A fröccskultúra hazai támogatására és előmozdítására önálló programot indított a Bormarketing Kht. Vajon miért kezdi reneszánszát élni napjainkban a fröccs? Miért volt az előző generációk napi itala? Miben rejlik a titka? Talán egyszerűségében. Nem tesz többet, mint ami feltétlenül szükséges: üdít, akár a nagy diófa árnyéka, és szomjat olt a nyári melegben.
Gyakran találkozni azzal a hiedelemmel, hogy fröccsöt csak gyenge minőségű borból készítenek, kocsmákban mérnek és az igazi borkultúrához nem tartozik hozzá. Nos, a tradíciók sem erről árulkodnak.
"Ez túl németes, legyen inkább fröccs"
Bár kevesen gondolnák, de a fröccs Hungaricum! A német spritzer szóból eredő megnevezéssel először az 1800-as években találkozhattak honfitársaink. Jedlik Ányos kiváló tudósunk ekkor, 1826-ban találta fel a szódavizet, amelynek gyors elterjedése megalapozta a fröccs népszerűségét. Igazi ismertségre a millennium után tett szert, amikor egyre több vendéglátóhelyeken és a mindennapi fogyasztásban is megjelent. A szó maga Vörösmarty Mihály alkotása, magyarosítása.
A legenda szerint Vörösmarty egy fóti pincében borozgatott Jedlikkel, és a Jedlik által feltalált szódával felspriccelt borát kóstolva jegyezte meg: "-Spritzer? Túl németes. Legyen inkább fröccs!" A szódavíztől gyöngyöző bor legelőször ezen a fóti szüreten vált itallá.
Innen hát az elnevezés, amely valóban sokkal magyarosabb, és ma már szinte egy életérzés is kapcsolódik hozzá. Hiszen különösen a meleg nyári délutánok, esték idején élvezzük a szódával higított bor jótékony hatását. Nincs is jobb, mint a kert árnyékában ezt az italt iszogatni, s közben megpihenni, megbeszélni a nap dolgait. Ki tudná mindezt elképzelni egy jó pohár fröccs nélkül?
| Sajnos itt van a Palackozott Fröccs is! Talán nem erre lenne szükség a fröccs marketingjéhez.... Elõre elegyítve az üvegben a vörös és fehér kiszerelt fröccs mellé még "vébéká" (vörösboroskóla) is jut a boltok polcaira. A borokat sok gyalázat érheti, ám egy igényes vörösbort igazán nem érheti a kólával való vegyítésnél nagyobb atrocitás. A 2,5 dl "buborékos élvezet" a felgyorsult élettempó újabb gyöngyszeme. Ugyan kinek van már ideje a szódakészítéssel bíbelõdni - ne adj isten a szikvizestõl szódát vásárolni? A fröccs ma már készen kapható, elfeledve, hogy a jó bortól és a jó szódától lesz kellemes. Ám ha alsókategóriás borral keverjük a buborékokat, akkor csak a szódát rontjuk el. Persze a megfelelõ szóda is fontos: nincs kiábrándítóbb, mint mikor erõtlen, szénsavját feledett fröccsöt kapunk. Ezzel szemben az igazi fröccs üdít, frissít, a nyári beszélgetések méltó társa. Nyulasi Gábriel, Az Év Borfogyasztója |
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2025