Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › Budapest Borfesztivál 2016

Budapest Borfesztivál 2016

2016. szeptember 8-11. között a Budai Várban 15 ország, 220 borászat, 5000 félebudapest borfesztivál 2016 bor várja a látogatókat. Négy napon át kulináris élmények, gazdag kulturális és zenei program, Szüreti Felvonulás, Népzenei és Néptánc Gála, gyerekprogramok.

Megosztás Nyomtatás

A Budavári Borfesztiválon kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a sokszor zavarba ejtően sokszínű kínálatban szeretnénk támpontokat adni. A magyar borkultúrára leginkább jellemző szőlőfajták és bor márkák kiválogatásával és ajánlásával elsősorban a hazánk borkultúráját kevésbé ismerő külföldi látogatóknak nyújtunk iránymutatást. Célunk, hogy minél több hungaricum szőlőfajtából készített bort és egyéb magyar borkülönlegességet tudjanak megkóstolni vendégeink a fesztivál ideje alatt.

budapest borfesztivál 2016

Mi a titka a Tokaji Aszú boroknak? Mitől Bikavér a szekszárdi és egri borvidékeinken készített vörös házasítás? Egy szőlőfajtából hány féle bort és stílust lehet készíteni? Mitől illatos a Cserszegi Fűszeres vagy az Irsai Olivér? Mi a különbség egy könnyű és egy testes Furmint között? Hogyan készül a nagy nyári kedvenc, a rozé? Ilyen kérdésekre adunk választ a Borfesztivál világ különböző pontjairól érkező látogatóinak, hogy minél szélesebb körű információkat szerezzenek hazánk borairól és kiemelkedő termelőiről.

A teljesség igényével fellépni még a Borfesztivál tágas keretei között sem tudunk, ezért minőségi válogatást alkalmazunk azáltal, hogy kóstolási útvonalunkon az előző évek VinAgora éremmel díjazott borait mutatjuk be. A VinAgora Nemzetközi Borverseny Közép-Európa egyetlen olyan nemzetközi megmérettetése, melynek működését és eredményeit több nemzetközi szőlészeti-borászati szervezet (VinoFed, OIV, UIOE) felügyeli és hitelesíti.

Ismerd meg minél jobban a magyar borok egyediségét és tudj meg minél többet borkultúránk értékeiről, sajátosságairól!

Fedezd fel „Magyarország ízeit" szőlő és borfajtáinkon keresztül kialakított tematikus kóstoló útvonalunkon vezetve!

Terített asztal

Aki a Borfesztivál forgatagában, ám nyugodt környezetben, terített asztalnál szeretné elfogyasztani ebédjét vagy vacsoráját, az megteheti a Barokk kapu alatt elhelyezkedő kényelmes és exkluzív Budapest Terrace-on. A Budapest Borfesztivál gasztronómiai szolgáltatásának köszönhetően előre lefoglalhatja helyét, nem kell sorban állnia sem a Borfesztivál belépőjegyért, sem a finom falatokért. A sok séta, borozgatás vagy a koncert után pár órára megpihenhet, és kényelmesen étkezhet barátaival, családjával. Ha mégsem tud eljönni a Borfesztiválra, az előre megváltott "Terített asztal" menüjét szeptember 30-ig* elfogyaszthatja a helyszínen.
teritett-asztal_kicsi_forrassal

A „Terített asztal" csomag tartalmabudapest borfeszt 2016
Borfesztivál napi belépőjegy soron kívüli bejutással
2 órányi tartózkodást a Budapest Terrace területén
Háromfogásos ebéd vagy vacsora - Étlap
3 pohár borválogatás a VinAgora ajánlásával - Borlap
A csomag ára: 15 400 Ft/fő

*A rendezvény után a menü az étterem á la carte menüjéhez igazodva kismértékben változhat.

Pár BorPár

Hosszú évek tapasztalata, hogy a borokat inkább elmélyülten, odafigyelve kóstolók többnyire a Borfesztivál első két napján teszik ezt, amikor több figyelme jut a borászoknak egy-egy vendégre. Szerdát és csütörtököt ezért szinte hagyományosan tekinthetjük a fesztivál szakmai napjainak is. 2014-ben gondoltunk egy nagyot, és létrehoztunk egy izgalmas, játékos, mégis szakmai finomságokat megmutató programot, ami nem csak „borprofiknak" szól, és amit idén is teljes gőzzel folytatunk.

Mi az a Pár Borpár program?
A programban résztvevő pincészetek előre meghirdetett borpárokat kínálnak a vendégeknek kóstolásra standjuknál. A pár két tagját egymás mellett, összehasonlítva kóstolva, konkrét íz-élményeken át tapasztalhatjuk meg olyan jellemzőit a boroknak, mint a hordós érlelés, az évjárat, a termőterület, vagy épp az érlelési idő.

Kiknek szól a Pár Borpár?
Röviden: mindenkinek. Ha nem vagy még kiművelt borértő, ne aggódj, most az orroddal és a száddal értheted meg azt, amiről esetleg eddig csak sokat hallottál - és talán el is bátortalanított, hogy nem tudsz hozzászólni. Ha pedig már szakértő vagy, itt a remek alkalom, hogy visszajelzést adj a borásznak egy-egy érdekes borkészítési kísérlet eredményéről!

Milyen borpárokat kóstolhatok?
A pár két tagja kiválasztásának csak a borász fantáziája szab határt, de a lényeg, hogy a két bor minél közelebb álljon egymáshoz, és lehetőség szerint csak egyetlen jellemzőben különbözzenek. Néhány példa, hogy milyen borpárokra számíthatsz, a teljesség igénye nélkül:

  • ugyanaz a bor hordóban és acéltartályban erjesztvebudapest borfesztivál 2016
  • ugyanazon szőlőfajta bora két különböző dűlőről
  • egy vörösbor palackban, már forgalomban, és egy későbbi évjárat még pincében érlelődő hordómintája
  • egy fajta két bora hozamkorlátozott és nagyobb termésátlagú ültetvényrőlegy (illatos) fehérbor szárazon és egy kevés maradék cukorral
  • egy (illatos) fehérbor szárazon és egy kevés maradék cukorral
  • egy csendes fehér (vagy rosé) bor és a belőle készült gyöngyöző vagy habzó bor
  • ugyanabból a kékszőlőből készült fehér („blanc de noirs") és/vagy rosé és/vagy vörösbor
  • természetesen édes borkülönlegesség „csak" töppedt szőlőből és aszúszemekből

Ez egy kedvezményes kóstoló?
Igen, egyet fizetsz, kettőt kapsz, vagyis a borpár egyik feléért nem kell fizetni!

Csak szerdán és csütörtökön kóstolhatom a borpárokat?
Alapvetően igen, bár a kiállítók egyéni döntés alapján a fesztivál teljes ideje alatt is elérhetővé tehetik a borpárok kedvezményes kóstolását. Erről érdeklődj a standoknál!

Hol találom meg a Pár Borpár borait és borászatait?
Elsősorban itt, ezen az oldalon, de a programnak saját kiadványt is készítünk, melyet a szerdán és csütörtökön érkező fesztivállátogatók a bejáratnál kézhez kapnak. Emellett a Borfesztivál Facebook esemény oldalán is közzétesszük majd a listát!

Fesztiválszínpad

2016. szeptember 8. Csütörtökbudapest borfesztivál 2016
18:00 Ünnepélyes Megnyító
20:00 Csík Zenekar

2016. szeptember 9. Péntek
20:30 Szabó Balázs Bandája

2016. szeptember 10. Szombat
14:00 Egri János Együttese
15:30 Márkus Tibor Equinox feat. Borbély Mihály
17:00 Binder Károly Quartet
18:30 Berki Tamás és a Sárik Péter Trió
20:30 Budapest Ragtime Band

2016. szeptember 11. Vasárnap
15:00 Kertész Táncegylet
15:30 Vadrózsák Néptáncegyüttes
16:00 Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes
17:00 Fitos Dezső Társulat
18:30 Pál István Szalonna és Bandája

A szervezők a változtatás jogát fenntartják.

Szüreti felvonulás - Budavári Népzenei és néptánc gála

Szőlő- és borünnep, pörgő szoknyák, csattanó csizmák és hét országra szóló vigadalom

A Budapest Borfesztivál egyik leglátványosabb, turisták százai által kísért eseménye a hagyományos Szüreti Felvonulás a budai Várban, melyet a Borfesztivál nagyszínpadán a Népzenei és Néptánc Gála követ. A Vár egykori szőlődűlőitől kőhajításnyira, a régi szüretek hangulatát felidézve, a Mátyás templomtól vonul a menet a királyi palotába, hogy ott átadja a helyét az estig tartó vigadalomnak.

Minden egyes szüreti felvonulással szőlő- és bortermelő eleink előtt is tisztelgünk, a Népzenei és Néptánc Gála pedig megcsillantja viseletünk, népzenénk, táncunk, szürethez kapcsolódó szokásaink sokszínűségét. A menetet borvidékeink elöljárói, hagyományőrzői, borrendjeink, borbarát egyesületeink, és a borrégiókat képviselő néptánc együttesek tagjai alkotják. Utóbbiak rögtönzött kis műsorokkal örvendeztetik meg a felvonulást kísérő nézelődőket.

Program:

12.20-14.30: Szüreti Felvonulás

12.20: A Szentháromság téren toborzót fúj az Agostones együttes

budapest borfesztivál 201612.30: Néptánc műsor, és Nagy Gábor Tamás, I. kerületi polgármester köszöntője
13.00-13.50: A szüreti felvonulók ének-, zeneszóval, menettánccal a Szentháromság térről, a Tóth Árpád sétányon, Dísz téren, Szent György utcán keresztül vonulnak be a Budavári Palotába, a Borfesztivál színpadához.
14.00-14.30: Borrendek bemutatkozása
15.00: IV. Nemzetek Sajtversenye eredményhirdetés és díjátadó

16.00-21.00: Népzenei és Néptánc Gála

16.00: Kertész Táncegylet
16.30: Vadrózsák Néptáncegyüttes
17.00: Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes
17.30: Fitos Dezső Társulat
19.00: Pál István Szalonna és Bandája

Együttműködő partner a Magyar Művészeti Akadémia

NYITVA TARTÁS 2016

szeptember 8.
14:00 - 24:00 csütörtök
szeptember 9.
14:00 - 24:00 péntek
szeptember 10.
12:00 - 24:00 szombat
szeptember 11.
12:00 - 22:00 vasárnap

Képek forrása: Budapest Borfesztivál hivatalos honlapja (http://www.aborfesztival.hu)


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu