Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek Partnerünk
Új recept küldés
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Vitaminok

Vitaminok

 Napi vitaminszükségletünk
Életkor
Napi vitaminszükséglet mg-ban
A
B1
B2
C
PP
D
Felnőttek
Könnyű munka esetén
Közepesen nehéz munka estén
Nehéz testi munka esetén

2
3
4

2
2,5
3

2
2
2

50
75
100

15
20
25

0,010
0,015
0,020
Gyermekek
7 éves korig
7-14 éves korig
14 éven felül

1
1
1

1
1.5
2

2
2
2

30-35
50
50

10
15
15

0,010
0,012
0,015
 Napi kalóriaszükségletünk
Korcsoportok és
Munkakategóriák
Kalória Fehérje Zsiradék Szénhidrát
Tanulók (14-18 évesek)
Főiskolai tanulók (18-24 évesek)
Ülő foglalkozásúak
Közepesen nehéz munkát végzők
Nehéz munkát végzők
Terhes nők
Szoptató anyák
Idősek
3300
3350
2800
3200
4500
2900
3000
2400
110
105
100
110
130
110
110
80
100
100
75
100
137
80
85
58
460
500
410
470
650
420
440
380
 Tápanyagok értékei
1 g zsír 9,3 kalória  
1 g szénhidrát (cukor) 4,1 kalória  
1 g fehérje 4,1 kalória  
Egy egészséges embernek tehát általában 60-70 g zsírt, 70-80 g fehérjét és 400-500 g szénhidrátot kell elfogyasztania, hogy a szükséges kalóriamennyiséget megkapja. Ezek a mennyiségek természetesen a fenti táblázatban foglalt körülmények szerint változnak.

A-vitamin (retinol)

Hiánya: a szem, a bőr és a nyálkahártya kiszáradásához vezethet, látásromlást eredményezhet.
Fő forrásai: máj, tengeri hal, tej és tejtermékek, margarin, tojássárgája, saláta, petrezselyem, paraj, sárgarépa, barack.

Zsírban oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 800 ľg (szoptatás alatt 1300 ľg)
  Férfiak: 1000 ľg
C-vitamin (aszkorbinsav)

Hiánya: fáradtságérzéssel, szélsőséges esetben skorbut kialakulásával jár, növekszik a fertőzésekre való hajlam. Erős dohányosok fogyasszanak sok C-vitamint!
Fő forrásai: csipkebogyó, zöldpaprika, citrom, narancs, alma, káposzta, brokkoli, burgonya.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 60-65 mg (dohányosoknak legalább 100 mg)
  Férfiak: 60-65 mg (dohányosoknak legalább 100 mg)
B1 (tiamin)

Hiánya: ideggyengeség, szívgyengeség, étvágytalanság formájában jelentkezhet.
Fő forrásai: máj, élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, földimogyoró, sertéshús, hüvelyesek.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 1,3 mg
  Férfiak: 1,5 mg
B2 (riboflavin)

Hiánya: szájzugrepedést, bőrgyulladást, gyomor-bélrendszeri tüneteket, valamint visszamaradást okoz a növekedésben.
Fő forrásai: tej, máj, tojás, élesztő, olajos magvak, hüvelyesek.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 1,5 mg
  Férfiak: 1,8 mg
B3 Niacin (nikotinsav)

Hiánya:pellagra, napfénynek kitett bőrfelületek elszíneződése, nyelv- és bőrgyulladás, hasmenés, súlyos esetben szellemi leépülés.
Fő forrásai:
máj, sovány hús, szárnyas, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, kemény héjú gyümölcsök, burgonya.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 15 mg
  Férfiak: 19 mg
B5 Pantoténsav

Hiánya: rendkívül ritka, a lábujjak zsibbadását és bizsergését okozza.
Fő forrásai:
mindenféle hús és növényi táplálék, különösen a máj, hentesáru, tojássárgája, aszalt és keményhéjú gyümölcsök.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 4-7 mg
  Férfiak: 4-7 mg
B6 (piridoxin)

Hiánya: idegességet, álmatlanságot, zsíranyagcsere-zavart, bőrproblémákat idéz elő.
Fő forrásai: máj, hús, tejtermékek, korpa, borsó, uborka, kisebb mértékben a tej, a tojás.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 2 mg
  Férfiak: 2,2 mg
B9 Folsav (folát)

Hiánya: a fehérvérsejtek megfogyatkozását okozhatja. Jelenléte segíti a vas és a B12-vitamin felszívódását.
Fő forrásai: leveles zöldségek (pl. paraj), máj.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 200 ľg (terhesség alatt: 400 ľg)
  Férfiak: 200 ľg
B12 (ciano-kobalamin)

Hiánya: vészes vérszegénység, idegrendszeri zavarok formájában jelentkezik.
Fő forrásai: növények nem tartalmazzák, a szükségletet kizárólag állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni, melyeknek csaknem mindegyikében megtalálható a B12.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 2 ľg
  Férfiak: 2 ľg
Biotin
H-vitamin

Hiánya: hajhullást, bőrbetegségek kialakulását vonja maga után.
Fő forrásai: tojássárgája, máj, vese, dió, tej.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 10-200 ľg
  Férfiak: 10-200 ľg
D-vitamin (kalciferolok)

Hiánya: a csontok fejlődési zavarát okozhatja. Gyermekekben angolkórt, felnőttekben csontlágyulást idézhet elő.
Fő forrásai: hal, halmájolajok, máj, tojás. Fontos a napfény hatása a bőrre!

Zsírban oldódó vitamin

Napi szükséglet
Ha a bőrt napfény éri, elegendő D-vitamin képződik; a kimozdulni képtelenek étrendje napi 10 ľg-ot tartalmazzon
E (tokoferolok)

Hiánya: izomsorvadáshoz, idegrendszeri megbetegedésekhez vezethet.
Főbb forrásai: gabonamagvak csírái, növényi olajok.

Zsírban oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 12 mg
  Férfiak: 12 mg
F-vitamin

Hiánya: különböző bőrbetegségek (ekcéma, pattanások) formájában jelentkezik.
Főbb forrásai: növényi (búzacsíra, napraforgó, szójabab) olajok, dió, mandula, avokádó.

Zsírban oldódó vitamin

K (fillokinon)

Hiánya: vérzékenységet okoz.
Fő forrásai: brokkoli, káposzta, fejes saláta, paraj, tejtermékek, máj.

Zsírban oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 70 ľg
  Férfiak: 80 ľg
 
Megosztás Nyomtatás

Hogy kerül az alma az asztalra? - A gyümölcsfajták útja 5 lépésben

Bár hazánkban is egyre népszerűbb a tudatos vásárlás, és sokan odafigyelnek arra,budai_domokos hogy most ősszel, a téli almák szezonjában magyar alma kerüljön az asztalukra, azt mégis kevesen tudják, hogy milyen utat jár be a gyümölcs, a magtól a kerten át az asztalunkig. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) több ezer őshonos, magyar fajta őrzői, kutatói és több száz fajta forgalmazói. Ők segítenek nekünk a termékcímkék mögé látni: öt lépésben foglalták össze a magyar almafajták útját.

Édes búcsú a nyártól

Még néhány nap és végérvényesen is beköszönt az ősz. Hogy kiélvezzük az utolsóaranylo_daiquiri2 melengető napsugarakat és édesebb legyen a búcsú a nyártól, íme néhány gyümölcsös koktélkülönlegesség, amelyekkel nem csak méltóképpen emelhetjük poharunkat az elmúlt hónapokra, de könnyebben lendülhetünk át a következő évszakba.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu