Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › Matyók, busók, tikverőzők a Skanzen pünkösdi fesztiválján

Matyók, busók, tikverőzők a Skanzen pünkösdi fesztiválján

Pünkösd Kalocsai pingálás2015. május 24-25-én megrendezésre kerülő Pünkösdi Örökség Fesztiválon felejthetetlen élményben lesz részük a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumba kilátogatók számára. Az eseményen nemcsak a régi magyar hagyományokkal, szokásokkal ismerkedhetünk meg, hanem a macedón nép örökségével is, ugyanis 19 magyar és egy macedón vendégközösség fogja programokkal ellátni a helyszínre kilátogatókat.

Megosztás Nyomtatás

Örökséget őrző közösségek egy helyen

A skanzeni Pünkösd idei fesztiválja rendkívül különlegesnek ígérkezik, mivel a szellemi kulturális örökség-listára felkerült szinte összes magyar közösség egy helyen, egy időben lesz jelen és mutatja be őseik régi tradícióit. Érdemes vasárnap és hétfőn is kilátogatni a Skanzenbe, mivel mindkét nap tartogat meglepetéseket, felejthetetlen programokat.
Megismerhetjük a medeiek szokását, a pünkösdi templomdíszítést, illetve a kőszegi „szőlő-jövés" hagyományát borvásárral egybekötve. Találkozhatunk a messze-híres matyó közösséggel, akik természetesen magukkal hozzák színpompás népviseletüket, amit bárki felpróbálhat, a solymászok bevezetnek minket a vadászmadarak különleges és csodálatos világába, akik szintén képviseltetik magukat a hétvégén, így közelről való megtekintésükre is lehetőség nyílik. A mesteremberek sem hiányozhatnak az örökségeket felvonultató fesztiválról, akikkel együtt kézműveskedhetünk: találkozhatunk a mezőtúri és magyarszombatfai fazekasokkal, akik segítségével még a korongozás művészetének alapjait is elsajátíthatjuk, a kalocsai asszonyokkal pedig belevethetjük magunkat a festés világába. Mivel a híres magyar hímzések képviselői is jelen lesznek a rendezvényen, így saját szemünkkel tehetünk különbséget köztük és ismerhetjük meg, ki az aki varrja és ki az, aki veri a csipkét. Akik még nem jártak még mohácsi busójáráson, azoknak jó hírünk van: a hétvégén velük is, és a mohai tikverőzőkkel is találkozhatunk Szentendrén, akik magukra öltik rémisztő farsangi maskarájukat és az épületek között szórakoztatják az arra járókat.
A pünkösdi fesztiválon nemcsak a kézügyességünket, hanem az ízérzékünket is próbára tehetjük, ahol a borsodnádasdi molnárkalácssütő asszonyoknál ünnepi ostyát kóstolhatunk, a karcagiaknál isteni birkapörkölt fog bográcsban rotyogni, az al-dunai halászok halászléje után pedig garantáltan mind a tíz ujjunkat meg fogjuk nyalni. Akiknek pedig ez nem volna elég, keressék fel a szatmári szilvával készült ínyencségeket.
Érdemes a macedóni díszvendégek hagyományaival is megismerkedni, ahol macedón közösségi táncot tanulhatunk, különleges füttytechnikával találkozhatunk, illetve megkóstolhatjuk a közösség tradicionális tésztaféleségeit.

Pünkösdi vigadalom

Pünkösdi szokások, hagyományok

Mindez nem mellőzi a hagyományos pünkösdi szokások elhanyagolását, ugyanis megrendezésre kerül a híres pünkösdi királyválasztás. A 17. század végén és a 18. század elején a huszárezredekben ügyességi próbák teljesítésével májuskirályt választottak. A győztes egy évig minden lakodalomba, mulatságra meghívást kapott, minden kocsmában a község vendégeként ingyen fogyasztott, a lovát, marháját pedig társai őrizték. A pünkösdi királyválasztás ügyességi próbáin kiderül, ki nyeri el az idei pünkösdi király címet.
Nem maradhat el a pünkösdi népszokások közül ismert királyné-járás sem, amit 100 táncos fog bemutatni. A menethez a látogatók is bátran csatlakozhatnak, amelyben a nagyobb lányok a legkisebbet közrefogva, fátyollal letakarva kísérik házról-házra, miközben énekelnek és jókívánságokkal, termékenységvarázsló mondókákkal halmozzák el a ház lakóit.

Kézművesek a Skanzenben

Színpadi programok

Fesztiválszínpad

11:30 - 11:50 Kecskemét Táncegyüttes Csutri Csoportja (pünkösdvasárnap)
Bajnóca Táncegyüttes Cserbóka Csoportja (pünkösdhétfő)
11:50 - 12:10 Mohácsi busó táncok
12:10 - 12:30   Csepp-Csepel Táncegyüttes (Budapest) (pünkösdvasárnap)
Kiscsimpolya Gyermektáncegyüttes (Sárospatak) (pünkösdhétfő) 
12:30 - 12:50     Matyóföldi táncok
12:50 - 13:10     Kopachkata - közösségi macedón tánc
13:10 - 13:30     Dobogó Gyermektánccsoport (Sátoraljaújhely) (pünkösdvasárnap)
Bem Aprók (Budapest) (pünkösdhétfő) 
13:30 - 13:50         Kalocsai táncok
13:50 - 14:10         Versendi Kovács József, a Népművészet Mestere tamburazenekara
14:10 - 14:30     Közös pünkösdölés
14:30 - 14:50       Mohácsi busó táncok
14:50 - 15:10         Parapács zenekar (Fölszállott a Páva-győztes)
15:10 - 15:30         Matyóföldi táncok
15:30 - 15:50         Kopachkata - közösségi macedón tánc
15:50 - 16:10      Dűvő zenekar (pünkösdvasárnap)
Bajnóca Táncegyüttes Boróka Csoportja (pünkösdhétfő)
16:10 - 16:30       Kalocsai táncok
16:30 -         Össztánc minden résztvevővel (pünkösdhétfő)

Sebestyén Márta templomi koncertje Skanzen

Mándi református templom

16.00- Sebestyén Márta templomi koncertje
(külön belépőjeggyel, mellyel azonban egész nap látogatható a Skanzen Pünkösdi Örökség Fesztivál programja is. Jegy váltható előzetesen online vagy a helyszínen, a Skanzen jegypénztárában.)

A teljes pünkösdi programot megtalálod a Skanzen honlapján.


Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu