Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Útra kelhetünk kisbabával is, de mit vigyünk magunkkal?

Útra kelhetünk kisbabával is, de mit vigyünk magunkkal?

A nyár beköszöntével a kisbabás családok is útra kelnek, hogy világot lássanak és megismertessék a csöppséggel a lakás és a nagymama kertjén túli világot. Sok szülő aggódva gondol az első utazásra. Megfelelő előkészületek mellett azonban nyugodtabban indulhatunk útnak gyermekünkkel.

Megosztás Nyomtatás
Útra kelhetünk kisbabával is, de mit vigyünk magunkkal?

Ha már eldöntöttük, hova utazunk, legyen az belföld vagy külföld, első lépésként alaposan tájékozódjunk a lehetőségekről. Esetleges balesetek kezelésére fontos tudni a helyi gyermekorvosi rendelő címét, az ügyelet elérhetőségét. A szállás kiválasztásánál ma már több bababarát hotel közül is választhatunk. Ha erre nincs mód, akkor is érdemes szállásfoglaláskor érdeklődni, hogy etetőszék, pelenkázási lehetőségek, játszótér/játszóház biztosítottak-e. Milyen gyakran járnak hozzájuk kisgyermekes családok, mennyire tolerálják a picikkel együtt járó zsivajt és rendetlenséget? A baba étkeztetésének lehetőségeiről mindenképpen kérjünk felvilágosítást: milyen babamenük vannak, érdemes elkérni az étlapot, 1 éves kor alatt pedig az üveges babaételek választékáról is érdeklődhetünk. Így előre látóan tud készülni a család olyan ételekkel, amit a pici biztosan megeszik.

Hasznos gyakorlati tanácsok a nyaralásra:
Ha túl meleg van, a picik is étvágytalanabbak lesznek, ugyanúgy, mint a felnőttek. A sok új élmény pedig elvonja a figyelmüket az étkezésről. Ezen ne lepődjünk meg, és ne erőltessük minden áron az evést. Azonban rendkívül fontos a megfelelő folyadékpótlás. Ha a baba étvágytalan, akkor különösen ügyeljünk arra, hogy a folyadék egyben tápláló is legyen. 6 hónapos kor alatt az anyatej vagy annak hiányában a tápszer a baba fő étele és itala. Ebben a korban változó a baba által elfogyasztott mennyiség, de igény szerinti szoptatás esetén nem lehet probléma a baba ellátásával. Ne ijedjünk meg, ha nem akar enni, de az anyatejen kívül adjunk neki fél éves kor után rendszeresen még más folyadékot is: higított zöldség-, gyümölcsleveket, hígra főzött gyümölcsteát.  Sűrűbb, tartalmasabb ételekkel (pl. főzelékek) esténként kínáljuk a babát, hiszen ebben a napszakban már lehűl annyira a levegő, hogy azokat szívesebben fogyasztja majd. Ha még nem evett darabos ételeket, ne most próbáljuk megkóstoltatni vele!

Éttermi – Strandos étkezések: Minden esetben érdemes alaposan tájékozódnunk, mielőtt az éttermet kiválasztjuk, hogy van–e etetőszék, illetve babamenü választható-e. Külföldön érdemes akár kész babaétellel készülni, hiszen az ott megtalálható ételek közül nem biztos, hogy szívesen adunk bármit is a gyermekünknek. Lehetséges, hogy az ételekben másfajta baktériumok találhatók meg, mint amihez a gyermek hozzászokott, és ez betegséget (hányás, hasmenés) okozhat, ami akár az egész nyaralást is elronthatja. A strandokon található kifőzdék, lángos sütők, palacsintázók, cukrászdák biztosan nem a baba-pocaknak lettek kitalálva. Ezek az ételek túl zsírosak, túl fűszeresek, tehát nehezen emészthetőek. Az egy éves kor alatti kisgyermek szervezete ilyen típusú tápanyagra még nincs felkészülve. Az ilyen hirtelen terhelés hányást-hasmenést is okozhat.

Ha megtörtént a baj: Első lépésként - főleg pici babáknál - érdemes súlyt mérni, így nyomon tudjuk követni a folyadék veszteségét. Érdemes feljegyezni a hányások, hasmenések számát, mennyiségét. Mérjünk hőmérsékletet, szükség esetén csillapítsuk a lázat. Ha a baba hányt vagy esetleg hirtelen hasmenése volt, a legfőbb teendőnk a folyadékpótlás. Sem az anyatej, sem a tápszer adását nem szabad felfüggeszteni. Kezdetben, 4-6 órán keresztül re-hidratáló folyadék adása javasolt 100ml/testtömeg kilógrammonként, majd az anyatejet vagy tápszert egészítsük ki 10ml/testtömeg kilogrammonkénti rehidratáló folyadékkal. Anyatejes táplálás esetében azonban az anyatejben lévő immunerősítő anyagok nagy mennyisége miatt a szoptatást továbbra is érdemes folytatni. Amennyiben 1 napon belül nem enyhülnek a tünetek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni. 

Milyen tünetek figyelmeztetik a szülőket:
hirtelen hányás
hasmenéses széklet, mely akár véres is lehet
nyűgössé válik a baba
visszautasítja a táplálást
hasfájás jeleit mutatja
nem lehet megnyugtatni, elaltatni
hirtelen kialakuló, esetenként magas láz
Túl sok napsütés: A játék és a felfedezések közepette gyakran feledkezünk meg a napszúrás veszélyeiről. Gyermekünkre mindenképpen adjunk sapkát, itassuk rendszeresen, bőrét védjük magas faktorszámú naptejjel és 11-15 óráig szigorúan tartózkodjuk vele az árnyékban. Ezzel remélhetőleg meg tudjuk óvni őt a napszúrástól. Azonban, ha mégis megtörténik a baj, láz, hidegrázás, szédülés, nyűgösség az első jelentkező tünetek. Amilyen gyorsan tudjuk, vigyük hűvös, lehetőleg sötét helyiségbe, fektessük le enyhén feltámasztva a felsőtestét, majd a pici fejét és testét folyamatosan hűtsük. Ha másnapra sem javul, hívjunk hozzá orvost.

Milyen gyógyszereket vigyünk magunkkal:

- lázcsillapító kúp és szirup
- prebiotikumot tartalmazó készítmény egzotikus út előtt 7-10 nappal már lehet adni napi 1x
- hányást csökkentő kúp vagy gyógyszer
- naptej
- szúnyogriasztó spray vagy krém
- viszketés ellen való csepp vagy kenőcs
- orrcsepp
- égésre való spray
- fertőtlenítő oldat, vagy törlőkendő
- sebtapasz
- hámosító kenőcs

Egyéb eszközök, amire a babának szüksége lehet:
- Lázmérő
- biztosítás
- popsi kenőcs, popsi törlő
- úszópelenka,
- vízben használható füldugó a fülfájós babáknak
- körömvágó olló
- nappali és éjszakai pelenka
- cumik, cumisüveg, cumisüveg fertőtlenítő,
- tápszer vagy gyermekital
- zöldséghámozó kés, bicska,
- zseblámpa
- esőkabát, gumicsizma, babakocsira esővédő
- babaágy, szúnyogháló
- játékok
- kiskanál, kispohár előke

Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága
Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu