Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › A kezdő cukrász negyedik hete

A kezdő cukrász negyedik hete

ökörszem1Most cukrásznak tanulunk vagy péknek?-tehetnénk fel a kérdést, mivel ezen a héten is a kelt tésztákkal foglalkoztunk és megérkezett hozzá a kenyér is.

Megosztás Nyomtatás

Ezen a héten tovább fejlesztettük a múlt héten tanult kalácstésztát, vagyis megtanultuk, milyen sokrétű ez a tészta és mennyiféle süteményt lehet készíteni ebből az alaptésztából. Így született meg a mindenki által ismert lekváros bukta, az ökörszem, vagy más néven karlsbadi túrós. Emellett pedig a kenyérsütés rejtelmeibe is belekóstoltunk.

Ezek nem kimondott cukrászsütemények, mindazonáltal ezek elkészítését is el kell sajátítani. Pékségbe is keresnek ám cukrászokat! A múltkor láttam kiírva az egyik pékség ajtajára. Meg is lepődtem rajta, de ha jobban belegondolunk, és aki gyakran jár pékségbe, az tudja is, hogy ilyen helyeken is árulnak süteményeket, csak más jellegűeket. Például lepényeket, pitéket, piskótákat és a többi.

Hogy ne térjek el a tárgytól, a héten sütött édességeket uzsonnasüteményeknek nevezzük, ami azt jelenti, hogy a kikészítés után, illetve sütés után már nincs vele több feladat. Ugyanakkor nem tartozik ebbe a kategóriába sem a kalács, sem a kuglóf. Ilyen fajta süteményeket lehet kapni leginkább a pékségekben. Porciózottak, azonnal fogyaszthatók. Köznyelven, péksütemények.

Elkészítésükhöz semmiféle magasröptű tudomány nem szükséges, így az alábbi receptek alapján Te is nyugodtan kipróbálhatod otthon és mégis sokkal finomabb lesz, mint a bolti, mert, ahogy szoktam mondani, otthon belesütjük a szeretetünket is! :)
Mind a buktának, mind az ökörszemnek az alapja a már múlt héten közzé tett kalács receptje.

A bukta elkészítése:
Kelesztés után a tésztát kb 8 mm vastag téglalappá nyújtjuk, majd 10X10 cm-es téglalapokat vágunk belőle. Egy egész felvert tojással körbekenjük a négyzeteket. Egyik oldalába teszünk annyi lekvárt, hogy sülés közben biztosan ne folyjon ki. Vagyis a kevesebb több jegyében. A tésztát felcsavarjuk, majd széleit és ahol hosszában lenyomkodjuk. Olvasztott zsiradékba (legjobb a vaj) forgatjuk és tepsibe helyezzük őket, egymás mellé egy pici helyet hagyva köztük. 180°C-ra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt pirulásig sütjük. Tetejét megszórhatjuk porcukorral.

Az ökörszemnél, más néven karlsbadi túrósnál először összekavarjuk a túrótölteléket. 25 dkg túrót 5 dkg tejföllel, 1 tojássárgájával, 9 dkg cukorral, 2 dkg búzadarával, 2 dkg vaníliás cukorral, végül reszelt citromhéjjal. A tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagságúra és 10 cm átmérőjű kiszúróformával kerek lapokat formázunk belőle. Ezeket kivajazott tepsire helyezzük. 10-15 percig kelesztjük. Közepüket benyomkodjuk, szélüket lekenjük tojással, majd középre betöltjük a túrókrémet, tetejét pedig megszórjuk három szem mazsolával. Sütése megegyezik a buktáéval.

A kenyér receptje a minimális hozzávalókkal készült, ennek ellenére az eredmény gyönyörű és nagyon finom lett.
A kenyér hozzávalói: 0,5 kg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dkg só, 2,5 dl víz.

Elkészítése a kalácshoz hasonló. Kovászt készítünk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és addig dagasztjuk, míg sima, hólyagos tésztát nem kapunk. Ekkor letakarjuk, kb fél órát kelesztjük. Újra gyúrjuk, kedvünk szerint formázzuk, majd még egyszer megkelesztjük. 180°C-on, 45 perc alatt pirosra, ropogósra sütjük.

Ilyen lett a végeredmény:

bukta2

bukta1

ökörszem2

 

ökörszem3

ökörszem4

kenyér


Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu