Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › Hagyományos és extrém libaétkek éppen kiforrt újborok kíséretében, rengeteg vidámsággal fűszerezve az idei Márton napon a Skanzenben

Hagyományos és extrém libaétkek éppen kiforrt újborok kíséretében, rengeteg vidámsággal fűszerezve az idei Márton napon a Skanzenben

A téli nyitva tartás legizgalmasabb és legpezsgőbb eseményére, az őszbúcsúztatással és torkoskodással egybekötött Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztiválra idén november 12-én és 13-án kerül sor a szentendrei Skanzenben. A több ezer embert megmozgató rendezvényen a remek és bőséges gasztronómiai kínálat mellett a látogatók részesei lesznek a Márton-napi szokásoknak, hagyományoknak és természetesen helyet kapnak az őszi tevékenységek is.

Megosztás Nyomtatás

Az éves gazdasági, szántóföldi teendőket november 11-e, azaz Márton napja zárja le. Elkezdődik a természet téli, pihenő időszaka, s ezzel párhuzamosan a kalákában történő vidám munka a házakban. Márton napon kóstolták meg először az újbort és vágták le a tömött libákat, hiszen ez volt a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor gazdagon, jóízűeket lehetett enni és mellette mulatozni. Sőt, ilyenkor fizették ki a béreseket is, gyakran liba formájában. A két nap alatt a Skanzen lakóházak konyháiban sürögnek-forognak a múzeumban vendégeskedő gasztroblogger szakácsok, akik megmutatják, hogyan férnek meg egymás mellett a tradicionális és az extrém libás ételek, sőt őszi finomságokat is tálalnak. A tipikus, hagyományos libás fogások, mint a májgombócos libaleves, vagy a töltött libanyak mellett a palóc ludaskása és a csokoládés libaragu petrezselymes bulgurral is terítékre kerülnek.Az ínyencségek leöblítésére a fedett, fűtött sátorban tíz családi pincészet kínálja minőségi, kézműves újborait, a szőlőborok mellett pedig idén kuriózumként az eperbor is képviselteti magát. Miközben a nedűk seregszemléje és kóstolója zajlik, a fesztiválszínpadon egymást érik a fellépők: rendhagyó mesék hallhatóak Szent Mártonról és a ludakról, szombaton a Buda Folk Band, vasárnap pedig a Söndörgő Együttes ad koncertet. A tollfosztóban megelevenedik a kalákában történő társas munka, s miközben a vendégek a humoros és pajzán találós kérdések megfejtésén törik a fejüket, a tollfosztást az asszonyok és a serdülőkorban lévő lányok a legmagasabb szinten a Hagyományőrző Óvónőktől sajátíthatják el. A kézműves tevékenységek témái az őszhöz és a libához kapcsolódva mind megjelennek: gyapjúfonásra, gyertyamártásra, kukoricafosztásra, kenőtoll, krumplipuska, zokniliba és festett tollpárna készítésére, mézeskalács díszítésre lesz lehetőség, a családi vetélkedő cseles feladatai során pedig fény derül arra, hogy ki is a legbelevalóbb „lúdtalpas”. Halászi község nagy hagyománnyal bír Márton nap tekintetében, a ’30-as években minden kocsmában külön fogattal készültek az eseményre. A csingislovak díszítésének előkészületei már hetekkel a jeles nap előtt elkezdődtek. A búcsú szokásait a Skanzen portáin a Lajta Néptáncegyüttes mutatja be, aki közös táncba, majd lovas kocsidísz-készítésre invitálja a vendégeket. Mindkét nap 11 és 14 órakor kulcsos kalácssütés bemutatót és kóstolót, majd 15 órától zenés, lovas kocsis felvonulást tartanak, melyhez jó, ha mindenki viszi a kézügyessége szerint kedvére alakított lampiont és mártott gyertyát. A rendhagyó tárlatvezetések alkalmával az ételek hűtőszekrény és adalékanyagok nélküli tárolásához, tartósításához árul el konyhatitkokat dr. Bereczki Ibolya és Kiss Kitti, a régi pincékbe pedig dr. Sári Zsolt vezet el, aki a különleges borászati eszközöket és a pincetartozékokat mutatja be.


Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu