Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › Kiváló borokat ígér a mátrai szüret - Szerencsés szezonban bíznak a régió borászai

Kiváló borokat ígér a mátrai szüret - Szerencsés szezonban bíznak a régió borászai

Míg az idei időjárás számos borvidéken kedvezőtlennek bizonyult és jelentős károkatmátrai szüret1 okozott, egyes régiók kifejezetten jó termésre számítanak: ezek közé tartozik a Mátrai borvidék is. Kovács Zita borász szerint minden szempontból szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen a Mátra vonulatainak köszönhetően a területükön nem voltak érzékelhetőek az ország jelentős részét érintő negatív időjárási körülmények, ezért sikeres szezonra számítanak.

Megosztás Nyomtatás

Számos borvidéken tavaszi fagyra, túlzott mennyiségű csapadékra és virágzás alatti hűvös időre panaszkodtak idén a borászok, viszont bizonyos régiókat nem károsított az időjárás: ezek egyike a Mátrai borvidék. A gyöngyöstarjáni Kovács Borház termelői a szüret második időszakánál tartanak és bizakodóak az idei szezont illetően. „Nálunk nem történtek olyan fagykárok, mint sok más borvidéken. Emiatt kifejezetten jó és egészséges termésre számítunk, ami még a tavalyit is felülmúlja" - mondta el Kovács Zita borász.

mátrai szüret2

A borház augusztus 15-én, az Irsai Olivér fajtával kezdte az idei szüretet, amelyetmátrai szüret3 hagyományosan Márton-napon lehet majd először megkóstolni. Jelenleg a muskotályt és az illatos fajtákat szedik, és folyamatosan zajlanak a próbaszüretek is. Habár jó szezonban bíznak a mátrai termelők, Kovács Zita szerint még több kihívás vár rájuk: „Az augusztus 20. és szeptember 20. közötti időszak a legkritikusabb, hiszen ilyenkor kulcsfontosságú, hogy ne essen sok csapadék. Ha nem esik, jó cukortartalmú borokra számíthatunk." A borász kiemelte, hogy a napsütés is fontos szerepet játszik majd az elkövetkezendő időszakban: „A vörös fajtákkal zárul majd a szüret, ezért is fontos, hogy hosszú legyen idén a vénasszonyok nyara, vagyis sokat süssön a nap egészen szeptember második feléig. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy kiváló vörösborokkal kínálhassuk a fogyasztókat."


Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu