Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › A tokajiak ismerik legjobban a tokajit

A tokajiak ismerik legjobban a tokajit

A Tokaji Borvidéki Borverseny eredménylistájából úgy sejthető - s ez egyáltalán nem meglepő -: a tokajiak ismerik legjobban a tokajit. És ne tessék kizárólag az aszúkra gondolni. Nézzük, mely termelők, évjáratok, fajták nyertek aranyat - hasznos lesz a borválasztásnál! A tokajiak ismerik legjobban a tokajit A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa közzétette a június 27-én, Erdőbényén megrendezett XIII. Tokaji Borvidéki Borverseny eredménylistáját. Ha nemzetközi borversenyek magyar vonatkozású eredményeit bogarásszuk, rendere aszúkat, hogy ne mondjam aszúesszenciákat találunk a legjobbak között, s csak egy-egy száraz magyar tétel furakodhat be közéjük. Ez alapvetően arról árulkodik, hogy a nagyvilágban igen ritkán találkozni a tokajihoz hasonló itallal, s ha valaki összefut vele - hát nem győz csodálkozni. Ehhez képest a tokaji borverseny élmezőnyében az aszúk mellett megtalálható a furmint, a hárslevelű, a sárgamuskotály, a kövérszőlő, vagy akár a zéta. No, az is igaz, hogy jobbára késői szüretelésű, vagy édes formában, de akad száraz, félszáraz tétel is jócskán. Ugyanígy aszúkat is találunk "csupán" ezüst-, sőt bronzérmes eredménnyel, vagy akár oklevéllel. A tokajiak bizonyára sokkal jobban ismerik a tokajit mint bárki más, ezért érdemes odafigyelni rá, ők mely boraikat (és milyen évjáratokat) látnak a legjobbnak! A világörökségi védettség alatt álló magyar borvidéken egyre inkább szeretnék elismertetni a nem-aszú borokat, köztük a száraz tételeket is - joggal. Ezekben a borokban is rendkívül erősen felismerhető a terroir, amely például a somlói, badacsonyi boréhoz hasonlatos minerális ízvilágban ölt testet - ám emellett hordozzák az összetéveszthetetlen tokaji jegyeket is. A Tokajban egyre divatosabb édes és késői szüretelésű borok - bár üzleti megfontolásból nyernek egyre nagyobb tért a borvidéken - örülnünk kell nekik, hiszen szintén a terroir jegyeit hordozák és többnyire kiváló minőségűek. A pénztárcánkat sem terhelik meg annyira, s mégiscsak tokajit ihat az ember - nyilván a marketingesek is így gondolkodnak: igazuk van! (Az aszúborokat hosszú érlelési idejük miatt csak 3-4 évvel a szüret éve után lehet piacra dobni, vagyis nagy tőkebefektetést igényelnek. Ezért kerültek előtérbe a tokaji édes borok mostanság.) Letölthető eredménylista négy nagy arannyal: Evinor - Royal Tokaji - Hudácskó - Bodnár! A borversenyt követően választották meg a 2008-as év tokaji borászát, aki 2008-ban Dr. Bodnár Sándor lett. Hradszki Róbert

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu