Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › A kezdő cukrász első hete

A kezdő cukrász első hete

Lekváros roládA kezdő cukrász blogsorozatban 10 hónapon át nyomon követheted egy kezdő (nem teljesen amatőr) cukrász cukrásziskolában szerzett tapasztalatait, akivel bepillantást nyerhetsz a szakma mélyebb rétegeibe. Megismerkedhetsz a cukrászattal, mint szakmával, annak napos-és árnyoldalaival és nem mellesleg minden héten megoszt veled egy-egy tippet, praktikát, amivel Te is ügyesebb lehetsz a konyhában! =)

Megosztás Nyomtatás

Ügyvéd, mint cukrász?

Aki nem mozog szakmai körökben, el sem hinné a társadalom milyen sok rétegét szólítja meg a sütemények világa nemtől, kortól, foglalkozástól függetlenül. A suliba jár például 50-es éveit taposó aktív ügyvéd, barista, marketinget, rekreációszervezést végző és végzett egyetemisták, Gyesen lévő kismamák. A cél, a motiváció persze eltérő. Van, aki csak hobbiból végzi és egyszerűen szeretné megtanulni azokat a praktikákat, amik ahhoz kellenek, hogy az ember otthon is el tudja készíteni a cukrászdában kapható mesterműveket. Azonban van, aki komolyabban gondol erre a hivatásra és főállású cukrászként képzeli el a jövőjét. A legfontosabb azonban a lelkesedés, a kreativitás, a tanulni vágyás és a kitartás.

Mint minden szakmában, egy cukrásznak is tisztában kell lennie olyan törvényi, hivatali előírásokkal, aminek semmi köze a sütéshez, mégis kötelező levizsgázni belőle. A gyakorlati oktatás mellett olyan tantárgyakat is fel kell venni, mint munkahelyi egészségügy és biztonság, vendéglátásgazdálkodás, élelmiszerismeret, sőt még a szakmai nyelvet is el kell sajátítani. Az anyag nem túl érdekes, azonban akinek minden vágya, hogy cukrász legyen, szeretni fogja ezeket a tárgyakat. =)

A suli mellett külső cukrászatban is gyakorlati helyet kell keresni, ahol meghatározott óraszámot kötelező letölteni. Szerintem ez rendkívül hasznos, mert a diákok nemcsak elméletben (mint oly sok más szakmában tapasztalható), hanem élesben is megtapasztalhatja hogyan működik egy cukrászda. Emellett pedig megtudhatja, hogy ez a szakma tényleg neki való-e, bírja-e a 10-12 órás állást, az üzemben lévő, évszaktól függő, 40-60°C-ot.

Az első hét

Rengeteg intéznivaló akad a kezdő diák számára. Először is ott van a munkaalkalmassági vizsgálat, amit a tüdőszűréssel kell kezdeni, utána keresni kell egy orvost, aki foglalkozik ilyen jellegű vizsgálatok végzésével. Másodszor előfordulhat, hogy a diáknak magának kell keresnie külső gyakorlati helyet, ahol eltöltheti a kötelező gyakorlatot. Ha ez sikerült, akkor az iskola és a cukrászda között létrejön egy együttműködési megállapodás, amit a területi Kereskedelmi és Iparkamaránál kell ellenjegyeztetni. Ekkortól válik törvényileg szabályossá a gyakorlat végzése.

A diáknak be kell szereznie a munkaruháját, ami csúszásgátló, kényelmes munkacipőből, fehér vagy pepita nadrágból, cukrászkabátból, kötényből és valamilyen hajat eltakaró sapkából, kendőből áll.

Az első héten megismerkedtünk a cukrászműhely helyiségeivel, berendezéseivel, gépeivel, eszközeivel, majd megtanultuk milyen cukrásztechnológiai alapismeretek, illetve, hogy milyen fajta cukrászsüteményeket ismer a szakma.

Az első héten, gyakorlati órán lekváros piskótatekercset, csokiroládot, illetve citromroládot készítettünk. 16-an voltunk jelen az órán és kettessével sütöttünk egy-egy fajta süteményt. Íme az eredmények. Van, akinek még van hova fejlődni, de szerintem ahhoz képest, hogy kezdők vagyunk, elég szépen teljesítettünk. =)

Csokirolád 

csokis tekercs

Lekváros rolád

+1 tipp:

A piskótatekercs akkor nem fog (el)törni, megrepedni, ha nem rakunk bele semmiféle fújtatót, úgymint szódabikarbónát, sütőport. Egyedül a tojás lesz az, amitől növekedni fog a tésztánk és hidd el, így is tökéletes lesz az állaga és az íze is!

Tarts velem jövő héten is a cukrászat szakmai világába, amikor az omlós tésztáké lesz a főszerep! =)

 

 


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu