Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Bormagazin › Borkincsek a Boszorkány-dűlőn

Borkincsek a Boszorkány-dűlőn

Egy kis bortörténet: az első aszúbor az 1500-as évek végén Purcsin szőlőből készült, melyet Szepsi Laczkó Máté prédikátor, történetíró és persze megszállott borász - nevét ma a sátoraljaújhelyi mezőgazdasági szakközépiskola őrzi - készített. Borkincsek a Boszorkány-dűlőn Tisztelete jeléül 1631 húsvétján Lorántffy Zsuzsannát elsőként ajándékozta meg a páratlan nedűvel. A XIX. század végi filoxéria-vész, a szőlő gyökértetű közismerten óriási pusztítást végzett, melynek fenyegetése az aszút is elérte. Erre a támadásra Waldbott Frigyes báró 1896-ban talált megfelelő védelmet egy új fajtagyűjteménnyel úgy, hogy a filoxérának már ellenálló, amerikai szőlőalanyra oltott vesszőkkel telepítette be a területet. A filoxéria-vész után telepített ősi szőlőfajták megőrzésének és a hagyományos aszúkészítési technológia összhangjának köszönheti különleges gyümölcsös zamatát és egyedi vörösarany színét az az 1998-as ötputtonyos aszú, amely a tolcsvai Boszorkány-dűlőn termő szőlőből származik. Készítőjénél, Únyi Ferenc borász únyi pincészetében alig háromszáz palack lelhető fel az egykori, lassan kifogyóban lévő fajtagyűjteményből. Érdeklődők, gyűjtők és ínyencek a www.boszorkanydulo.com-ra kattintva többet is megtudhatnak a borritkaságról.

Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu