Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › A kezdő cukrász tizenhatodik hete

A kezdő cukrász tizenhatodik hete

A cukrászati anyag végéhez közeledünk. Az elkövetkezendő elméleti anyagrészek mártányérdesszert1 nem tartoznak olyan szorosan a cukrászathoz. A hátra maradt két anyag ismerete nélkül is már jó cukrász válhat a tanulóból. Ez pedig a Tányérdesszertek és a Bonbonok.

Megosztás Nyomtatás

Az utóbbi mára már szinte külön műfajként létezik, és aki komolyan foglalkozni szeretne vele, annak sok gyakorlati órát és pénzt kell belefektetnie a speciális eszközök megszerzésébe. A Tányérdesszert készítése viszont egy mezei cukrásznak nem egy mindennapi feladat. Ilyet jellemzően szállodákban, éttermekben szoktak felszolgálni. Hogy mi is ez pontosan? Erről szól e heti blogbejegyzésem.

Annak ellenére, hogy a Tányérdesszertekről egy szokatlanul rövid ismertetővel fogok szolgálni, számunkra, tanulóknak az egyik vizsgafeladat lesz. A kurta elmélet mellett főleg az alkotóképességünkre tudunk (csak) támaszkodni.

A választott desszert szinte bármi lehet: tortaszelet, rolád, képviselőfánk, fagylalt, parfé, puding, különféle krémek, sőt még túrógombóc is! A díszítőanyag esetében pedig szintén rendkívül széles a paletta: sodók, mártások, olajos magvak, csokoládé mindenféle formában, gyümölcsök, ostyadíszek, marcipán stb. A desszertet előírás szerint 26-28 cm átmérőjű tányérra helyezik, majd díszítik fel különféle ehető anyagokkal.

Nem sok betartandó szabály van, így a cukrász szinte szabadon „garázdálkodhat", kreatívkodhat kedvére. Amit szem előtt kell tartani, hogy a díszítőanyagok íze, illetve színe harmonizáljon a süteménnyel és a kevesebb, több elvet kell alkalmazni. A cukrászatban fontos, hogy a szakmunkásnak jó ízlése legyen, így tud a menü befejezéseként a vendég elé nemcsak finom, hanem szép, esztétikus desszertet „varázsolni".

Az órán ezeket sikerült összehozni (úgy nézd őket, hogy a legtöbbünk ez alkalommal csinált ilyet először):

tányérdesszert2

tányérdesszert3

tányérdesszert3

tányérdesszert4

tányérdesszert5

tányérdesszert6

tányérdesszert7

tányérdesszert8

Akit jobban érdekel ez a téma, illetve inspirálódni szeretne, az interneten rengeteg ötletet talál!

A Bonbonokról a következő bejegyzésemben fogok részletesen beszámolni.


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu