Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › A Hajós-Bajai borvidék borászai a minőségi borokról

A Hajós-Bajai borvidék borászai a minőségi borokról

Mondják, a jó hírt nem szabad elkiabálni, de a hajós-bajai borászok szerint az idei szőlőtermés mennyiségben és minőségben is kedvez a manapság méltán híres hajós-bajai boroknak. Már pedig a jó bor előállításának öt feltételéből a többi négy már adott ezen a vidéken. Az eredmény - nem elkiabálva - tehát nem lehet kétséges. A Hajós-Bajai borvidék borászai a minőségi borokról Dr. Sümegi József, a Sümegi és fiai pincészet tulajdonosa már sorolja is, miszerint a jó bor születéséhez végy igazi jó borvidéket, jó szőlőfajtát, jó évjáratot, jó szőlőtermesztési technológiát, no és egy jó borászt. - Ha csak egy feltétel is hiányzik ezekből, valami bizony hiányozni fog a borból is - teszi hozzá. - Ha azonban valamennyi feltétel adott, akkor olyan csodák születhetnek, mint Tokajban a csillagos évjárat, amelyből jó, ha kettő akad egy évszázadban, vagy a Hajós-Bajai borvidéken a sokáig emlegetett 2003-as, 2006-os, 2007-es évjárat. S ha minden jól megy, ilyen lesz az idei év is. Idén ugyanis akkor volt eső, amikor az a szőlőnek kedvezett, az aszályos hónap nem okozott kárt, és rögtön ezután, augusztus 10-tól 50 mm csapadék esett le, a szőlőérés szempontjából a lehető legjobb időszakban. Az átmeneti lehűlés után esőmentes hosszú, forró őszt jósolnak az elkövetkezendő másfél-két hónapra, így joggal bízhatunk benne, hogy újra kiváló minőségű hajós-bajai borok születnek. Olyan borok, amelyek a kitűnő borvidéki talaj- és időjárásbeli adottságoknak, a jó szakemberek munkájának köszönhetően ma már méltán képviselik borvidékünk jó hírét és bármelyik versenyen, bármilyen összehasonlításban megállják a helyüket. Mára ugyanis alaposan megváltozott a hajós-bajai borvidék arculata, a rendszerváltással, a privatizációval családi tulajdonok váltották fel a Hosszúhegyi Állami Gazdaságot, a mennyiségi termelés helyébe pedig mind inkább a minőségi termelés lépett. A mi pincészetünk 84 hektáron termeszt szőlőt, évente 300 - 400ezer liter bort értékesítünk főként belföldre. Pincészetünk büszkeségét, a jégbort, amelynek termesztésével Magyarországon elsőként kezdtünk el foglalkozni 1996-ban - ma már Kínába, Szingapúrba, Kanadába exportáljuk, a többi fajtát főként az EU országokban, azon belül is Németországban, Ausztriában értékesítjük. Úgy remélem, egyszer, majd amikor a borok történetének új évszázadát írják, oda a Sümegi pincészet neve is bekerül, mint a jégbor első hazai termelője. ,,A fogyasztók nyitottak a hajós-bajai borok felé" A borvidék gyökeres átalakulását, a minőségi termelés létét Koch Csaba, a Koch Borászat tulajdonosa is alátámasztja. - Nagyon sokat javult a Hajós-Bajai borvidék borainak minősége, ami elsősorban a minőségi termelésre való átállásnak tudható be, hiszen a technológiai feltételek, a jó szakemberek, a kedvező adottságú történelmi borvidék mind-mind adott volt. Az itteni löszös, sík talaj, amely a tengerszint felett 130-140 méterrel található, valamint a déli lejtők megléte összességében nagyon kedvező tényező a szőlőtermesztés szempontjából, az országban pedig itt a legmagasabb a napsütéses órák száma, ami a kiváló minőségű fehérboroknak kedvez. Néhány évtizeddel ezelőtt tartotta még magát az a felfogás, miszerint az alföldi borok nem számítanak igazán jó boroknak. Pedig ha csak az jut eszünkbe, hogy már akkoriban is országos hírűnek számított a Hajós-Bajai Cabernet sauvignon, s hogy az ország borfogyasztásának 50 százalékát az Alföldi borok adták -kételkedve fogadható ez az állítás. Tény azonban, hogy a régió jelentős időbeli hátránnyal küzd a többi borvidékkel szemben, s bár folyamatos az elmozdulás, a fogyasztók nyitottak a boraink felé, lassan, apránként tudjuk leküzdeni ezt a hátrányt. Szerencsére ma már egyre több pincészettel büszkélkedhetünk, s teljesen átlagosnak tekinthető az a kép, miszerint a borversenyeinken nem szerepelnek rossz minőségű, hibás borok. A mi borászatunk, a Koch Borászat 128 hektáron foglalkozik szőlőtermesztéssel, évi 1400 hektoliter bort forgalmazunk, mellette borturizmussal és vendégfogadással is foglalkozunk. Külön öröm számunkra, hogy borainkat ma már a CBA is forgalmazza, s a mini vinotékába, ahová válogatott minőségű borok kerülhetnek csak be, három borral, így a 2006-os évjáratú Hajós-Bajai Cabernet sauvignonnal, a 2007-es barrique cabernet sauvignonnal és a 2006-os jégborunkkal is bekerülhettünk. ,,A keveset és a jót célozzuk meg" Varga Mihály borász, hajósi pincetulajdonos 8 hektár szőlőt gondoz, pincéjében 7-8 fajta, főként magyar és világfajtákból készült bort tart, családja borturizmussal és vendéglátással is foglalkozik. - Hajóson majdnem hobbi szinten borászkodom, mellette Császártöltésen egy 40 ezer hektoliteres-es pincészetet irányítok. A mi kis pincénk, ha tetszik, családi vállalkozásunk természetszerűleg inkább a kis mennyiségű, de igazán jó minőségű bortermelés felé kötelezte el magát, nem is tartunk sokféle bort, hiszen nem ez az igény. Ezzel együtt, amit lehet, azt kihozzuk az itteni jó minőségű borszőlőből. Hiszen ez a borvidék tökéletesen alkalmas rá, hiába vagyunk az Alföldön, itt már megmozdul a föld, és bár a szemlélő csak azt látja, hogy mindenütt barna homok borítja a talajt, nem tudhatja, hogy ez lepel, alatta pedig a jó minőségű lösz található. Már pedig a művelhetőség és a szőlőtermesztés szempontjából több ez, mint jó adottság. A mi pincénkben hagyományos feldolgozással, de új anyagok alkalmazásával készülnek a borok, évek óta kísérletezünk a különböző fajtákból előállítható jégborral, négy éve, 2005-ben sikerült előállítanunk, azóta nem volt megfelelő időjárás. Az idei év jónak ígérkezik, úgy látom sem a mennyiséggel, sem a minőséggel nem lesz gond, s remélem, hogy az értékesítés is sem okoz majd problémákat. A Hajós-Bajai borvidéken mindig jól megművelt szőlők voltak, ezek a területek pedig hellyel-közzel ma is megvannak magánkézben, vállalkozásoknál. Valamennyi borász, borral foglalkozó szakember azon igyekszik, hogy jó minőségű boraival erősítse borvidékünk hírnevét.

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu