Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Tea › A tea útja

A tea útja

Elég kesze-kusza út vezetett el a tea és a főzetben rejlő testi, lelki és mentális lehetőségek megismeréséig. Hogyan is?
Megosztás Nyomtatás
A kávé útja felém kezdetben: Mint olykor megállás nélkül mozgó, olykor órákig egyhelyben ülő, továbbá rendszer nélkül fekvő és kelő, evő és ivó, egykor 16 éves, kisérettségire készülő entitás, egyre gyorsabban éltem fel energiatartalékaimat. Szükségem volt hát egy stimuláló szerre, amely felkelt, fenntart és bármikor pótolható, ha elfogy. Úgy szoktam rá tehát a kávéra egyik pillanatról a másikra, hogy szinte észre sem vettem. És éltem vele, mint Neo a Mátrixban. Alig egy hónap elteltével már nem igazán voltam hajlandó reggel másra, csak felkelni az ágyból, eltalálni a vízforralóig és elkészíteni aznapi indítómat. Ha valamiért mégsem kaptam meg, kimerült voltam, fájt a fejem, és általános nyugalmam ellenére igen gyorsan ingerültté váltam kisebb ingerekre is. Végül egy nyáron megelégeltem a „rabságot”, és az augusztus hónapot a leszokásra szenteltem. Sikerrel! A tea útja kezdetben Azon év szeptemberében, érettségi után új év, új suli, új társak, új élet várt rám. Féltem, hogy nem fogom bírni kávé nélkül, de sikerült. Magam sem tudom már, mi volt a kezdő lökés, de teázni kezdtem. Indulás előtt, egy órával korábban kászálódtam ki ágyamból (ami érdekes módon általában simán ment), forraltam fél liter vizet és fekete teát áztattam benne. Kedvemre ízesítettem cukorral vagy mézzel és citrommal. Majd nagyjából fél órát ültem egy fotelben törökülésben, pokróccal a hátamon, teámat a kezemben szorongatva és lassan kortyolva, közben a reggelen és az előttem álló napon morfondírozva. Ugyan a teában is van tein, de sokkal lassabban és tartósabban hat, mint a kávé, amely csak berobbant, fellő az égbe, de le is ejt, amint elveszti hatását. Így a teával reggelente a közérzetem sokkal higgadtabb volt, mint régen, vagy mint a többi rohanó emberé reggel az utcán, és ez igen jóleső érzéssel töltött el. Aztán nagyjából egy év elteltével abbamaradt a reggeli teaszertartásom, nem is tudom már miért. Sőt, időközben megkezdve az egyetemet félévre újból rendszeresen kávézni kezdtem, de szerencsére már nem reggel, hanem napközben az automatából. A tea útja ma Végül újra kezdtem, és akkor ejtett rabul az az érzés, hogy ez jó. Rátaláltam valamire, amiről azt hittem korábban, hogy nem érdekel túlzottan, csak használtam, de aztán a hobbimmá válik… a teára, egyik érdeklődési köröm forrására.
Gyorgyovich Miklós

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu