Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › Tudod-e hogy kit hívtak régen Asztalnoknak?

Tudod-e hogy kit hívtak régen Asztalnoknak?

Asztalnok
Kép forrása: olvasoterem.com

Az Asztalnok, más néven étekfogó a királyi udvarokban az uralkodó konyhájának és asztalának gondviselője volt.
Ezt a szép hagyományt karolja fel egy Családi vállalkozás akik szeretnék a konyhájukra és étkezésükre igényes emberek számára modern kori Asztalnokként a színvonalas és kreatív terítést és tálalást népszerűsíteni.

Megosztás Nyomtatás

Honnan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozzatok, hiszen az asztaldíszítés egyáltalán nem egy felkapott szakma.
Ezt talán egy történettel tudnám jól szemléltetni. Mindig mosolyogtam, amikor gyermekeimmel egy régebbi kirándulásról, nyaralásról vagy családi programról beszélgetve megkérdeztem, hogy emlékeznek-e rá és egyből visszakérdeztek:

Anya, ott mit ettünk? Amint elmondtam rögtön tudták, hogy melyik eseményre gondolok.
Próbáltam megfejteni ennek az okát és arra jutottam, hogy mennyire fontos egy étkezésnél a különböző érzékszerveinket ért hatások közötti összhang. Már gyerekkorban is összekapcsolódik a finom étel és a kellemes környezet, ha azok harmóniában vannak egymással.

Családunkban mindig központi szerepe volt a közös otthoni étkezéseknek.
Az interneten böngészve feltűnt, hogy szerencsére egyre több ember számára fontos, hogy mit eszik és szinte divatba jött a főzés. A számtalan gasztroblog révén örömmel olvassuk a sok ínycsiklandó receptet és gyönyörködünk az ízléses fotókban, de egy dolgot viszont hiányolunk, csak ritkán esik szó az ételcsodák tálalásáról.  

Tengeri hangulatú teríték Tengeri hangulat a terítéken is.


Véleményetek szerint az étkezés során az asztalterítés miért játszik olyan fontos szerepet?
Mi úgy gondoljuk, hogy hiába készül el egy pompás étel, ha csak úgy lábosban teszik az asztalra és nem fordítanak gondot a megfelelő terítésre és tálalásra. Pedig ezek együtt adják meg azt a hangulatot, életérzést, amire sokáig fogunk emlékezni. Az ízlésesen megterített asztalhoz szívesebben ülünk le, mert nemcsak hívogató hatású és esztétikai élményt nyújt, hanem meghozza az étvágyat is. Sőt, bizonyított tény, hogy az ételek és italok tálalásának módja nagymértékben befolyásolja még az ízérzékelést is.

Rózsaszín terítés

Mit kell tudni rólatok? Mivel foglalkoztok pontosan?
Az Asztalnok egy online áruház, melyet azzal a céllal hoztunk létre, hogy bemutassuk, egy kis odafigyeléssel milyen remek hangulatot teremthetünk otthonunkban a „családi tűzhelynél", azaz mai értelmezésben az étkezőasztalnál. Ez manapság talán már az egyetlen hely, ahol még naponta össze tud gyűlni a család és együtt tölthet egy kis időt és ez nem csak az ételek elfogyasztásáról szól.

Véleményünk szerint nem csak ünnepekkor kell gondot fordítani a szép tálalásra, de az is fontos, hogy mindig az alkalomnak megfelelően terítsünk. Vendégváráskor pedig különös jelentősége van annak, hogy a meghívottaknak maradandó élményben legyen részük és a házigazda is elismerést kapjon.

Romantikus vacsora kettesben.
Romantikus vacsora kettesben.
Vidám tavaszi asztal pillangókkal.
Vidám tavaszi asztal pillangókkal.
Zenekedvelőknek egy stílusos teríték.
Zenekedvelőknek egy stílusos teríték.
Ünnepi asztal damaszt asztalterítővel.
Ünnepi asztal damaszt asztalterítővel.
Egzotikus vacsorához ajánljuk.
Egzotikus vacsorához ajánljuk.

Ha valaki felmegy a webáruházatokba, milyen kínálattal találja szemben magát?
vidám mintás fogókesztyűkÁruházunkban nem kell tanácstalanul bolyonganod, hogy megtaláld amire szükséged van, mert Asztalvarázs blogunkban megosztjuk tapasztalatainkat, ötleteinket, melyekkel szeretnénk inspirációt adni az étkezőasztal dekorálásához és a megfelelő asztalterítési kellékek kiválasztásához.

A konyhában eltöltött idő is vidámabban telik, ha színes textilekkel vesszük körül magunkat, ezért az Asztalnok Webáruház kínálatában a sokféle terítő, damaszt és szennytaszító abroszok, textilszalvéták, szalvétagyűrűk és asztali kiegészítők mellett tarka konyharuhák és vidám mintás fogókesztyűk is találhatók. 

Van valamiféle előrelépés, fejlődési lehetőség ebben a szakmában? Vannak úgynevezett trendek?
Facebook oldalunkon érdekes híreket és újdonságokat osztunk meg követőinkkel. Folyamatosan figyeljük a nemzetközi trendeket és nyomon követjük a meghatározó lakberendezési és dekorációs oldalakat is új ötleteket keresve. Termékeink választéka pedig folyamatosan bővül és már tervben van a következő árucsoport bevezetése is.

Kerti asztal vidám színfoltja.
Kerti asztal vidám színfoltja.

Legfontosabb elvünk, hogy minél többféle stílusú terméket kínáljunk és hogy ezeken belül a darabok egymással harmonizáljanak, összeilleszthetők legyenek, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő darabokat.

A ti szakmátokban a termékválaszték kialakítása során mi a fő irányvonal?

Asztalnok - Álmaid terítéken
Asztalnok Webáruház

www.asztalnok.hu
www.facebook.com/azasztalnok
E-mail: info@asztalnok.hu
Telefon: +36 30 6678155

Áruválasztékunk kialakításánál az egyediségre törekszünk, ezért a legtöbb terméknél magunk választjuk ki az alapanyagokat és saját terveink alapján készíttetjük el azokat, vagy olyan helyen szerezzük be, ahol csak kis szériában gyártják.
Nézzetek szét nálunk és fedezzétek fel színes választékunkat. Kérdéseitekre e-mailben és telefonon is válaszolunk!

 

 


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu