Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › Klasszikus, mégis kortárs lett az új Hadik

Klasszikus, mégis kortárs lett az új Hadik

Utcabállal nyitott újra Karinthy egykori törzshelye, a megújult Hadik. A kultikus helyhadik5 egész nyáron zárva tartott az átépítés miatt, hogy ősszel új arculattal és kínálattal kapcsolódjon be Újbuda közösségi életébe.

Megosztás Nyomtatás

Az aranyszínű tapéta átadta helyét a téglafalnak, a plüss kárpit huzatokat pedig koptatott bőrre cserélték. A Hadik legendás falfestményén pedig továbbra is látszanak a Nyugat nagyjai, mégis újszerű, kortárs képzőművészeti alkotássá változott az átépítés alatt.  

Amoeba és Magashegyi Underground koncertekkel tért vissza a Hadik, hogy szeptembertőlhadik6 megújult külsővel és menüvel várja a korábbi és leendő törzsvendégeit. Az itallapra irodalmi koktélok, az étlapra burgerek, nassolni valók kerültek. A berendezés a legújabb trendekhez igazodik, miközben a részletekben könnyű felfedezni a múltszázad nagyjait.

A neobarokk tapétát tégláig bontották az átépítés alatt, a Thonet székek között koptatott bőr borítású kanapék és egyszerű, nyersfa-lapos asztalok kaptak helyet. A falon régi és új műalkotások, kéziratok láthatók, a legszembetűnőbb mégis Babos Bertalan Zsili kollázsolt képekből készült műalkotása lett. A szemlélők ismerős arcokat, egykori törzsvendégeket is felismerhetnek a helyiség falán, az összhatás egyszerre kölcsönöz nosztalgikus és kortárs hangulatot a száz éves Hadiknak.  

Karinthy, Kosztolányi és Déry Tibor törzshelyén ma is pezsgő irodalmi és kulturális élet folyik, ezt üzeni a Hadik új szlogenje is: „Veled lesz újra nagy!” Az egykori szellemiséget azonban nemcsak a külcsín idézi fel, a kultikus hely továbbra is irodalmi szalonokkal, slam poetry estekkel, hétfőnként jazz koncertekkel, hétvégén pedig irodalmi brunch-csal várja közönségét. Napközben viszont megmarad Újbuda népszerű találkozó- és alkotóhelyének, ahol szívesen gyűlnek össze művészek és bohémek, hogy ihletet merítsenek a Hadik százéves múltjából és korszerű jelenéből.

hadik3

„Azok számára, akik még soha nem hallottak a Hadik múltjáról, csak egy átlagos fővárosi hely vagyunk hangulatos berendezéssel, vonzó ital- és étlappal. Egyediek azoktól az irodalmi, zenei és gasztronómiai programoktól leszünk, amelyek miatt a törzsvendégek nem csak egy jó helynek, hanem Karinthyék egykori törzshelyének látnak minket” – tette hozzá Ott Anna, a Hadik művészeti vezetője.

A tulajdonosok a nyitásra irodalmi koktél pályázatot hirdettek újságíróknak, melyek közül néhányat hamarosan az itallapról is kiválaszthatnak a vendégek. Az ételek széles választéka Apor Bálint séfnek köszönhető, aki fiatalos lendülettel újította meg a klasszikus étlapot. A kínálatban sörökhöz ajánlott fogások, „kenhetők”, és hamburgerek is szerepelnek, a desszertek között pedig állandó elem lett a Karinthy szelet.   

„Az átalakítás után is azt szeretnénk, hogy a mai korszellem és az egykori hangulat is érezhető legyen a Hadikban. Gasztronómia, belsőépítészet, programok, szerviz – ezek azok az eszközök, amik segítenek a jelen és a múlt közötti helyes arányok kialakításában” – mondta el Bosznai Tibor, a Hadik alapító-ügyvezetője. Bővebb információ a programokról és a napi menüről a Hadik hivatalos Facebook oldalán található.

 

Receptek a Hadiktól

Kacsatrió káposztakrémmel és cseresznyével

Hozzávalók:

4 kacsacomb
1 kg kacsazsír 

hadik110 dkg fokhagyma

5 dkg rozmaring

egész bors

őrölt bors

40 dkg kacsamell

1 kg hízott kacsamáj

2 fej lilakáposzta

60 dkg vöröshagyma

0,4 kg kristálycukor

0,1 l ecet

0,05 kg őrölt kömény

1 kg burgonya

0,6 kg friss cseresznye

1l vörösbor

0,6 kg hízott kacsamáj

0,6 l tejszín

0,2 l Amaretto

0,1 kg vaj

Elkészítés:

A megtisztított kacsacombokat 65 C° fokos kacsazsírban 2 órán át konfitáljuk, majd magas hőmérsékletűre állított sütőben vagy grill opción ropogósra sütjük a bőrét.

A kacsamelleket forró serpenyőben rozmaringgal és fokhagymával körbepirítjuk és sütőben készre sütjük.

A hízott kacsamájat kierezzük, befűszerezzük és 60 C° fokos sütőben 1 órán át sütjük. Ezután kiforralt amarettoval és tejszínnel leturmixoljuk. Lehetőség szerint töltsük habszifonba, vagy kézi habverővel készítsünk belőle kemény habot.

A burgonyákat megfőzzük az előre lepirított hagymával, rozmaringgal összekeverjük és áttörjük.

Elkészítünk egy hagyományos párolt káposztát, majd tejszínnel leturmixoljuk.

A vörösbort és a cukrot 3:1 arányban visszaforraljuk a felére. A kimagozott cseresznyéket egy kis kakukkfűvel belefőzzük, levesszük a tűzről és hideg vajat adunk hozzá.

Kitálaljuk. 

 

Citrusos túróhab édes kekszmorzsával

Hozzávalók:

Tehéntúró 0,4 kg

Porcukor 0,2 kghadik4

Fél citrom

Fél lime

Fél narancs

Zsíros habtejszín 0,4 l

Darált háztartási keksz 0,3 kg

Két evőkanál méz (ízlés szerint)

 Elkészítés:

A tehéntúrót áttörjük, utána beízesítjük a citrusok héjával, a citrusok levével, és a kimért porcukor felével. A porcukor másik feléből és a habtejszínből kemény habot verünk. A kapott krémeket cukrászlapáttal átkeverjük, hogy ne törjük össze a habot. A darált kekszmorzsát kiterítjük egy tepsiben, és megcsorgatjuk mézzel. 180 fokos sütőben 4 perc alatt készre sütjük. A krémet és a kekszmorzsát tetszés szerint rétegezhetjük. A tálalásnál is lehetünk merészek, kreatívak, akár krémpohárként, akár tányéron tálaljuk. Kiváló könnyű desszert egy-egy laktató fogás után. 


Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu