Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › II. Libamájfesztivál és Konferencia

II. Libamájfesztivál és Konferencia

A libamáj nemzeti ügy! Orosháza városa idén a libamáj termelés felvirágzását t-zte ki céljául, ezért is támogatja a Libamájfesztivál megrendezését. Magyarország egyik védjegyének számító libamáj nemcsak azért nemzeti ügy, mert 10-12 ezer ember megélhetése múlik az ágazaton, hanem mert egy hozzávetőlegesen 20 milliárd Ft-ot termelő iparág is. Ezért kulcsfontosságú a rendezvény első napján tartandó szakmai konferencia, amely keretein belül a szektor legfontosabb tisztségviselői vitatják meg az aktuális problémákat, kérdéseket.
Megosztás Nyomtatás
II. Libamájfesztivál és Konferencia Habár az elmúlt években komoly támadások érték a magyar libamájágazatot, a szektort azonban nem sikerült tönkretenni. 1800 tonnás éves termelésével, 8 milliárd Ft árbevételt produkálva Magyarország még mindig világelső a libamájtermelésben. Ehhez hozzáadva a libatest-értékesítést a szektor összesen 18-20 milliárd forintos árbevételt termelt 2009-ben. ,,Orosháza városa tavaly egy széleskörű összefogással indította útjára hagyományteremtő szándékkal ezt az ingyenes rendezvényt, hiszen mindannyian érezhettük ennek az ágazatnak hanyatlását. Akkor a cél az volt, hogy egy erős összefogással elkerüljük a szektor összeomlását. Ez sikerült. Idén a cél, hogy erősítsük ezt a hungarikumot, és ne hagyjuk, hogy tönkre tegyék" - mondta el az eseményen Molnár Béla, Orosháza alpolgármestere. Dr. Dancsó József, Orosháza másik alpolgármestere a következőképpen összegezte az ingyenes Libamájfesztivál fontosságát: ,,A libamáj nemzeti ügy! Azért, mert ma Magyarországon hozzávetőlegesen 3500 család megélhetését biztosítja a libamájágazat, mert a hazai éttermek 95%-ának étlapján megtalálható ez az ínyencség. Orosháza a libamáj fellegvára, ezt ezzel a fesztivállal is jelezni szeretnénk." ,,Ebben az évben először szakmai konferenciát is rendezünk, és bízom benne, hogy ezentúl minden évben itt Orosházán, a Libamáj Szakmai Konferencián megvitathatjuk az ágazat legfontosabb kérdéseit." - fejtette ki gondolatait Papp Lajos, a Magyar Lúdszövetség elnöke. Ökrös Mariann és Esküdt Attila, a rendezvény főszervezői szerint számos újdonsággal jelentkezik a második Libamájfesztivál, hiszen ingyenes koncertet ad az EDDA Művek és a Magna Cum Laude, valamint számos művészeti csoport lép fel még a Libamájfesztivál színpadán. Idén először lehet a helyszínen hűtött libamájat venni, és ahogyan tavaly, most is finom borok társaságában kóstolhatjuk meg a libamáj ínyencségeket. A sajtótájékoztató után Gyulay Zsolt keresztelte el a Libaolimpia két főszereplőjét, egy fehér és egy szürke libát, akik nevét korábban az orosházi lakosok egy online szavazáson választottak ki. Mivel a magyar libamáj világhírű Hungarikum és egyben nemzeti ügy, a 2010-es Libamájfesztiválnak és Orosháza városának idei célja a magyar libatenyésztés fejlesztése, és a tavalyi eredmények túlszárnyalása. A fesztivál kapui 2010. június 4-én, pénteken 15h-kor nyílnak meg, a szakmai konferencia pedig aznap 9h-kor kezdődik a Gyopár Klub Hotel Konferencia termében.

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu