Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › A kezdő cukrász tizenötödik hete

A kezdő cukrász tizenötödik hete

Mi az? A háziasszonyok kedvence, főleg nyáron, mert egyszerű, gyorsan elkészíthető, a sütőt sem kellcsokis-meggyes krém bekapcsolni hozzá és végül, de nem utolsó sorban isteni finom. Ezek a pohárkrémek. Gondoltad volna, hogy ez a téma is anyag a cukrász suliban? Pedig de! Úgyhogy most ezt a témát fogjuk kivesézni.

Megosztás Nyomtatás

A pohárkrémek általában főzött krémekből, fagylaltból, tejszínhabból összeállított édességek, amik hivatalosan 12 órán át tarthatóak el.

Fagylalt alapú pohárkrémekről akkor beszélünk, amikor a fagylaltot nem tölcsérbe, hanem (általában) üvegpohárban tálaljuk. Persze léteznek már mindenféle fantázia fagylalt-pohárkrémek, például a Banán split, ahol a fagylaltot banánnal, tejszínhabbal és további díszítőelemmel varázsolják még csábítóbbá. Díszítésként egyébként bármit lehet használni, ami csak eszünkbe jut. Alap díszítő anyag elsősorban a tejszínhab, de lehet különféle ízű önteteket is használni, pirított magvakat, csokoládéreszeléket, -pasztillát, grillázst, gyümölcsöket, továbbá, ami ma nagyon divatos e téren a citromfű bóbita a mentalevéllel kézen fogva.

A főzött krém alapú pohárdesszertek leginkább pudingos, tojásos krémek, amit tejszínhabbal lazítunk és zselatinnal szilárdítunk. Aki szeret kreatívkodni, az ki ne hagyja ezt a kategóriát, mivel szemkápráztató kreációkat lehet létrehozni. Lehet „játszani" a pohár belső díszítésével, a különböző színű és ízű krémek rétegezésével. Éppen ezért fontos, hogy dekoratív (üveg) desszertes poharat használjunk erre a célra. A krémek tetejére díszítőelemként a fagylaltoknál már felsorolt anyagok szintén alkalmazhatóak. Elméletből ennyi. Mutatok pár pohárkrémet inspirációként, amit a suliban csináltunk, és, ha kedvet kapsz hozzá, próbáld ki te is! Garantáltan nem fogsz csalódni! (Azonban, ha nem vagy túl édes szájú, kevesebb cukrot használj fel a krémekhez.)

+Tipp: a poharakat ¾ részig töltsük, hogy jusson hely a díszítésnek is!

(Tudom a tálalás messze nem a legszebb, de illusztrációnak szerintem megteszi. ;) )

Csokis-meggyes pohárkrém

Csokis krémhez: 4dl tej, 8 dkg cukor, 10 dkg vaníliás pudingpor, 2 dkg kakaópor, 2 dkg vaníliás cukor, 15 dkg tejszínhab
Meggyes krémhez: 4 dl meggy(befőtt)lé +víz, 30 dkg meggy(befőtt) darabolva, 15 dkg cukor, 5 dkg vaníliás pudingpor
Díszítéshez: 15 dkg tejszínhab, meggy, csokipasztilla, csokoládéforgács

Elkészítjük a csokis krémet. A tej felét a két féle cukorral feltesszük melegedni. A pudingport a kakaóporral, a tej másik felével csomómentesre kikeverjük. Amikor már forr a tejes cukor, hozzáöntjük a pudingos keveréket és besűrítjük. A tejszínt nem túl kemény habbá verjük. A csokis puding kihűlése után hozzákeverjük a tejszínhabot. A meggyes krémet is ezen a módon készítjük el. A két fajta krémet habzsákból poharakba rétegezzük, majd díszítjük.
Változat: vaníliás-meggyes pohárkrémet is készíthetünk ugyanezen receptúra alapján a kakaó elhagyásával.

csokis-meggyes krém2

csokis-meggyes pohárkrém

Gyümölcsrizses pohárkrém

3 dl víz, 5 dkg rizs, 5 dkg cukor
Vaníliás krém: 2 dl tej, 5 dkg cukor, 2 dkg vaníliás cukor, 2 dkg vaníliás pudingpor
Díszítéshez: 15 dkg tejszínhab, kandírozott vagy friss gyümölcs

Első lépésként megfőzzük a rizst. A vizet feltesszük melegedni, amikor forr beletesszük a rizst és puhulásig főzzük. Amennyiben szükséges, kevés vízzel pótoljuk. Mikor megfőtt, hozzákeverjük a cukrot. Kihűtjük. Vaníliás pudingot főzünk, amit a rizzsel fogunk csomómentesre kikavarni. Az egészet tejszínhabbal lazítjuk. Ízlés szerint keverhetünk bele gyümölcsöt. Ezt is habzsákból porciózzuk. Tetejét kedvünk szerint díszítjük.
Változat: csokis-rizses pohárkrémet is készíthetünk, amit kakaóporral vagy olvasztott csokival „színezünk" be.

rizses krém

Karamell krém

25 dkg cukor, 25 dkg állati tejszín, 15 dkg tejszínhab

A cukrot felolvasztjuk, ráöntjük a tejszínt. Ekkor össze fog ugrani a cukor a hő-különbség hatására, ezért addig tartjuk még a gáz fölött, míg fel nem olvad újra. Ezzel egy kissé be is fog sűrűsödni. Kihűlés után lágy tejszínhabbal lazítjuk és poharakba adagoljuk. Díszítjük.

karamellkrém

 


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu