Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › A kezdő cukrász kilencedik hete

A kezdő cukrász kilencedik hete

Hogyan készül az Eszterházy torta? Milyen töltelékkel készül a Kastély torta? Hánytortak1 lapból áll a Szapári torta? A Dobos torta teteje mindenidők mumusa. Miért is? Most mindenre választ találsz!

Megosztás Nyomtatás

 

Az iskolában továbbra is a felvertekkel foglalkoztunk, de a lécet az elmúlt két órán egyre magasabbra tettük. Mivel a piskóták elméleti részét az előző bejegyzésben kiveséztük, így most „csak" recepteket és trükköket osztok meg veled. Remélem megtalálod a kedvencedet! ;) (A torták 12 szeletre vonatkoznak.)

Bemelegítésként jöjjön egy könnyedebb gyümölcstorta.

Gyümölcstorta vajas piskótából

A piskótához: 5 tojás, 12,5 dkg liszt, 6,2 dkg cukor, 6,3 dkg porcukor, 12,5 dkg puha margarin
A krémhez: 2 narancs leve, héja, 25 dkg cukor, 7,5 dkg vaníliás pudingpor, 20 dkg margarin vagy vaj
A díszítéshez: bármilyen gyümölcs (befőtt vagy friss), 3 dl víz, 8 dkg cukor, 1,5 dkg zselatin, kevés citromsav

A piskótához a porcukrot a puha margarinnal habosra kikeverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat. A tojásfehérjét felverjük, félveréskor pedig hozzáadjuk a cukrot. A margarinos keverékbe óvatosan belekeverjük a tojáshabot, miközben a lisztet is két menetben hozzáadjuk. 3 vékony kerek lapot sütünk belőle olajozott, lisztezett sütőlemezen. (Ekkor kiválasztunk egy kb 20 cm átmérőjű tortaformát, amit késsel körberajzolunk háromszor, csakhogy utoljára már biztosan sikerüljön =), majd e vonalvezető segítségével rákenjük a piskótatésztát.) Otthon egyben is megsüthetjük. Ekkor 20 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük, majd kihűlés után háromba elvágjuk.
A töltelékhez a narancs levét vízzel 3 dl-re kipótoljuk (narancs héját is beletesszük). Felét csomómentesre keverjük a pudingporral. A másik felét vízzel együtt feltesszük melegedni. Mikor már forr, hozzáöntjük a pudingporos keveréket és besűrítjük. Kihűtjük. A pudingot krémkeverő segítségével fellazítjuk, kenhető állagúvá dolgozzuk, majd hozzáadjuk a habosra kikevert margarint. A lapokat betöltjük a krémmel, majd a tetejére egy kisebb méretű fémkarikát helyezünk. Az oldalát kívül-belül bekenjük krémmel, hogy a zselatinos rész ne csurogjon ki. A torta tetejét kirakjuk gyümölccsel. A zselatint elkeverjük cukorral, kevés citromsavval. Vízbe beáztatjuk, majd felmelegítjük. Kézmeleg állapotában a felét ráöntjük a torta tetejére, majd hűtőbe állítjuk, pár percig dermesztjük, majd a maradék zselatint is ráöntjük és tovább hűtjük. Mikor már megszilárdult, éles, recés késsel körbevágjuk a tortát a tortaforma mentén először belülről, ekkor levesszük a formát, majd kívülről. A maradék krémmel bekenjük a süteményünk oldalát.

tortak2

tortak4

Eszterházy torta

A piskótához: 7 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 11 dkg darált dió, 11 dkg liszt
A krémhez: 2 dl tej, 6 dkg cukor, 2 dkg vaníliás pudingpor, 1,5 dkg liszt, 2 dkg vaníliás cukor, 2,5 dl tejszín, 6 dkg darált dió, kevés brandy, 1 dkg zselatin
A díszítéshez: 2 dl tejszín, 1,3 dkg fehér csokoládé, 0,5 dkg étcsokoládé, 15 dkg szeletelt mandula, egész diószemek

A darált diót és a lisztet összekeverjük. A tojásfehérjét a szokásos módon a cukorral habbá verjük. A diós lisztet belekeverjük a tojáshabba, majd 5 kerek lapot sütünk ki belőle sütőlemezen vagy tortaformában. Amennyiben külön-külön sütöttük a lapokat, kihűlés után tortaforma segítségével kiszúrjuk őket, hogy egyforma nagyságúak legyenek.
A krémhez ahogy már megszoktuk, a tej felét feltesszük melegedni a cukorral és a vaníliás cukorral, a másik felével pedig csomómentesre kikeverjük a pudingport és a lisztet. Amikor a cukros tej felforr, beleöntjük a pudingos-lisztes keveréket és besűrítjük, majd kihűtjük. Következő lépésként krémesre kikavarjuk a krémet, majd felvert tejszínnel lazítjuk és dióval, brandyvel tesszük az ízét ellenállhatatlanná. Kevés vízzel feloldott zselatinnal szilárdítjuk. Mikor ezt is belekevertük a krémbe, gyorsan kell megtöltenünk a tortalapokat, mert hamar megszilárdul és akkor kezdhetjük elölről az egész mizériát. Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz, de a díszítést érdemes a tetejéről kezdeni. Ez úgy néz ki, hogy felolvasztjuk a fehércsokit és az étcsokit. A világos változattal leöntjük a tetejét és egyenletesre elkenjük. Az étcsokit vékony csíkban, egymástól kb másfél ujjnyi távolságra húzzuk, anélkül, hogy megvárnánk a fehércsoki megdermedését. Ekkor gyorsan fogunk egy fogpiszkálót, majd a húzott étcsokis mintával merőlegesen oda-vissza csíkokat húzva mintát rajzolunk. Tejszínhabbal bevonjuk a torta külsejét, szeletelt mandulával panírozzuk. Nyomózsák segítségével ízlésünknek, elképzelésünknek megfelelően tovább emeljük tortánk díszét. Az Eszterházy tortára a koronát a diószemekkel tesszük fel.

tortak5

tortak6

Máktorta

12,5 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 5 tojássárgája, 3 dkg kandírozott narancshéj, 16,5 dkg darált mák, 4 dkg liszt, 2,5 dkg keményítő, 3 g sütőpor, 5 tojásfehérje, 10 dkg cukor
Töltelék: 40 dkg málnalekvár
Díszítés: 3 dkg porcukor, 5 dkg szeletelt mandula

Ismétlés, a tudás anyukája! =) A margarint a porcukorral habosra kikeverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat. A száraz hozzávalókat külön edényben elkeverjük a kandírozott narancshéjjal egyetemben. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. Az egészet a tanult módon összeállítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük és két ütemben sütjük (180, 160°C). Kihűlés után háromba elvágjuk, forró málnalekvárral betöltjük a lapokat a torta oldalával egyetemben. Hűtőben dermesztjük. Egy negyed óra, 20 perc elteltével megismételjük az utolsó mozdulatot, majd ekkor bepanírozzuk az oldalát szeletelt mandulával. A tetejét beszórjuk porcukorral. Akinek nem tetszik ez a variáció, választhatja ezt is: a torta tetejét is bekenjük lekvárral és megszórjuk mandulával.

tortak7

Szapári torta

5 tojás, 10 dkg cukor, 12,5 dkg liszt
A töltelékhez: 4 dl víz, 40 dkg cukor, 8 dkg vaníliás pudingpor, 30 dkg margarin vagy vaj, instant kávépor, sárgabarack lekvár

A tésztához a tojásokat ketté választjuk, a cukor 1/3-át a tojássárgájával keverjük ki, a maradékot a tojásfehérjével verjük habbá. A kettőt elegyítjük, miközben a lisztet is beledolgozzuk. 6 lapot sütünk belőle. A krémhez a víz felét a cukorral feltesszük melegedni, majd forrás után a maradék vízzel elkevert pudingport beleöntjük és besűrítjük. Kihűtjük. Krémesre kikeverjük, majd kikevert margarinnal vagy vajjal lazítjuk. Az instant kávét nagyon kevés forró vízzel (épphogy el tudjuk keverni), felolvasztjuk és belekeverjük a krémbe. Ennek mennyisége ízlés szerinti. Betöltjük a lapokat úgy, hogy a külsejére is jusson. (Mi kreatívkodtunk órán és a díszítéshez a krémet tovább bolondítottuk egy kis kakaóporral és olvasztott csokival. =) )

A díszítéséhez simacsöves habzsákra lesz szükségünk. A kávékrémmel kezdünk. Lehet csigavonalban vagy egyszerűen köröket rajzolni úgy, hogy jusson hely a sárgabaracklekvárnak is. Ezt érdemes kissé felmelegíteni, fellazítani, de éppen csak annyira, hogy egy kissé folyós legyen és könnyen tudjunk vele dolgozni.

tortak8

Kastély torta

5 tojás, 10 dkg cukor, 11,5 dkg liszt, 1 dkg kakaópor
A krémhez: 25 dkg cukor, 2,5 dl állati tejszín, 3,5 dl növényi tejszín, 5 cl rum, 1 dkg zselatin
A díszítéshez: 1 dl növényi tejszín, 15 dkg étcsokoládé, 15 dkg kakaós tortadara

A tésztához a tojásokat ketté választjuk és a szokásos módon a cukor 1/3-2/3 arányával kihabosítjuk, felverjük. A liszttel elkeverjük a kakaóport. Az egészet összedolgozzuk. 5 tortalapot sütünk.
A krémje karamellás krém, aminek az alapja a doboscukor. Ehhez a megadott cukormennyiséget egészen folyós állagúra felolvasztjuk. Ekkor hirtelen hozzáöntjük a 2,5 dl tejszínt, ami össze fogja rántani a cukrot. Ezt újra, folyamatos kevergetés mellett újra felolvasztjuk és forráspontig melegítjük. Kihűtjük. A növényi tejszínt habbá verjük és ezzel lazítjuk a krémet. Rummal ízesítjük, zselatinnal szilárdítjuk. Betöltjük a krémet, kívülről is körbe kenjük, majd hűtőben dermesztjük. Tetejét olvasztott csokoládéval bevonjuk. Az oldalát tortadarával panírozzuk, tetejét tejszínhabbal díszítjük.

tortak9

Dobos torta

5 tojás, 10 dkg cukor, 12,5 dkg liszt
Töltelék: 4 dl víz, 40 dkg cukor, 8 dkg vaníliás pudingpor, 30 dkg margarin, 2 dkg kakaó, 15 dkg cukor (dobostetőhöz)

6 tortalapot sütünk. Kakaós krémet készítünk, a már korábban ismertetett módon. 5 lapot betöltünk krémmel. Hűtőbe tesszük. A hatodik tortalapra kerül rá a „rettegett" dobostető. Doboscukrot készítünk, vagyis olvadáspontig melegítjük a cukrot. Innentől kezdve gyorsan kell dolgoznunk. A folyékony cukrot ráöntjük a piskótalapra, elkenjük rajta, majd margarinba vagy zsírba mártott késsel 12 részre felvágjuk. A kifagyasztott torta oldalát bevonjuk egy réteg krémmel, majd tetszés szerint díszíthetjük. Lehet egyszerűen fésűs kártyával mintázni vagy dióval bepanírozni. Végül a tetejére ráhelyezzük a dobostetőt.

tortak9


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu