Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › A Magyarok Nagy Asztala 2008. július 4-6. Budai Vár

A Magyarok Nagy Asztala 2008. július 4-6. Budai Vár

Június 17-én a Budai Várban levő Korona cukrászdában zajlott le A Magyarok Nagy Asztala elnevezés- rendezvény sajtótájékoztatója, melyen hazánk jeles újságírói, rádiósai, illetve tévései jelen voltak. Patinás környezet, reneszánsz ruhába öltözött lányok, és ínycsiklandozó étkek mellett az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend, illetve a Szent János Szuverén Máltai Lovagrend képviselői köszöntötték a résztvevőket, és újabb információkat közöltek a rendezvénnyel kapcsolatban.
Megosztás Nyomtatás
A Magyarok Nagy Asztala 2008. július 4-6. Budai Vár Karitatív vonal: Benke László, négyszeres olimpiai bajnok, Oscar-díjas mesterszakács arra a karitatív kezdeményezésre hívta fel a figyelmet, mely július 4-ével indul útjára, a nélkülözésben szenvedő gyermekek megsegítésére. A rendezvényen három étel kerül elkészítésre: Szögedi gulyásleves-500Ft, Brassói aprópecsenye-1000Ft, Sültes tál-2000Ft, melyek megvásárolásával a rászoruló gyermekeket segíti a tisztelt vendég. Benke László elmondása szerint, egy hazai telefontársasággal folytatnak tárgyalásokat annak érdekében, hogy ez, a rendezvény után is folytatódhasson: a tervek szerint meghatározott két ételt, sms formájában lehet majd "megfizetni", így járulva hozzá a gyermekek étkeztetéséhez. Az együttműködési szerződés aláírása sem várat sokat magára, a tárgyalások előrehaladott állapotban vannak. E kezdeményezés a Szent János Szuverén Máltai Lovagrend védnökségével, és együttműködésével indul útjára. Ünnepélyes lovag-avatás, és kitüntetések: Az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend 63 lovaggal alakult meg. Újabb 20 lovag, ünnepélyes keretek közt való avatására kerül majd sor a fesztivál ideje alatt. A gasztronómia diplomatái, a szakmájukban kiemelkedően teljesítő szakácsok, cukrászok pedig kitüntetéseket kapnak. A tavalyi évben többek között a Gundel család; Papp Bandi bácsi, a Mátyás Pince tulajdonosa; illetve Rózsa Miklós szállodaalapító is a kitüntetettek között volt. Megnyitó: Ments András ismertette a részletesebb programot. A rendezvény ünnepélyes megnyitójára július 4-én, 14:00-kor kerül sor, az Oroszlános udvarban. A Máltai Lovagrend, az Első Magyar Fehérasztal Lovagrenddel együtt július 4-én, 13:00-kor nyitja meg a karitatív konyhát. A ceremónia a társlovagrendek bevonulásával kezdődik. Királyi vacsora: 4-én, 19: 00-kor Mátyás Király bevonulásával veszi kezdetét a királyi lakoma, melyet másnap ugyanebben az időpontban megismételnek. Külön erre a vacsorára egy komplett produkcióval készülnek a szervezők, mely magába foglal: interaktív játékot, harcművészeti bemutatót, zászlópörgetőket stb. Kóstolás és étkek: A belépőjegy tartalmaz három darab kóstolójegyet, kereskedelmi vendéglátás ugyanis nem zajlik e három nap alatt, kizárólag e jegyek ellenében nyílik lehetőség a különböző korok ételeinek megkóstolására. A cigány, a vajdasági, illetve az erdélyi konyhaművészet is bemutatkozik a Savoya teraszon. Mivel a bio ételek helyet követelnek maguknak a gasztronómiában, ilyen étkek, italok megkóstolására is lehetőség nyílik. Kuriózumként egy hajdan működő pálinkaüzem, szikvízüzem, sütöde is felállításra kerül. Felajánlások: A Szent János Szuverén Máltai Lovagrend nevében Dr. Nagy Károly András tisztelte meg a jelen levőket, aki elmondta, hogy a Rendi Állam kormánya ismét kiadott 200 db 1 tari-t (ez a Máltai Lovagi Állam pénze volt hajdan). A pénzérme egyik oldalán a korabeli, 16. százai pénz replikája látható, míg másik oldalán a Lovagi Állam címere. Érdekessége, hogy 1 uncia ezüstből készül, azonban az első 200 db érmét vésnöki hibával hozták létre. Ezekből 1 db-ot (díszdobozban, és sorszámmal ellátva) ajánlott fel a Máltai Lovagrend, elárverezés céljából. Hazánk, Pekingben részt vevő olimpikonai a közelmúltban elköltöttek egy közös napot az Első Magyar Fehérasztal Lovagrenddel, mely során szakács süvegeket dedikáltak, amik szintén elárverezésre kerülnek. Remények: A kérdésre, mely a tavalyi év kisebb kudarcaira vonatkozott, a szervezők a bölcs ember belátásával válaszoltak. Beismerték, hogy az előző évben hiányzott a megfelelő marketing tevékenység, azonban reményüket fejezték ki arra vonatkozóan, hogy a gyerekbetegségekből kinőve, az idén valóban olyan magasságokban említik e jeles eseményt, ami azt megilleti.

Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu