Receptek képekkel, Sütemény receptek képekkel, Muffin receptek, Szárnyas ételreceptek, Torta receptek
Itt vagy: Gasztrostudio.hu címlap › Életmód tanácsok › Mi kell a májnak?

Mi kell a májnak?

Szervezetünk legnagyobb vegykonyhája a máj: számtalan anyagot, szervezetünkbe került káros mellékterméket kell feldolgoznia, lebontania, átalakítania és közömbösítenie, hogy az anyagcsere-folyamatok egymással teljesen összhangban bonyolódhassanak, és a sejteket ne árasszák el fölöslegesen bizonyos alap- és méreganyagok.
Megosztás Nyomtatás
E természet által teremtett komplikált vegyi labor precíz és alapos működését soha nem utánozhatja a legmodernebb, legtökéletesebb kémiai laboratórium sem. Nem véletlen ezért, ha a máj megbetegedése annyi panasz, tünet okozója. Érdemes hát óvnunk, védenünk, kímélnünk. Májbetegségre utalhatnak - fáradékonyság, tompultság, aluszékonyság - csökkent teljesítőképesség - étvágytalanság - puffadás, teltségérzet - bizonytalan hasi panaszok - sárgás bőrszín és szemfehérje - a hüvelyk és a kisujj begye, valamint a tenyér vöröses - kis vörös pókerek az orcán, orron, a mellkason, felkaron, háton - málnavörös nyelv - kiszélesedett és megvastagodott ujjbegyek, vastag hajlott körmök - töredező, fényét vesztett haj, hajhullás Legfontosabb a diéta! A májbetegségek kezelése szempontjából elengedhetetlenül fontos a diéta. Ami sajnos gyakran azért is problémás, mert a betegek többsége már eleve étvágytalan. Ezen és a belőle fakadó vitamin-, ásványianyag- és nyomelemhiányon legegyszerűbben azok pótlásával és vitamindús zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó ételek, italok fogyasztásával segíthetünk. Nagyfokú májkárosodás esetén azonban a túlzottan nagy adagok használatát kerülni kell, mert a szervezet ilyenkor másképp hasznosítja őket. Mit érdemes enni? A következő élelmiszerek javítják a máj működését és az epe ürülését: hajdina, tökmag, sárgarépa, gesztenyeméz, gyermekláncfűlevélből készült saláta, gesztenye, tejsavó, olívabogyó és -olaj, cékla, savanyú káposzta, savanyított tejtermékek, édes mandula, barna rizs (a benne található glukuronsav elősegíti a máj méregtelenítő tevékenységét!), a leveles saláták (főleg a chicoree), a zsázsa, a zöldbab és a brokkoli. Azonban feltétlenül kerülni kell a túlzott fehérjefogyasztást, elsősorban a húsokat, az élvezeti cikkek fogyasztását (koffein, feketekávé, az alkohol minden formája), nem javasoltak a zsíros és erősen fűszeres ételek sem. Egyebekben pedig a teljes értékű reformtáplálkozás alapelveinek megfelelő ételek ajánlhatók, mint gyógyító táplálék. Időszakosan nem árt itt is egy-két nap léböjtöt, tejsavónapot vagy orvosi felügyelettel hosszabb méregtelenítő kúrát beiktatni, mert azzal jelentősen javulhat a májfunkció, csökkenhetnek a kísérő tünetek, sőt akár a kórfolyamat is lelassítható vagy megállítható. Ami keserű a szájnak, orvosság a májnak Májserkentőként és májtámogatóként a következő gyógynövények teája ajánlható keverékek készítéséhez vagy önállóan is: gyermekláncfű-gyökér, máriatövismag, articsókalevél, borsmenta, cickafark, körömvirág, angelikagyökér, kálmosgyökér, benedekfű, ezerjófű, fehérüröm, tárnics, kurkuma, apróbojtorján, füstike, tarackgyökér, vérehulló fecskefű. A svédkeserű például a fenti hatóanyagokon kívül egyéb emésztést javító, puffadáscsökkentő, görcsoldó és gyulladáscsökkentő gyógynövényeket is tartalmaz. A grépfrútmagcsepp kúraszerűen alkalmazva kitűnő máj- és epestimuláló: 3-4 hétig minden étkezés előtt fogyasszunk el 10-15 cseppet teában vagy hígított gyümölcslében. Általában elmondható, hogy minden, ami keserű a szájnak, orvosság a májnak. A felsoroltakból mi magunk is állíthatunk össze keveréket (3-4 komponensnél ne tegyünk bele többet!), és 3-4 hetes teakúrát folytathatunk vele. Majd ha még mindig szeretnénk a máj tevékenységét támogatni, készítsünk újabb teakeveréket, soha ne használjunk egyfélét 4-6 hétnél tovább. A gyökereket és a magokat áztassuk és főzzük, a levelet és virágot elég csak forrázni, 5-10 perc állás után pedig mindig szűrjük le. dr. Balaicza Erika A Patika Magazin 12 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!



Fontos tudnivalók a 28. Budapest Borfesztiválhoz!

budavari-borfesztival-2019palota_639A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és este is káprázatos panoráma társaságában kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most is felejthetetlenné.

28. Budapest Borfesztivál 2019

budavari-borfesztival-2019_640A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a
főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban. A vendégek nappal és
esti fényében is káprázatos panorámát élvezve kóstolhatják meg a közel 200 hazai és külföldi
kiállító több ezer borát. Az idei év fókuszába az Egri borvidék, a Bikavérek és Egri Csillagok, a
helyi gasztronómia és kultúra kerül. A borok kóstolásán kívül megismerkedhetünk a Bikavért
övező legendákkal, hungarikum borunk készítésének titkaival. Európa legszebb
borfesztiválján a bor és kultúra találkozását gazdag zenei és gasztronómiai kínálat teszi most
is felejthetetlenné.

Gasztrostúdió.hu Online Gasztronómiai és Recept magazin Impresszum | Médiaajánlat | Adatvédelem | Felhasználási feltételek | +Gasztrostúdió.hu