Cukor, még több cukor!
Az agy nagy energiafogyasztó, és egyik fő "üzemanyaga" a cukor, melyből nem szabad hiányt szenvednie. A lassú lebontású cukrot tartalmazó élelmiszerek (pld. tészták, rizs) előnyben részesítendők a "gyors" lebontásúakban bővelkedőkkel szemben, hiszen ezek lehetővé teszik a glucidok bevitelét a szervezetbe, és ezzel együtt azt, hogy az agy magas színvonalú teljesítményt nyújtson. Így vizsga vagy nagyobb horderejű szellemi erőfeszítés, intellektuális kihívás előtt jól tesszük, ha megeszünk például egy jó nagy tányér spagettit! A próbatétel alatt pedig egy-két szelet cereália vagy némi szárított gyümölcs is hasznosnak bizonyulhat. De az agy " megmozdítása" céljából nem szabad mellőzni a proteinek bevitelét sem, melyek alapvető fontosságúak a hormontermelődés szempontjából is, és a sokszor "szidott" lipidek semelhanyagolhatóak, melyek fontos összetevői a sejtfalnak.
Gondoljunk a B-vitaminra!
Ami a vitaminokat illeti, a szellemi kapacitás növelése szempontjából alapvetően fontosak azok, melyek a B-vitaminok csoportjába tartoznak. Különösen a B9 vitamin, a folsav segít elkerülni a szellemi fáradtságot - tartalmazza pld. a dió, a zsázsa, a brie sajt vagy a tojássárgája. A B1 vitamin szintén döntő szerepet játszik a figyelem éberen tartása terén. Tudományos vizsgálódások eredményeit összegző tanulmányok szerint rendkívül fontos, hogy már reggelire fogyasszunk belőle, ami kihat koncentráció-képességünkre, azaz, hogy egész nap megfelelően tudjunk összpontosítani szellemi teljesítményünkre. Szerepeljen hát a reggeli menüben cereália vagy teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, pékáru, sajt, tojás... A B12 vitamin is nagyon fontos a növőfélben lévő gyermekek harmonikus szellemi fejlődése szempontjából, de mindenkinek szüksége van rá.
Vas, jód, foszfor...
Az ásványi anyagok bevitelére szintén ügyelni kell, mert az alapvetően fontos általában a szervezet és különösen az agyműködés szempontjából. A vas feltétlenül hozzájárul a memória éberen tartásához, és elősegíti a jó tanulási kapacitás elérését gyermekek esetében is Ezért a vashiányos állapot megelőzésére törekedni kell - felnőttnél, gyermeknél egyaránt. A vörös húsok pld. sok vasat tartalmaznak, így a belőlük készült fogások ebből a szempontból mindenképpen ajánlottak az étrendünkben.
A jód szintén szerepet játszik a megfelelő kognitív képességek kifejlesztésében a serdülőkorú gyermekeknél, de a felnőtteknél is azok megtartásában. A halban, a rákban, a szójában, a zöldbabban és a tejtermékekben található belőle bőven. Ezzel szemben a foszfor jótékony hatása a memóriára nem teljesen bizonyított. Igyunk sokat!
Szervezetünk vízvesztesége az általunk végzett tevékenységek fajtájától, környezetünk hőmérsékletétől és egyéb tényezőktől függően többék-kevésbé jelentős lehet. Márpedig, ha a dehidratáció elér egy bizonyos szintet, csökkenteni fogja a vértestek számát vagy a vízmennyiséget a sejteken belül is. Az agysejtek pedig különösen érzékenyek erre a veszteségre. Így a testtömeg több mint 2%-ának megfelelő nagyságú vízvesztés (azaz több mint 1,4 liter egy 70 kg-os személy esetében) a fizikai teljesítőképesség gyengülését vonja maga után, és befolyásolhatja az olyan agyi folyamatokat, mint a koncentrációs képesség. Ezért alapvetően fontos, hogy legalább1,5 liter vizet igyunk naponta, még ha nem is érzünk szomjúságot.
Forrás: Galenus
A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!
Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu
Copyright: Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Képes Receptmagazin 2003-2025