Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Vitaminok

Vitaminok

 Napi vitaminszükségletünk
Életkor
Napi vitaminszükséglet mg-ban
A
B1
B2
C
PP
D
Felnőttek
Könnyű munka esetén
Közepesen nehéz munka estén
Nehéz testi munka esetén

2
3
4

2
2,5
3

2
2
2

50
75
100

15
20
25

0,010
0,015
0,020
Gyermekek
7 éves korig
7-14 éves korig
14 éven felül

1
1
1

1
1.5
2

2
2
2

30-35
50
50

10
15
15

0,010
0,012
0,015
 Napi kalóriaszükségletünk
Korcsoportok és
Munkakategóriák
Kalória Fehérje Zsiradék Szénhidrát
Tanulók (14-18 évesek)
Főiskolai tanulók (18-24 évesek)
Ülő foglalkozásúak
Közepesen nehéz munkát végzők
Nehéz munkát végzők
Terhes nők
Szoptató anyák
Idősek
3300
3350
2800
3200
4500
2900
3000
2400
110
105
100
110
130
110
110
80
100
100
75
100
137
80
85
58
460
500
410
470
650
420
440
380
 Tápanyagok értékei
1 g zsír 9,3 kalória  
1 g szénhidrát (cukor) 4,1 kalória  
1 g fehérje 4,1 kalória  
Egy egészséges embernek tehát általában 60-70 g zsírt, 70-80 g fehérjét és 400-500 g szénhidrátot kell elfogyasztania, hogy a szükséges kalóriamennyiséget megkapja. Ezek a mennyiségek természetesen a fenti táblázatban foglalt körülmények szerint változnak.

A-vitamin (retinol)

Hiánya: a szem, a bőr és a nyálkahártya kiszáradásához vezethet, látásromlást eredményezhet.
Fő forrásai: máj, tengeri hal, tej és tejtermékek, margarin, tojássárgája, saláta, petrezselyem, paraj, sárgarépa, barack.

Zsírban oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 800 ľg (szoptatás alatt 1300 ľg)
  Férfiak: 1000 ľg
C-vitamin (aszkorbinsav)

Hiánya: fáradtságérzéssel, szélsőséges esetben skorbut kialakulásával jár, növekszik a fertőzésekre való hajlam. Erős dohányosok fogyasszanak sok C-vitamint!
Fő forrásai: csipkebogyó, zöldpaprika, citrom, narancs, alma, káposzta, brokkoli, burgonya.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 60-65 mg (dohányosoknak legalább 100 mg)
  Férfiak: 60-65 mg (dohányosoknak legalább 100 mg)
B1 (tiamin)

Hiánya: ideggyengeség, szívgyengeség, étvágytalanság formájában jelentkezhet.
Fő forrásai: máj, élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, földimogyoró, sertéshús, hüvelyesek.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 1,3 mg
  Férfiak: 1,5 mg
B2 (riboflavin)

Hiánya: szájzugrepedést, bőrgyulladást, gyomor-bélrendszeri tüneteket, valamint visszamaradást okoz a növekedésben.
Fő forrásai: tej, máj, tojás, élesztő, olajos magvak, hüvelyesek.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 1,5 mg
  Férfiak: 1,8 mg
B3 Niacin (nikotinsav)

Hiánya:pellagra, napfénynek kitett bőrfelületek elszíneződése, nyelv- és bőrgyulladás, hasmenés, súlyos esetben szellemi leépülés.
Fő forrásai:
máj, sovány hús, szárnyas, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek, kemény héjú gyümölcsök, burgonya.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 15 mg
  Férfiak: 19 mg
B5 Pantoténsav

Hiánya: rendkívül ritka, a lábujjak zsibbadását és bizsergését okozza.
Fő forrásai:
mindenféle hús és növényi táplálék, különösen a máj, hentesáru, tojássárgája, aszalt és keményhéjú gyümölcsök.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 4-7 mg
  Férfiak: 4-7 mg
B6 (piridoxin)

Hiánya: idegességet, álmatlanságot, zsíranyagcsere-zavart, bőrproblémákat idéz elő.
Fő forrásai: máj, hús, tejtermékek, korpa, borsó, uborka, kisebb mértékben a tej, a tojás.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 2 mg
  Férfiak: 2,2 mg
B9 Folsav (folát)

Hiánya: a fehérvérsejtek megfogyatkozását okozhatja. Jelenléte segíti a vas és a B12-vitamin felszívódását.
Fő forrásai: leveles zöldségek (pl. paraj), máj.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 200 ľg (terhesség alatt: 400 ľg)
  Férfiak: 200 ľg
B12 (ciano-kobalamin)

Hiánya: vészes vérszegénység, idegrendszeri zavarok formájában jelentkezik.
Fő forrásai: növények nem tartalmazzák, a szükségletet kizárólag állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni, melyeknek csaknem mindegyikében megtalálható a B12.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 2 ľg
  Férfiak: 2 ľg
Biotin
H-vitamin

Hiánya: hajhullást, bőrbetegségek kialakulását vonja maga után.
Fő forrásai: tojássárgája, máj, vese, dió, tej.

Vízben oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 10-200 ľg
  Férfiak: 10-200 ľg
D-vitamin (kalciferolok)

Hiánya: a csontok fejlődési zavarát okozhatja. Gyermekekben angolkórt, felnőttekben csontlágyulást idézhet elő.
Fő forrásai: hal, halmájolajok, máj, tojás. Fontos a napfény hatása a bőrre!

Zsírban oldódó vitamin

Napi szükséglet
Ha a bőrt napfény éri, elegendő D-vitamin képződik; a kimozdulni képtelenek étrendje napi 10 ľg-ot tartalmazzon
E (tokoferolok)

Hiánya: izomsorvadáshoz, idegrendszeri megbetegedésekhez vezethet.
Főbb forrásai: gabonamagvak csírái, növényi olajok.

Zsírban oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 12 mg
  Férfiak: 12 mg
F-vitamin

Hiánya: különböző bőrbetegségek (ekcéma, pattanások) formájában jelentkezik.
Főbb forrásai: növényi (búzacsíra, napraforgó, szójabab) olajok, dió, mandula, avokádó.

Zsírban oldódó vitamin

K (fillokinon)

Hiánya: vérzékenységet okoz.
Fő forrásai: brokkoli, káposzta, fejes saláta, paraj, tejtermékek, máj.

Zsírban oldódó vitamin

Napi szükséglet
  Nők: 70 ľg
  Férfiak: 80 ľg
 
Megosztás Nyomtatás

Európa egyik legszebb borfesztiválja a 27. Budapest Borfesztivál

2018. szeptember 6-9. között a Budai Vár teraszain

Európa egyik legszebb borfesztiválja

27. Budapest BorfesztiválA Budapest Borfesztivál 27. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros talán legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és az esti fényben is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a több mint 150 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába a Balaton, a balatoni borászok és boraik, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A „Balaton MOST" program arra inspirál, hogy nyár végén a fürdőruhákkal és gumimatracokkal együtt ne tegyük a Balatont is a fiók mélyére, hiszen gyönyörű tavunk rengeteg élményt rejt egész évben.

 

Idén ősszel is vár a Szegedi halfesztivál!

Halászlé SzegedVége van a nyárnak... az őszt pedig rögtön a 22. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzetközi Tiszai Halfesztivál nyitja az utánozhatatlan szegedi halászlével és számos programmal, sztárfellépőkkel. 2018. augusztus 31-szeptember 2-ig Szegeden a halé lesz a főszerep!

 

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu