Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Védekezzünk az influenza ellen!

Védekezzünk az influenza ellen!

Az influenza kórokozója az influenzavírus. Ez az ősi vírus már 80 millió évvel ezelőtt megjelent bolygónkon. Jellemzője a mutabilitás (változékonyság). Ezért gyakran kell változtatni a védőoltást is. Rendkívül súlyos járványt is okozhat.
Megosztás Nyomtatás
Védekezzünk az influenza ellen! 1918-ban az úgynevezett spanyolnátha ugyanannyi áldozatot követelt, mint az első világháború. Az 1968-as úgynevezett hongkongi vírus is veszélyes volt. Hazánkban szerencsére az influenzavírus az utóbbi években súlyos járványt nem okozott. Az influenza tünetei - Hirtelen magas, akár 40 °C feletti láz, amely több napig is tarthat. - Erős fej- és végtagfájdalom. - Hirtelen lép fel, olyan erős levertséget, gyengeséget okozhat, hogy szinte egyik pillanatról a másikra ágyba dönti a beteget. - Nem jellemző rá az erős orrfolyás és tüsszögés. - A köhögés eleinte száraz, erős, gyakori és rohamszerű. - Az influenza életveszélyes is lehet, főleg idős, legyengült betegeknél. Fokozottan veszélyeztetettek az idősek, az asztmában és krónikus tüdőbetegségben szenvedők, a hivatalból sok emberrel kapcsolatot tartók és a krónikus betegségben szenvedők. Az influenza életveszélyes szövődménye a tüdőgyulladás. Megelőzés Lehetőleg kerüljük a tömeget, ne köhögjünk, ne prüszköljünk másra, használjunk zsebkendőt, tartózkodjunk minél többet friss levegőn, erősítsük az immunrendszerünket, adassunk évente védőoltást. Ahhoz, hogy a védettség kialakuljon, legalább két hét szükséges. Öltözködjünk rétegesen, az időjárásnak megfelelően, amihez a nyaksál és a sapka is hozzátartozik, a kesztyűvel egyetemben. Fogyasszunk minél több C-vitaminban gazdag gyümölcsöt, amit naponta pluszként legalább 300-500 mg C-vitamin-készítménnyel is kiegészíthetünk, a szervezetünk ásványianyag-tartalma - főleg kalcium, magnézium, szelén és cink - is legyen megfelelő. Forduljunk orvoshoz Az influenza tüneteinek az észlelésekor mindenképpen próbáljuk meg a lázat csillapítani és forduljunk orvoshoz. Ne feledjük, hogy az influenza főleg időseknél, gyermekeknél, elesetteknél, terhességnél nem egy jelentéktelen megbetegedés, hanem kellően súlyos, sőt a szövődménye halálos is lehet.
A gyógyszerész tanácsa
Nem szabad összekeverni az influenzát és a gyengébb lefolyású, veszélytelenebb megfázást. Ez utóbbira, az egyszerû felsõ légúti hurutra (grippe) nem jellemzõ a magas láz, a fej- és végtagfájás, valamint a gyengeség. Ennek tünete az orrdugulás és a tüsszögés. Az influenza veszélyesebb, sõt szövõdménye - a tüdõgyulladás - különösen idõseknél halálos is lehet.
dr. Benkő András A Patika Magazin közel 10 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!



Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu