Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › II. Libamájfesztivál és Konferencia

II. Libamájfesztivál és Konferencia

A libamáj nemzeti ügy! Orosháza városa idén a libamáj termelés felvirágzását t-zte ki céljául, ezért is támogatja a Libamájfesztivál megrendezését. Magyarország egyik védjegyének számító libamáj nemcsak azért nemzeti ügy, mert 10-12 ezer ember megélhetése múlik az ágazaton, hanem mert egy hozzávetőlegesen 20 milliárd Ft-ot termelő iparág is. Ezért kulcsfontosságú a rendezvény első napján tartandó szakmai konferencia, amely keretein belül a szektor legfontosabb tisztségviselői vitatják meg az aktuális problémákat, kérdéseket.
Megosztás Nyomtatás
II. Libamájfesztivál és Konferencia Habár az elmúlt években komoly támadások érték a magyar libamájágazatot, a szektort azonban nem sikerült tönkretenni. 1800 tonnás éves termelésével, 8 milliárd Ft árbevételt produkálva Magyarország még mindig világelső a libamájtermelésben. Ehhez hozzáadva a libatest-értékesítést a szektor összesen 18-20 milliárd forintos árbevételt termelt 2009-ben. ,,Orosháza városa tavaly egy széleskörű összefogással indította útjára hagyományteremtő szándékkal ezt az ingyenes rendezvényt, hiszen mindannyian érezhettük ennek az ágazatnak hanyatlását. Akkor a cél az volt, hogy egy erős összefogással elkerüljük a szektor összeomlását. Ez sikerült. Idén a cél, hogy erősítsük ezt a hungarikumot, és ne hagyjuk, hogy tönkre tegyék" - mondta el az eseményen Molnár Béla, Orosháza alpolgármestere. Dr. Dancsó József, Orosháza másik alpolgármestere a következőképpen összegezte az ingyenes Libamájfesztivál fontosságát: ,,A libamáj nemzeti ügy! Azért, mert ma Magyarországon hozzávetőlegesen 3500 család megélhetését biztosítja a libamájágazat, mert a hazai éttermek 95%-ának étlapján megtalálható ez az ínyencség. Orosháza a libamáj fellegvára, ezt ezzel a fesztivállal is jelezni szeretnénk." ,,Ebben az évben először szakmai konferenciát is rendezünk, és bízom benne, hogy ezentúl minden évben itt Orosházán, a Libamáj Szakmai Konferencián megvitathatjuk az ágazat legfontosabb kérdéseit." - fejtette ki gondolatait Papp Lajos, a Magyar Lúdszövetség elnöke. Ökrös Mariann és Esküdt Attila, a rendezvény főszervezői szerint számos újdonsággal jelentkezik a második Libamájfesztivál, hiszen ingyenes koncertet ad az EDDA Művek és a Magna Cum Laude, valamint számos művészeti csoport lép fel még a Libamájfesztivál színpadán. Idén először lehet a helyszínen hűtött libamájat venni, és ahogyan tavaly, most is finom borok társaságában kóstolhatjuk meg a libamáj ínyencségeket. A sajtótájékoztató után Gyulay Zsolt keresztelte el a Libaolimpia két főszereplőjét, egy fehér és egy szürke libát, akik nevét korábban az orosházi lakosok egy online szavazáson választottak ki. Mivel a magyar libamáj világhírű Hungarikum és egyben nemzeti ügy, a 2010-es Libamájfesztiválnak és Orosháza városának idei célja a magyar libatenyésztés fejlesztése, és a tavalyi eredmények túlszárnyalása. A fesztivál kapui 2010. június 4-én, pénteken 15h-kor nyílnak meg, a szakmai konferencia pedig aznap 9h-kor kezdődik a Gyopár Klub Hotel Konferencia termében.

Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu