Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › Gesztenye-gasztronómia.

Gesztenye-gasztronómia.

A gesztenyeszezont népszerűsítendő került sor a Lucullus BT első nagy szelídgesztenye-kóstolójára Budapesten, a patinás Uráni Filmszínház kávézójában. Az esemény együttműködő partnere a prémium gesztenyés termékeket gyártó Prima Maroni Kft. volt.

 

Megosztás Nyomtatás

A gesztenyéről

„Kikaparja a gesztenyét" - állítja a népnyelv, ami azt jelenti, hogy valaki hozzájut valami hasznos dologhoz. És igaza van a mondásnak: nem kell messzire menni az értelmezésben, hiszen a gesztenye éppen kiemelkedő előnyei miatt hódít egyre nagyobb teret az egészséges táplálkozás és a gasztronómia területén.

A szelídgesztenye - melynek egy típusa maroni - régen a népi gyógyászat egyik rendkívül sokoldalú alapanyaga volt, és manapság kezdjük újra felfedezni ezt a különleges élelmiszert. Bár a diófélék közé tartozik, rokonaival összehasonlítva nagyságrendileg kevesebb zsírt raktároz, így energiatartalma is jóval alacsonyabb. Az előkészítve kapható, nem cukrozott gesztenyetermékek a dióhoz, a földimogyoróhoz vagy a mandulához mérten csupán azok zsírtartalmának 2-3%-át tartalmazzák.

 

Gesztenyés termékek"A gesztenye - a világ egyik legcsodálatosabb gyümölcse " - mondta el az eseményen Schweickhardt György, a családi tulajdonban lévő Prima Maroni Kft. ügyvezetője, cukrászmester, aki mintegy 35  éve foglalkozik gesztenyével. "Tápláló és egészséges, bár héjas gyümölcs, összetétele mégis a zöldségekéhez áll a legközelebb. Jelentős mértékben tartalmaz élelmi rostot, B1, B2, B6, C, E vitaminokat, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet és foszfort is.  Kalóriatartalma viszont alacsony. A szelídgesztenyéből készült ételek bármely korosztály egészségmegőrző étrendjébe illeszthetőek, a gesztenye korszerű tápanyag, amit több ezer éve ismer az emberiség. Fogyasztása jót tesz vérszegénység és erőtlenség esetén, a sportolóknál pedig jól pótolja az energiát és ásványi anyagokat. A gesztenye a ma rendkívül népszerű Paleo-étrend fontos részét is képezheti" - tette hozzá a vállalat vezetője.

"Örömmel tölt el minket, hogy a Prima Maroni Kft. bennünket kért fel néhány vadonatúj, a piacra még be sem vezetett termékeinek tesztelésére, azokból és hagyományos gesztenyéből sós-és édes gesztenyedesszertek, csokoládék megalkotására" - mondta el az egyetemes gasztronómiát 10. éve népszerűsítő Lucullus BT gasztronómiai egyesület alapító/elnöke, Turóczi Gábor.

Maroni termékek

Az eseményen debütált a vállalat két vadonatúj terméke: a gyorsfagyasztott gesztenyés finomság diópürével és a gyorsfagyasztott gesztenyetorta.


A Maroni termékekből Király Anita, a Lucullus BT csokoládékészítője készítette el a desszerteket:

* sós gesztenyekenyér (gesztenyeliszt, szemes gesztenye, olíva)
* párna-grissini (grissini tészta, gomba, zsálya, szemes gesztenye, hagyma)
* macaron (gesztenyeliszt, gesztenyés-tejszín, gesztenyés sárgabarack jam)
* sweet kosárka (linzer tészta, gesztenyeliszt, megy jam, édes gesztenyemassza)
* diós piskóta (diós gesztenyemassza, diós gesztenyehab, dió)
* gesztenyés trüffel (53%-os ghánai Elit csokoládé, szemes gesztenye)


Az édes termékekhez Petzold Attila sommelier egy 2011-es Tokaji Kései szüretelésű Hárslevelű bort társított, míg a sós desszertekhez a Takler pincészet 2012-es Szekszárdi Kékfrankos Rozét ajánlotta.

 

Schweickhardt GyörgyA Príma Maroni Kft-ről

Schweickhardt György, a Príma Maroni Kft. ügyvezetője 1979-ben tette le cukrászmesteri vizsgáját, első cukrászdáját pedig Óbudán nyitotta meg 1981-ben. Gesztenyepürét 1987-ben kezdett el gyártani, más cukrászok részére is. A jó minőségű gesztenyepüré iránt olyan nagy volt az igény akkor, hogy 1995-ben Schweickhardt György 3000 m2-es üzemet vásárolt Csepelen a termék ipari méretekben történő előállítására. 1997-ben pedig elindult a a 250 g-os gyorsfagyasztott gesztenyepüré élelmiszer-hálózatokban történő értékesítése. A Prima Maroni gyorsfagyasztott gesztenyepüré először 1998-ban nyerte el a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyet, azóta a Prima Maroni gesztenyecsalád minden  terméke  elnyerte ezt az elismerést.
A folyamatos termékfejlesztés eredményeként a termékválaszték folyamatosan bővült, 2003-ban kerültek bevezetésre a gesztenyerudak, melyek szintén megkapták a KMÉ védjegyet, a többi terméktől eltérően gyorsfagyasztást nem, csak hűtést igényelnek. A gesztenyerudak Foodapest Újdonságdíjat is nyertek 2004-ben. Induláskor a választék kizárólag a cég Maroni márkanevű termékeiből állt, a piaci változások miatt ugyanakkor hamarosan elkezdődött az „árharcos" termékek, majd a kereskedelmi márkás termékek előállítása is. 2010-ben a vállalat meggymagozással- és fagyasztással is elkezdett foglalkozni.
A Prima Maroni Kft. olyan termékeket is magának tudhat mint a Gesztenye Marci és Geszti Eszti gesztenyerúd, a gyorsfagyasztott gesztenyeszív, és meggydzsemmel töltött gesztenyegolyó, de gyárt gesztenyelekvárt- , lisztet és mézes gesztenyét is.

A Prima Maroni Kft. minden évben jelentős beruházásokat hajt végre önerőből és hitelből. A családi tulajdonban lévő vállalat 20 alkalmazottat foglalkoztat, a stratégiai és operatív irányítást a Schweickhardt család tagjai végzik.

A vállalat 2012-ben kiérdemelte a Magyar Brands és Super Brands díjakat is, a Geszti Eszti termékcsalád pedig a a SIAL d'Or magyarországi fordulójában kategória győztes lett.

 


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu