Egy fazekat vagy lábast, ami a befér a sütőbe, és persze amiben elfér a szilva, ecettel kikenünk (az ecet megakadályozza a leégést).
Majd a szilvát beletesszük és kézzel összenyomkodjuk. (le lehet darálni is, de akkor nem lesz darabos).
Feltesszük a gázra és felforraljuk, de nem keverjük meg! Ha úgy érezzük, hogy kezd leégni az alja, de még nem forrt fel, semmi baj fogjuk és betesszük a sütőbe.
3-4-5 órán keresztül főzzük (sütjük), attól függ ki milyen sűrűségűre szeretné.
Az 1 órában alufóliával lefedve sütjük, utána eltávolítjuk és úgy sütjük tovább.
Mikor kész, hozzákeverjük a megfelelő mennyiségű nátrium-benzonátot (a leírás alapján kiszámoljuk), összekeverjük és tiszta üvegbe szedjük.
Lefedjük celofánnal és kupakkal az üvegeket, majd száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.
Szerintem azonnal is fogyasztható, bár Én vártam kb. 2 hónapot.
Megjegyzés:
Ebben nincs cukor, de természetesen, ha valaki édesebben szeretné, tehet bele. Akkor a nátrium-benzonát hozzáadása előtt, vagy azzal egy időben tegyük bele. Igazi Nagymama receptje :) Ennél finomabb lekvár nincs is.
2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain
Európa egyik legszebb borfesztiválja
A Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.
Vége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!