támadások a beszippantott különféle porok (pl. virágpor), cigaretta és városi füstök, valamint a szinte mindenütt jelen lévő vírusok és baktériumok által. Immunrendszerünk nyújt védelmet a káros hatásokkal szemben, ha azonban a szervezet legyengült, az immunrendszer nem képes megfelelően ellensúlyozni a légutat ért káros hatásokat.

Megosztás Nyomtatás
Természetes hatóanyagokkal a szénanátha és a gyulladások ellen

A légút nyálkahártyája az irritációk és az immunreakciók eredményeként gyulladásba kerül, ami váladékozást, valamint a légutak tisztítását célzó reflexfolyamatot, köhögést eredményez. Előfordul, hogy az immunrendszer túlzott működésbe jön. Például a szénanátha esetében, melyet virágporok, pollenszemcsék váltanak ki. A szervezet ellenreakciója olyan heves lehet, hogy légúti és szempanaszokat: köhögést, viszketésérzést, könnyezést, orrfolyást, görcsöt eredményezhet.

Természetes hatóanyagok a légút tisztítására
A megfázás, nátha, szénanátha során a légútban antihisztamin szabadul fel és a túlzott nyáktermelődés köhögést eredményez. Antibiotikus és antiallergén hatású növények, valamint görcsoldó, gyulladást mérséklő gyógynövények kedvező hatásúak ezekre a tünetekre. A tormát, a fokhagymát és a gyömbért évszázadok óta alkalmazzák nátha és szénanátha tüneteinek kezelésére, megelőzésére.

A torma, a fokhagyma, a gyömbér és az antioxidánsok hatásai a légút védelmére


A torma
Régi tapasztalat és gyakori népi javaslat, hogy náthás ember reszeljen tormát. A tormából felszabaduló erős illatú anyagok csillapítják, sőt meg is szüntethetik a légút gyulladt állapotát, az orrfolyást, köhögést, a könnyezést. A torma szinigrint tartalmaz, amely hatékony szer a szénanátha enyhítésére is. A légutat, bronchusokat tágító hatása segít a hörghurut, sinusitis, orrdugulás eseteiben.

A fokhagyma
A fokhagyma közismert gyógynövény, széleskörűen használják sokféle egészségi probléma kezelésére. Fertőzést és váladékozást gátló tulajdonságai allicintartalmából erednek. A fokhagyma és kivonata jó hatású a hörgők tisztán tartására, a huruttal és allergiával kapcsolatos váladékos orrdugulás átmeneti enyhítésére. Az immunrendszer erősítésében is fontos szerepet játszik.

A gyömbér
A gyömbér teáját, hatóanyag-kivonatát megfázásos, influenzás esetekre ajánlják. Fokozza a véráramlást, izzadást eredményez, mérsékli a légúti váladékozást, köhögést. Segít a torokfájás, a légúti gyulladások kezelésében, megelőzésében.

Az antioxidánsok
A gyulladásban lévő légúti nyálkahártyák szöveteiben fokozott oxidációs folyamatok zajlanak, ami a helyi oxidáns–antioxidáns egyensúly eltolódását eredményezi. A kialakuló oxidatív stressz pedig elnyújtott vagy súlyosbodott légúti betegségekhez vezethet. Megelőzésére és kezelésére antioxidánsterápia javasolt: C-vitamin (antiallergén hatása is van), citrus bioflavonoidok, zöldtea-kivonat katechinjei.
A nátha megelőzésére, kezelésére, valamint ugyancsak a szénanátha enyhítésére világszerte egyre elterjedtebben alkalmaznak olyan hatóanyag-keverékeket, amelyekben a torma, a fokhagyma, a gyömbér stb. kivonatai és különféle antioxidánsok szerepelnek.

Dr. Ősapay György


A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!
Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu