Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › Szüret anno - borkóstolás most!

Szüret anno - borkóstolás most!

Szüreti Sokadalom a Skanzenben - Szeptember 13-14. Szentendre, 2008. szeptember 8. - Jövő hétvégén nem csak a megyeri híd nyílt napja miatt érdemes Szentendre felé venni az útirányt, hanem azért is, mert a Skanzenben Szüreti Sokadalom lesz szombaton és vasárnap a 17. Budapesti Nemzetközi Pezsgő- és Borfesztivál programjainak keretében.
Megosztás Nyomtatás
Szüret anno - borkóstolás most! Az élő múzeumhoz szorosan kapcsolódik a két napos fesztivál komplex programja. A Szüreti Sokadalom idején felpezsdül az élet a múzeum területén: a régen nem használt és feledésbe merült tárgyak kezdenek el újra élni, mozogni, és hozzájárulnak ahhoz, hogy felelevenítsék a szüret és a szőlőpréselés hagyományait. Használat közben is látható lesz például az erdőből 1699-ben kivágott fából 1832-ben elkészített nyúli prés, díszes borosüveg például 1854-ből, pincetokláda, hébér, borosüveg. A látogatók előtt elevenedik meg a tokaji szüreti felvonulás minden résztvevőjével: szedő lányok, szüreti király, maskarások mint pl. bíró és bíróné, medvetáncoltató, cigányasszony; és kellékével: szüreti koszorú, baksus bábu, kapáscímer, stb. Szüret anno A szüret a parasztgazdaságban a többi szőlőmunkával szemben segítséggel végzett társas munka volt. Óriási közösségépítő szerepe volt a szüretnek egy-egy településen, mai formájukban vállalati csapatépítő tréningeknek felelnének meg. A munka és kikapcsolódás, szórakozás színes, örömteli pillanatokban kapcsolódott össze. A szüret során mindenkinek megvolt a saját feladata: szedők, taposók, puttonyosok, de a szüreti felvonulások alkalmával már a csősz és a tolvaj játékos párbaja is. A szüret végét a szüreti felvonulás zárta, ami az uraság megköszöntésével, megajándékozásával ért véget, és az ünneplés hajnalig tartó borozgatásban, táncban csúcsosodott ki. A szüreti felvonulást a 18. és 19. században miniszteri rendelettel igyekeztek szabályozni és nemzeti ünneppé emelni. Hogy a régi hagyományokat ismertté tegyék, kész forgatókönyvekkel és programjavaslatokkal álltak elő. A szüret kezdőnapjai tájegységenként a szőlőfajták különböző érési ideje miatt eltérnek egymástól: szeptember 29. Mihály napjától - Alföld és Eger környéke; október 15. Terézia napja - Erdély, Dunántúl, Mátraalja; október 16. Gál napja - Erdély; október 18. Lukács napja - Borsod megye; október 12. Orsolya napja - Kőszeg vidéke; október 28. Simon-Juda napjáig - Tokaj-hegyalja. Szüret a múzeumban Családi pincészetek hozzák el finomabbnál finomabb boraikat (kézműves borokat is) és mustjaikat. Vincellérek tartanak kóstolót pincelátogatással egybekötve. A fesztivál színpadon mindkét nap délelőtt 10 órától 17 óráig zenészek és színészek gondoskodnak a jó hangulatról. A látogatók elvegyülhetnek a szüreti vásárban, vagy az őszi betakarításban vehetnek részt aktívan: szilvalekvárfőzés, gyümölcsaszalás, savanyítás. Lesz szőlőpréselés és szőlőfajta bemutató, valamint a Magyar Szikvíz Ipartestület mobil szikvíz-üzeme működteti majd a Fröccs-öntőt. A hét tájegységből három vesz részt aktívan a szüretben: Felföld; Bakony, Balaton-felvidék; Felső-Tiszavidék. A többi tájegységben a Szombati Szöszmötölés és Tótágas Vasárnap egész évben működő programjain lehet részt venni.

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu