Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › Élmény és gasztronómia a Dél-Alföldön

Élmény és gasztronómia a Dél-Alföldön

Mi jut eszébe először Kiskőrösről?
Petőfi Sándor? Igen, híres költőnk is ott született és érdemes ellátogatni példaértékű múzeumként berendezett szülőházába, de nem csak ez miatt érdemes ellátogatni és egy teljes hétvégét is eltölteni ezen a dél-alföldi településen.

Megosztás Nyomtatás

Vinum Hotel Kiskőrös árkád
A fővárostól valamivel több mint 130 km és 1,5 óra utazás után, az M5-ös autópályáról lehajtva érkezhetünk Kiskőrösre, melyhez az út a művelt rendezett szőlősorok és virágzó, illatozó bodzamezők mentén vezet. A napunk első állomás a mediterrán hangulatú, háromcsillagos Superior Vinum Hotelba vezet, amely a környék legújabb és legszebb három csillagos hotele lett az elnyert és megvalósult komplex szolgáltatásokkal és technológia korszerűsítéssel elnevezésű uniós pályázattal.

Vinum Hotel Kiskőrös udvar

A Hotelt geotermikus hűtés- fűtésrendszerrel, valamint napkollektorokkal és napelemekkel szerelték fel. Az épület tetején mindenhol napelem található, amely napos időben besegít az áram termelésbe, míg a fűtést és meleg vizet a föld hőjéből nyerik egy 100 méter mélyre lefúrt U alakú csövekben keringetett folyadékkal. Pohankovics Pál tulajdonos elmondta - a Vinum Hotel ezekkel a korszerű megoldásokkal éves szinten több energiát termel, mint amit felhasznál, így igazán zöld és környezetbarát szállodáról beszélhetünk.

Vinum Hotel Kiskőrös rendezvényterem

Vinum Hotel Kiskőrös wellness

A hangulatos, árkádos, mediterrán udvarról a modern építészeti megoldásoknak köszönhetően jól látszik a kerttel eggyé nyitható rendezvényterem, mely akár 230 fő befogadására is alkalmas, főként esküvők és bálak számára. Szintén kuriózumnak számít a mediterrán udvarral összenyitható wellness részleg, ahol a 30 fős élménymedence mellett, gyermek pancsoló, finn-és infraszauna, valamint masszázs és beauty részleg várja a vendégeket. Az aktív pihenés kedvelői pedig a szálloda földszintjén kialakított konditermet is használhatják, vagy akár kerékpár túrát is tehetnek, hiszen a hotelben kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség. A szálloda kialakításakor figyelmet fordítottak a családosokra is, 26 szobás hotelben ugyanis dupla komfortos szobák és gyermek játszóház biztosítják a kényelmet. A családok mellett azonban cégek számára is ideális helyszínt nyújt a Vinum Hotel. A korszerű technikai eszközökkel felszerelt 80 fős konferenciaterme, valamint a 20 fős tárgyaló egyaránt alkalmas konferenciák, előadások, sajtótájékoztatók, vagy akár workshopok megtartására.
Ebédünket -a nagyon finom alföldi marhapaprikást- a hotel 100 fős éttermében fogyasztottuk el, mely mellé finom alföldi borokat kóstoltunk.
Az ebéd lezárásaként a mediterrán hangulatú kertben mediterrán gyümölcsöket -sárgadinnye, görögdinnye, eper, barack, stb- fogyaszthattunk.

Kiskőrösi thermál fürdő

A délutáni henyélésnek és kikapcsolódásnak nem a hotelszobát választottuk, hanem az egész évben nyitva tartó kiskőrösi termál- és strandfürdőt, amely nagyon szépen rendezett parkkal és tiszta medencékkel várt minket. A kikapcsolódáson túl a gyógyvíz jótékony hatással van számos reumás, mozgásszervi, degeneratív és nőgyógyászati megbetegedések eredményes gyógyítására is. A víz itt a tudományos vizsgálatok megállapításai szerint olyan vegyi összetételű, amely nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. Emellett a fürdő természetesen a kisgyermekek számára és az úszni vágyóknak is biztosít sportolási, kikapcsolódási lehetőséget. Ott jártunkkor is egy csapat kisiskolás vízi foglalkozás kezdődött.

Petőfi szülőház Kiskőrös

Ha már Kiskőrösön vagyunk, akkor kihagyhatatlan program Petőfi Sándor költőnek szülőházához való látogatás. A XVIII. sz.-ban épült szülőház az ország első Petőfi múzeuma, mely mellett az év múzeuma címet több ízben elnyerő Petőfi Irodalmi Múzeum áll, otthont adva állandó és időszaki kiállításoknak egyaránt.
A város emellett egy Szlovák Tájházzal, egy Közúti Szakgyűjteménnyel, valamint az autós világ kuriózumait rejtő Old Car Múzeummal is büszkélkedhet változatos programokat kínálva ezzel a turistáknak. Mi most az utóbbiba látogattunk el és láttunk szebbnél-szebb gépállatokat.

Old Car Museum

A helyi látnivalókat követően a szomszédos Soltvadkertre is érdemes ellátogatnunk, mely út akár kerékpárral is megtehető a kiépített kerékárútnak köszönhetően. A város nemcsak az Év fagylaltja díjat többször elnyerő Korona cukrászdájáról, hanem a Vadkerti - taváról is nevezetes, mely a fiatalabb korosztálytól egészen az idősekig kínál strandolási lehetőséget, sőt a gyermekek számára igazi élményt nyújt a közeli Kalandpark is. A tó átlagos mélysége 1,5 méter így gyorsan felmelegszik és a kisgyermekes családok körében is népszerű a sekély homokos partja miatt.

Lantos Pincészet borvacsora

A turisztikai látványosságok és fürdőzési lehetőség közepette nem mehetünk el érintetlenül a térség egyre növekvő borturizmusa mellett, így a nap méltó lezárásaként a 2013 nyarán készült, soltvadkerti, kézműves Lantos Borászatba tölthettünk el néhány felejthetetlen órát. Már a Borászat külső megjelenése is sejteti, hogy nem akármilyen helyre érkeztünk, mely érzést a Borház különleges belsőépítészeti és design megoldásokkal kialakított fogadótere csak tovább erősít, nem beszélve a tulajdonos párról, akik vendégszeretete és közvetlen, családias hangulata áthatotta az estét. Az 5 tételes borkóstolóval és pincelátogatással egybekötött borvacsora, mely a háztáji remekeket sorakoztatta fel, igazi kulináris élmény a gasztronómia szerelmesei és a borkedvelők számára. A 80 fő befogadására alkalmas tér, a 11 tételből álló borsor és boralapú koktélok tökéletes választás borvacsoráknak, a könnyed baráti estéknek, de akár a kisebb családi eseményeknek is. Mediterrán hangulatú terasza remek helyszíne a nyáresti kikapcsolódásoknak, grill vacsoráknak. Lantos Szabolcs borász közvetlen történetein jól érződött az ősöktől örökölt szőlőbirtok szeretete és tisztelete, mely nemcsak a borokban, hanem az elégedett vendégek arcain is tükröződött.

bor és desszert borvacsora

Ez az élménydús programcsokor bebizonyította, hogy hazánk dél-alföldi része is számtalan látványosságot és programot rejtő környék, változatos, színes adottságainak köszönhetően a baráti társaságoktól kezdve, a családokon át még az üzleti szféra szereplői számára is remek lehetőségeket tartogat. Kiskőrös és térsége olyan vidék, ahol a hagyománytisztelet, a kulturális értékek remek összhangot alkotnak a mai kor vonzó gasztronómia és borturisztikai programjaival és ahol egy hosszú hétvégénél rövidebb időt nem érdemes eltölteni.

 


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu