Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Gasztronómiai hírek › Törvénybe iktatott „szárazság” - Ezért keseregtek közel száz éve az amerikaiak

Törvénybe iktatott „szárazság” - Ezért keseregtek közel száz éve az amerikaiak

Közel száz évvel ezelőtt nem kis felháborodással indult az újév Amerikában. A januárbanjackdan2 bevezetett szesztilalom célja egy józan és egészséges társadalom megteremtése volt, ehelyett illegális csehók, Al Capone és virágzó korrupció uralta az ezt követő több mint egy évtizedet. Az addig legálisan működő szeszfőzdéket - köztük a Jack Daniel's lepárlóüzemet is - próbára tette ez az időszak. A legendás lepárlómester neve és eredeti whiskey receptje fennmaradt, de csak kevesen tudják kinek köszönhetően.

Megosztás Nyomtatás

1920 januárjában nehéz időszak köszöntött az Egyesült Államokra. Közel száz évvel ezelőtt Amerika lakosai a mostanihoz hasonlóan dermesztően hideg hónapban néztek farkas szemet a szesztilalommal. A bevezetett korlátozás célja egy alkoholmentes társadalom megteremtése volt, de ami ezután következett, ahhoz a tengerentúli ország történetének talán legizgalmasabb fejezete kapcsolódik. Az eredeti elképzelés helyett ugyanis sorra nyíltak az illegális csehók, születtek a legnagyobb maffiózók, mint Al Capone és virágzott a korrupció. A legnépszerűbb csempészett ital a whiskey volt. A több mint egy évtizeden át tartó időszak egyesek zsebét dollár milliókkal tömte ki, miközben amatőr szeszfőzők ezrei vakultak meg vagy éppen bénultak le az otthon titokban kotyvasztott „alkoholtól."

jackdan3

Jack Daniel már nem élte meg a szesztilalom okozta nehézségeket, híres lepárlóüzemét azonban próbára tette az időszak. Unokaöccse, Lem Motlow, az üzem örököse sikeresen vezette tovább nagybátyja szeszfőzdéjét egészen a korlátozásokig, amikor az bezárta kapuit. A tilalom ideje alatt Lem Motlow földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozott, de szíve továbbra is örökölt lepárlóüzeméhez húzta és hitte, hogy a tilalom idővel véget ér. 1933-ban így is lett, Lem pedig legális módon kívánta orvosolni az országban uralkodó feszültségeket és állami törvényhozóként akarta újjáéleszteni Lynchburgöt. Arra kérte az embereket, szavazzanak rá és cserébe ő sem lesz hálátlan. Mindenki tudta mire céloz, törvényhozóként újra nyitja a lepárlót, munkát adva ezzel az ott élő embereknek és whiskey-t Amerikának.

Lem Motlowot célt ért kampányával, és szavához hűen újra megnyitotta kapuit a lepárlóüzem. Egy valamihez ragaszkodott csupán, a whiskey csakis úgy készülhetett, ahogy Jack Daniel idején. A Spring Hollow tiszta vize, a cukorjuharfa szene, amellyel az italt lágyítják és a kiégetett fehér tölgyfahordók alapvető összetevői maradtak a gyártási folyamatnak. Ez a hagyomány pedig az elmúlt 150 évben sem tört meg, minden egyes üveg italt, amelyet a lynchburgi lepárlóüzemben készítenek, a jól bevált recept szerint főznek.

jackdan1

A Jack Daniel's a mértékletes alkoholfogyasztás híve.


Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu